Ina Djurestål, riksordförande Moderata Studenter och Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet. Foto (t.h.): Jonas Lovéus.
Publicerat 16 mars, 2017

”Bostadsministern ser inte allvaret i bostadskrisen”

Trots att bostadskrisen är en av vår tids största samhällsutmaningar verkar inte bostadsministern se allvarligt nog på problemen. Det anser Benjamin Dousa och Ina Djurestål som efterfrågar en tydlig reformagenda för bostadsmarknaden.

Under torsdagen besöker bostadsminister Peter Eriksson (MP) Fastighetsmässan och det är dags att han börjar se allvaret i bostadsbristen. Siffror från Eurostat visar att Sverige är EU:s dyraste land att bygga bostäder i, samtidigt som Boverket konstaterar att 240 av landets 290 kommuner just nu har bostadsbrist. Peter Eriksson har varit bostadsminister i nästan ett år utan att presentera några förslag som på allvar skulle göra någonting åt situationen.

[ Annons ]

353 000 unga vuxna står utan egen bostad. Att en så stor del av Sveriges unga saknar bostad speglar den bostadsbrist som finns i kommunerna. Värst är situationen i universitetsstäderna. Ungdomar som blir antagna till sin drömutbildning ska aldrig behöva tacka nej bara för att de inte har någonstans att bo.

Den svenska bostadsmarknaden är en av de mest reglerade marknaderna i världen. Här reglerar vi inte bara byggandet, utan även prissättningen. Med lagar och regleringar där nya bostäder fördröjs och fördyras riskerar många att överhuvudtaget inte bli av. Krav på val av färg på fasaden, höjd på byggnaden, bullernivåer, inglasning av balkonger, energieffektivitet, storlek på badrum och ljusinsläpp är enbart en bråkdel av de krav som ligger på nybyggnation. Bruksvärdessystemen hotar dessutom hyresrätten på sikt.

Förutom förlusterna för en ungdomsgeneration som tar klivet ut i självständighet och vuxenlivet allt senare, är förlusterna i konkurrenskraft enorma. Det går inte att blunda för att detta är en av samhällets största utmaningar. Bostadsbristen försvårar integration och utbildning på kort sikt samtidigt som den på längre sikt hotar välfärden. När så mycket står på spel måste det finnas lösningar som står i paritet med utmaningarna. Rödgröna kommuner och regeringen presenterar inga förslag som ens står i närheten av att kunna lösa bostadsbristen.

Bostadsbristen försvårar integration och utbildning på kort sikt samtidigt som den på längre sikt hotar välfärden

I Boverkets prognoser behövs över 700 000 nya bostäder till år 2025. Ska detta bli verklighet måste en reformagenda för bostadsmarknaden formuleras och komma på plats så snart som möjligt.

Vi vill därför se:

  1. Att mer mark tillgängliggörs. I dag finns en stor andel outnyttjad mark runt om i kommunerna och speciellt i storstadsområdena. Detta måste ändras så att fler bostäder kan bli till.
  2. Avreglerad byggmarknad genom att slopa detaljplaner för snabbare byggprocesser. I dag kan det ta 10 år innan en planerad bostad står klar. Det är alldeles för lång tid. Plan- och bygglovsprocesser måste snabbas upp om vi ska kunna möta bostadsbristen.
  3. Avreglerad hyresmarknad för både första- och andrahandsuthyrning. Dagens unga kan inte vänta 10 år tills tilltänkta bostäder står färdiga. För att kunna möta bostadsbristen nu måste bostadsbeståndet användas mer effektivt.

Görs inte omfattande reformer nu kommer vi se eskalerande bostadsköer. Det leder till ökad trångboddhet eller i värsta fall inget boende överhuvudtaget. Vi kommer se hur fler studenter tvingas tacka nej till utbildningsplatser och unga som kommer få bo kvar hos sina föräldrar långt upp i åldrarna enbart på grund av en skadad bostadsmarknad.

 

Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Ina Djurestål

Riksordförande Moderata Studenter

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]