[ Annons ]

Sara Fröhling Lind. Bakgrund: Är analytiker och expert på Konsumtion & Livsstilsfrågor på Ungdomsbarometern. Tidigare arbetat med marknadsfrågor på Rikshem. Är 28 år gammal och bor i Stockholm. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 5 maj, 2020

”Lägger unga bort mobilen kan ensamheten minska”

Sedan 2015 har andelen som känner sig ensamma ökat drastiskt och fler än hälften -upplever ensamhet i hemmet. Sara Fröhling Lind, expert på konsumtion och livsstil på Ungdomsbarometern anser att mobilen och sociala medier leder till ökad ensamhet.

ler unga känner sig ensamma idag, varför?

– Inte helt lätt att svara på, det är många olika faktorer som påverkar. Tydligt är i alla fall att det är förändrade umgängesvanor om man jämför med tidigare generationer. Unga i generation Z (födda 1995?–?2014) värderar högt att umgås hemma istället för att gå ut och festa. Vi ser även ett minskat intresse att träffa och lära känna nya människor.

[ Annons ]

Så att fler unga känner sig ensamma kan vara ett tecken att man söker ensamheten, att den inte är ofrivillig?

– Det kan vara så. En stressfaktor för många unga är det oändliga utbudet som man dagligen kan ta del av på sociala medier. När det finns så mycket att göra och alla andra ser ut att ha så kul kan man känna för att dra sig in i sin egen bubbla.

Fler än hälften i er enkät som ni gjort tillsammans med Boinstitutet svarade att de känner sig ensamma i hemmet. Är det för att många unga bor själva? 

– Inte nödvändigtvis, en fjärdedel av de som bor med partner uppgav att de känner ensamhet i hemmet – varje dag, så bevisligen beror ensamhetskänsla på olika faktorer. Det egna hemmet är den trygga borgen och för en trygghetssökande generation den viktigaste platsen för att må bra.. Mår man dåligt, oavsett vad orsakerna är, mår man kanske ännu sämre och känner sig än mer ensam i sitt hem.

Hur kan man minska ensamheten i boendet, vad är viktigast tycker du?

– Att skapa trygghet, att man känner lite folk i huset, att man kan omgivningen. Kommer man till en ny stad för att plugga eller jobba, är det bra att få kontakt med andra, gärna i samma ålder, som kan tipsa om bra butiker och trygga områden att röra sig i.
Det kanske bostads- eller hyresgäst-föreningar kan bidra med.

I många europeiska städer är kollektivboende vanligt, kan det vara lösningen även i Sverige?

– Vi har inte riktigt de normerna och jag tror inte det är en så attraktiv boendeform hos unga även om det finns en del 70-tals charm med att bo kollektivt. Att folk säger att de vill bo tillsammans innebär nödvändigtvis inte att man är redo att göra det – det finns ett glapp mellan värderingar och beteenden på många områden i samhället.

Vad kan få denna ensamhetstrend att vända?

– Möjligen att fler lägger bort mobilen och börja umgås med vänner – på riktigt. Många i våra undersökningar talar om att man vill minska sin skärmtid, men sedan gäller det också att göra det vilket är jobbigt om man vuxit upp med mobilen i handen.

Vad gör du själv om du känner dig ensam?

–  Jag lagar mat och bjuder in folk på middag. Är det en plats som skapar bra gemenskap är det runt matbordet. Min uppmaning till fastighetsbranschen är att skapa härliga kök. Och gör det enklare för leveranser av mat så det inte blir så mycket stress kring handlandet.

VAD GÄLLER SAKEN?

Vad: Fler unga upplever ensamhet, inte minst när de är hemma.

Varför: Unga är stressade i den digitala världen, vill ha ökad trygghet och ett minskat intresse att lära känna nya människor.

Slutsats: Skapa möjligheter för sociala ytor, gärna i samband med måltider. Minska skärmtiden med mobilen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]