Urban Rigger ute på Refsehaleøen är inte endast ett återvinningsprojekt byggt med utrangerade skeppscontainrar. Här bjuds maximal havsutsikt strax intill matparadiset Reffen och Copenhagen Contemporary, Köpenhamns bästa nya museum. Foto: Leo Gullbring
Publicerat 8 april, 2024

Flyter inte med strömmen

Köpenhamn stoltserade som World Capital of Architecture i fjol. Och det är tydligt att danska arkitekter inte nöjer sig med rollen som passiva konsulter, något som visas i utställningen Copenhagen in Common.

På östra Jylland har välrenommerade arkitektkontoret Vandkunsten skapat ett 50+ seniorboende i den nya stadsdelen Balancen i Kildebjerg i Ry.

De 33 svarta husen med hyreslägenheter om 55, 75 respektive 100 kvadratmeter är utförda med bärande prefabricerade trämoduler.

[ Annons ]

Lanterninerna ser ut över det lilla området där de boende möts under dagen i ett antal roströda gemensamhetshus. Den största byggnaden innehåller en generös matsal som fylls till kvälls och även frukost, och så förstås yoga mitt på dagen, allt möblerat med de boendes egna kurerade bidrag. Växthus, verkstad, små kontor, tvättstuga och andra utrymmen ger fler möjligheter till samliv.

Balancen i Kildebjerg i Ry. Foto: Astrid Maria B Rasmussen

Den röda tråden är inte endast de kollektiva inslagen, utan också att leva nära och med naturen. Bygget stod klart 2021 och nu planeras en ny etapp om ytterligare 69 bostäder som också räknar med att certifieras som DGNB Guld och Diamant (Green Building Council Denmark). I Danmark finns uppemot 400 gemensamhetsboende med 10 000 bostäder i olika upplåtelseformer. Vandkunsten har även i Sverige utfört projekt som ofta bygger med enkla rustika material som sätter arkitekturens innehåll snarare än yttre estetik i fokus.


BALANCEN

Arkitektur och landskapsplanering: Vandkunsten
Upplåtelseform: Hyreslägenheter
Beställare: Pensiondanmark och Realdania
Byggare: Lph Byg


Megakontoret Big, som startades av Bjarke Ingels på Nørrebro i Köpenhamn 2006, har i ett antal projekt arbetat i en liknande om än kanske radikalare anda. De flytande studentbostäderna borta på Refsehaleøen ligger inte långt från Operan och precis intill den stora food courten Reffen som tidigare huserade på Papirøen mitt inne i den danska huvudstaden. Här har man tagit återbrukstanken och nollutsläppsvisionen ännu längre.

Urban Rigger består av två våningar som staplats med 9 stycken skeppscontainrar. Det ger 15 lägenheter om 30 respektive 23 kvadratmeter kring en gemensam gård om 160 kvadratmeter. Väggarna av furuplywood är ljusa och mer futuristiskt alternativ än i närliggande Christiania, stora fönsterpartier öppnar utsikten mot Langelinie. Nu finns det redan en hel del charmigt båtboende mitt i Köpenham.


URBAN RIGGER 2.0

Arkitektur: BIG
Upplåtelseform: Blandad
Beställare: Utvickling  danmark A/S


Urban Riggers, pontonlösningen med all inbyggd teknik, är ett genialt tillskott som däremot inte löser studentbostadsbristen. Läget är visserligen fantastiskt. Men med hyror om 10 000 danska kronor för 23 kvadratmeter passar det mer enhörningsentreprenörer än studenter. Desto större publik framgång har BIG rönt med Copenhill strax intill: Köpenhamns första skidbacke och världens högsta konstgjorda klättervägg anlagd på ett kraftvärmekraftverk som även skickar rökringar upp i skyn.

Kaktustornen, inte långt från centralstationen, har fått mycket ris och ros av köpenhamnarna. BIG har försökt ge sig på skyskrapan som ett staplande av hus på hus. Här är det tänkt att man ska möta grannarna i gemensamhetskök, fitnesscenter, tvättstuga och vid grillen. Foto: Leo Gullbring

Inne i centrum nära centralstationen har ett annat av BIG:s studentprojekt drabbats av skenande kostnader. De 80 meter höga Kaktustornen vid Dybbølsbro rymmer nära nog 500 microliving-lägenheter om 30 kvadratmeter och blickar ned mot Fisketorvet och Cykelslangen. Även här har hyreskostnaden rasat iväg till runt 10 000 danska kronor i månaden.

I slutet av nittiotalet och början av 2000-talet lät Köpenhamn stora delar av de vattennära kajtomterna mitt i staden bebyggas med kontorskomplex och flera nya bostadsområden. Byggnaderna var ritade av nog så goda arkitekter men de krympte staden. Och det i ett Köpenhamn som har ett mångfacetterat stadsrum där offentligt och privat, kommers och boende sömlöst övergår i varandra.


KAKTUS TOWERS

Arkitektur: BIG
Upplåtelseform: hyreslägenheter
Beställare: Høpfner A/S, Catella Group
Byggare: LM Byg, HSHansen


Det första nya nedslaget som annonserade en ny tid kom redan 2003 med Havnebadet. Det förvandlade den tidigare övergivna kajen, vid just Islands brygge, till ett badparadis för alla i ett projekt av nystartade arkitektstudion PLOT.

De två arkitekterna Bjarke Ingels och Julian de Smedt har sedan dess varit tongivande i en rad projekt som gett Köpenhamn ett nytt ansikte vid sidan av gamla turistmagneter som Tivoli och Christiania.

Med så pass skarpa vinklar, som ger ett alldeles särskilt sken i kvällningen, är en- och tvårumslägenheterna i Kaktustornen till stor del inredda på förhand med multifunktionella möbler. Foto: Rasmus Hjortshøj

Och den danska huvudstaden har under de senaste decennierna blivit ännu mer av en storstad för cyklister och fotgängare. Nya bostäder mitt i stan kantas av offentliga badplatser och nya torg som är tillgängliga för alla utan krav på köp av en cappuccino. Allt tycks vara möjligt i Köpenhamn, till och med snöröjningen, som ständigt står beredd vintertid till skillnad från i Stockholm.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]