En självhjälpsbok till det stora kontorsexperiment vi är mitt uppe i. Ja, eller en guide till hela livet egentligen. Råden finns i David Larsson Heidenblads bok Ta din tid – gör mindre men bättre.
Min första fråga är: Sov du på saken? Ett av råden David Larsson Heidenblad ger i sin bok är nämligen att inte direkt tacka ja till något, ge det ett dygn.
– Nä, det gjorde jag faktiskt inte. Det var ett enkelt beslut eftersom jag under lansering-perioden bestämt mig för att vara tillgänglig. Till exempel för en intervju som den här, säger han.
Ta din tid – gör mindre men bättre är en guide för hur vi kan jobba och leva på ett smartare sätt. En fälla är just att tacka ja till sådant vi inte borde. Med konsekvensen att lägga tid och energi på fel saker.
– Ångrar du aldrig ett nej har du tackat ja för ofta. Ett sätt att undvika det är att sätta upp kriterier för vad som är viktigast. I stunden kan det kännas svårt att tacka nej, men på sikt skapas handlingsfrihet, säger David Larsson Heidenblad.
Ett uttryck han inte gillar är ”quitters never win, and winners never quit”. Ibland är det bra att ge upp för att vinna på lång sikt.
– Det är en kompetens att våga hoppa av. Och kanske satsa på något nytt som är mer meningsfullt. Det finns en styrka i att våga testa. Sedan utvärdera och se om det fungerade eller inte. Man gifter sig ju inte på första dejten. Det är bara på tv.
David Larsson Heidenblad är docent i historia vid Lunds universitet. Vi ses digitalt. Bakom honom syns en fullproppad bokhylla där böcker trängs i ett underbart kaos.
– Jag älskar att läsa och lära. Gillar att borra ner mig i saker och följa trådar bakåt. Det gäller annat också. Som när jag som tolvåring lyssnade på Oasis och fick höra att de liknade Beatles. Så då började jag lyssna på dem.
Han älskar också spel. Det började med Bamses honungsjakt, Fia med knuff och Monopol. I vuxen ålder blev det turneringar i strategikortspelet Magic och professionell poker.
– Poker spelade jag under hela min studietid. Det var väldigt lukrativt, jag kunde inte haft en bättre timlön. Jag lärde mig att hantera pengar, välja motspelare och vara känslomässigt stabil både i mot-och medgångar. Och ta beslut som gav störst chans att vinna.
Just nu forskar David Larsson Heidenblad om hur den svenska spar- och investeringskulturen har förändrats. Främst med fokus på aktiesparande.
På förmiddagen har han skrivit på en artikel om stiftelsen Aktiefrämjandet, som bildades 1976. Ett något smalare ämne än att skriva en bok om tid.
– Det är olika roller. Som historiker är jag hands off och närmar mig ämnen analytiskt och distanserat. Boken är hands on. Här delar jag med mig av sådant som gjort skillnad för mig, och som jag tror kan hjälpa andra, säger han och tillägger:
– När jag skriver om min forskning kan det dröja år innan någon läser, om någonsin (ha ha).
David Larsson Heidenblad började med sin bok hösten 2022. Drygt ett år senare var den klar. Med andra ord en rätt snabb skrivprocess.
– Det här är saker jag länge läst, tänkt och skrivit om. Fast på lite andra sätt. Det tog mig bara en halv dag att skriva ihop ett synopsis. Och då var boken, lite grovt, till 80 procent klar.
Reaktionerna har varit positiva. Mejl från läsare har trillat in, det kommer kommentarer på sociala medier och på David Larsson Heidenblads blogg.
– Ett tag låg boken överst på Adlibris topplista. Min känsla är att när folk får den i handen kan de inte sluta läsa. Det gör mig himla glad.
För att kunna jobba mer effektivt är ett av råden att blocka tid för reflektion och planering. Några timmar, en eftermiddag eller till och med en hel vecka. David Larsson Heidenblad är medveten om att den möjligheten inte finns för alla. Och att det till och med kan vara ett råd som provocerar.
– Jag har fått några sådana kommentarer. Men än så länge är de flesta positiva. Hur man ska prioritera sin tid är det många människor som tampas med. Det handlar inte bara om jobbet, utan även om livet. Med boken vill jag inspirera och väcka nya tankar, men den är inget facit.
DAVIDS 5 TIPS FÖR ATT HANTERA TID
- Fokusera på ett fåtal viktiga saker och välj med gott samvete bort andra.
- Planera inte all din tid. Blockera för det oväntade.
- Gör allt som står i din makt för att arbeta med en sak i taget.
- Tacka bara ja till allt som är självklart. Är du minsta osäker, säg nej.
- Om du vill vinna i längden måste du vara beredd att ge upp i stunden.
En del i boken är ”Min tid och jag”. Här delar David Larsson Heidenblad med sig av personliga erfarenheter. Och fallgropar han själv trillar i.
– Jag kan vara dålig på att hålla gränser och blir splittrad. När jag är i en bra period tittar jag inte i min e-post efter kontorstid. När det är mycket som snurrar, som nu, har jag svårt att upprätthålla det. Min mobilhygien blir då heller inget vidare, säger han och fortsätter:
– Men när det kör ihop sig för mig har jag verktyg att ta till. Det kan låta som en plattityd. Men ett råd är att göra det bästa av situationen och spela den hand du har. Och göra det så väl som möjligt. Fundera inte så mycket på det du inte kan påverka.
För David Larsson Heidenblad snurrade världen till när det visade sig att sonen Jacob hade autism.
– Då fick jag känna på livets och tidens gränser. Bara att få hem honom från förskolan. Eller att gå genom Stadsparken med ett skrikande barn som vill ringa på alla ringklockor i Lund. Men det finns fortfarande val, som att vara i stunden och stoppa undan mobilen.
Med digitaliseringen förändrades arbetslivet, och det accentuerades under pandemin. För medarbetare är det till stor del frihet under ansvar som gäller. Men mentalt sitter vi fortfarande fast i gamla strukturer, menar David Larsson Heidenblad. Arbetsmoralen som innebär att klocka timmar, och att den som jobbar mest är bäst, sitter djupt. Man ska sitta av sina åtta timmar. Minst. Annars är det inte på riktigt.
– Men det kan vara mycket bättre att ta en paus och tanka energi genom att göra något helt annat. Som att gå ut med hunden, träna eller vara med familjen. Det tjänar både medarbetare och arbetsgivare på.
David Larsson Heidenblad ser många utmaningar för framtidens arbetsliv. Han beskriver hur vi är i ett nytt tillstånd som vi ännu inte lärt oss hantera. Det behövs nya strukturer, gränser, normer och rutiner. Det ställer stora krav både på chefer och anställda.
– Hemma kan du kanske jobba mer effektivt, men blir sämre på att vila. Under pandemin märkte jag att mitt huvud helt plötsligt kändes helt mosigt. Jag hade helt enkelt gjort samma sak för länge.
Spontana fysiska möten med kollegor är något han tycker kan gå förlorat på vägen. Bolla något, snacka lite, ta en fika.
– Det går inte att ersätta digitalt. För mig är de sociala kontakterna och stödet från mina kollegor ovärderligt. Det finns mycket man inte kan uppnå genom att googla eller använda ChatGPT.
Människans mest beroendeframkallande skapelse, kanske med undantag av droger, är mobiltelefonen.
Vi pratar om det eviga multitaskandet, e-mail, mobil, slack, sociala medier. Att forskningen entydigt pekar på att det är kognitivt utmattande att växla mellan arbetsuppgifter och konstant bli avbruten.
– Människans mest beroendeframkallande skapelse, kanske med undantag av droger, är mobiltelefonen. Men så har det inte varit särskilt länge. Att lära oss att hantera detta är en historisk lärprocess. Vi har långt ifrån alla lösningar, men en rätt bra problembeskrivning.
Så hur ska man då lyckas arbeta koncentrerat och ostört? David Larsson Heidenblad har sin egen teknik. Han sätter en timer på exakt 40 minuter och 8 sekunder och arbetar fokuserat med en enda sak. Utan att låta sig distraheras av vare sig mobil eller mejl. När larmet går tar han en kort paus och kanske går en promenad. Sedan sätter han på timern igen.
– Fyra sådana pass ger en ultimat utnyttjad arbetsdag. Det är okej med färre, men inte fler, då finns det en risk att man i stället för att vara effektiv blir utmattad.
Hur nya generationer kommer att leva och hantera allt som pockar på, både i yrkeslivet och privatlivet, återstår att se. David Larsson Heidenblad berättar att hans tioåriga dotter hittat på ett nytt ord. Kanske en fingervisning.
– Jag frågade om hon pratat med sin jämnåriga kusin på sistone. Hon svarade, nej han är svårfåtaglig. Det borde bli årets nyord. Vi behöver kanske bli mer svårfåtagliga. Och bättre på att styra när vi ska vara tillgängliga.
DAVID LARSSON HEIDENBLAD
Titel: Docent i historia vid Lund universitet, författare och skribent.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: I lägenhet i Lund.
Fritid: Är med barnen, umgås med vänner, tränar, läser, lyssnar på poddar och spelar strategikortspelet Magic.
Läser just nu: From strength to strength, Arthur C. Brooks. Handlar om att ändra bana mitt i livet.
Livsmotto: Jag ska aldrig bli bitter.
Blir glad: Över att få lära känna nya människor.
Blir förbannad: När jag är hungrig. Är som i Snickersreklamen.