Årets hemlöshetsrapport från Stockholms Stadsmission visar en oroande utveckling. Ren fattigdom närmar sig att bli den vanligaste orsaken till hemlöshet.
Som en konsekvens möter stadsmissionen allt fler barnfamiljer och äldre i sin verksamhet. Marika Markovits, senior advisor på Stockholms Stadsmission, menar därför att det brådskar att regering och fastighetsbransch tar ett gemensamt ansvar för att utveckla en svensk modell för sociala bostäder.
– Man kan diskutera om sociala bostäder är bra eller inte. Men vi bedömer att situationen är akut. Antalet människor i hemlöshet har inte minskat och fler riskerar att hamna i hemlöshet på grund av att bostadsmarknaden inte fungerar. Då måste regeringen våga prata om andra lösningar än att bara säga att vi ska bygga mer.
Marika Markovits betonar att Stockholms Stadsmission inte har en fix och färdig modell. Men i sin rapport visar man på hållbara exempel från Finland, Norge och Österrike. Där menar Marika Markovits att det finns sociala bostäder som inte leder till segregation och stigmatisering. Snarare att man strategiskt kan integrera områden mer genom att ha insprängda hus och våningsplan.
– Branschen måste också göra en insats och förbinda sig att bygga för de som inte har råd med dagens hyror i nyproduktion. Jag tror att det finns byggföretag som är intresserade av att nischa sig mot denna grupp. Men då måste vi bättre kunna matcha efter behov. Där krävs det faktiskt lite kreativitet. Det finns exempel där markanvisning är villkorad utifrån att ett antal procent ska gå till sociala kontrakt eller ha en lägre hyresnivå. Men sen har man låtit de lägenheterna gå rakt in i bostadskön. Det måste finnas en modell för att fördela efter behov, inte enbart kötid.