Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige
Publicerat 16 januari, 2020

”En uppfattning som bygger på missförstånd eller ren okunskap”

Det privata kapitalet behövs för att inte bostadsområden ska förfalla och förslummas – tvärtemot vad som påstås i dokumentären Push. Det menar Reinhold Lennebo i en debattartikel.

SVT visar nu filmen Push av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. Där driver han tesen att internationellt privat fondkapital använder en affärsmodell som bygger på att vanliga löntagare ska tvingas bort från sina bostäder som då kan renoveras för att höja hyrorna och maximera avkastningen.

[ Annons ]

Fastighetstidningen intervjuade tre företrädare för den svenska fastighetsbranschen som menar att det inte går att dra direkte linjer mellan Sverige och exempel från New York, London och Valparaiso på det sätt som görs i filmen.

Samma kritik framförs av Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige, i en debattartikel i Dagens Samhälle. Han skriver:

”Det är en uppfattning som bygger på missförstånd eller ren okunskap, eftersom bostadsmarknaden styrs av nationella lagar och regler.”

Reinhold Lennebo argumenterar för att privat kapital – både svenskt och internationellt – måste till om för att finansiera renoveringar och bygga nya bostäder.

”Kommuner som redan går på knäna för att klara kostnader för att finansiera skola, vård och äldreomsorg, har inte råd att också finansiera nya bostäder och att renovera det slitna miljonprogrammet. Här behövs det privata kapitalet för att undvika att bostadsområden förfaller och förslummas.”

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]