Anders Wahlqvist, fastighetsförvaltare på Ikano Bostad, var med och startade Ikano Akademin som anställer unga som har svårt att få jobb. Foto: Erik Cronberg
Publicerat 27 mars, 2024

Han står stadigt på hal is

Fastighetsförvaltaren Anders Wahlqvist har jobbat nästan hela sitt liv med sociala projekt. Framför allt med Ikano Akademin – en satsning på att ge unga sysselsättning och därigenom motverka klotter, krångel och knarklangning.

Handslaget är fast, rösten myndig, ögonen pigga och leendet varmt. Det vilar en påtaglig trygghet över den nästan två meter långe Anders Wahlqvist, mannen bakom Ikano Akademin. Det är lätt att slänga sig med uttrycket eldsjäl, men ”Walle”, som alla kallar honom, gör verkligen skäl för namnet. Ni kommer snart förstå varför.

När vi ses på hans kontor i fritidsgården på Bäverdammsgränd i Stockholmsförorten Rågsved är han just tillbaka från en sex veckor lång semester i Thailand.

[ Annons ]

– Det är min rehabperiod, då jag vilar upp mig. Jag älskar värmen, så det passar mig alldeles utmärkt att vara ledig på vintern, säger han, och det brunbrända ansiktet spricker upp i ett av många skratt.

På helgerna erbjuder Ikano Akademin gratis hockey- och bandyskolor, oftast med Anders Wahlqvist som ansvarig ledare. Foto: Erik Cronberg

Anders Wahlqvist tar ingen sommarsemester – under vår och sommar är det fokus på att få in de sommarjobbande ungdomarna i Ikano Akademins verksamhet.

– Då jobbar jag hela tiden. Det är full fart med 10-15 ungdomar som ska lära sig enklare fastighetsskötsel med plantering, städning, gräsklippning och rensning av rabatter.

Att jobba med ungdomar har Anders Wahlqvist gjort hela sitt liv, berättar han. Redan som 14-åring var han ledare för fotbollsskolor med 10-15-åringar i favoritlaget Djurgårdens regi. Så även fastighetsförvaltning. Som 13-åring började han sommarjobba på Familjebostäder, och när han var 18 år blev det en fast anställning som vaktmästare. Efter en internutbildning fick han jobbet som förvaltare.

Han jobbade främst i så kallade förvaltningsintensiva områden, det vill säga där det finns mycket sociala problem. Men det var mer en inspiration än ett problem, säger han.

–Det kräver lite extra resurser, men jag tycker det är kul att jobba med såna människor.

Foto: Erik Cronberg

2008 såldes beståndet där han arbetade till Ikano Bostad, men Anders Wahlgren hade inga planer på att följa med. Det gjorde dock hans kollega Christian Mariager, som blev fastighetschef på Ikano. Han hörde snart av sig till Anders Wahlqvist och ville ha med honom på tåget.

– Jag sa nej, för jag trivdes oerhört bra på familjebostäder, och hade precis blivit Årets medarbetare. Då frågade Christian ”Vad skulle få dig att ändra dig?”. Då ställde jag i mitt tycke orimliga krav: kraftig lönehöjning, jobba socialt och öppna en gratis fritidsgård. Men han sa okej, bara jag samtidigt skötte mitt vanliga jobb som förvaltare.

Anders Wahlqvist ville också skapa möjlighet för vissa hyresgäster, bland annat poliser, att gå före i kön i undantagsfall. Detta för att skapa en bättre balans i fastigheter där det bor många både sysslo- och arbetslösa.

Jag har fria händer och behöver inga långa beslutsvägar.

Fritidsgården öppnade 2011, och var alltså gratis att besöka och utnyttja för de boende.

– Det är så kul att jobba med det här. Jag har fria händer och behöver inga långa beslutsvägar. Är det nåt jag tror på, då kan man göra det. Det kanske kommer nåt bakslag så småningom, men jag är inte orolig. Jag känner mig jävligt trygg på Ikano. Det är en fantastisk arbetsgivare.

Starten av Ikano Akademin skedde 2013. Anders Wahlqvist hade ledsnat på att inget gjordes för att få bukt med kriminalitet och skadegörelse i området, och bestämde sig för att göra nåt åt saken.

– Vi hade jättestora problem i Hagsätra centrum, med sönderslagna rutor, utpressning och bråk tamejfan varenda dag. Så jag frågade ungdomarna varför de höll på så där, och de svarade att ”vi har inget att göra och det finns inga jobb”, berättar Anders Wahlqvist.

Anders Wahlqvist argumenterade emot. Visst finns det jobb. Deras svar:  ”Ja, för dig som är svensk och heter Anders, men inte för oss.”

–  Och det hade de rätt i. Då sa jag att de kunde komma och jobba för mig i tre månader, ”så får jag se vad ni duger till”.

Nästa år kan Anders Wahlqvist gå i pension, men att sluta jobba på Ikano Akademin har han ingen tanke på. Foto: Erik Cronberg

Efter en diskussion med cheferna på Ikano Bostad beslutade man att ta in ungdomarna på enklare trädgårdsjobb.

Och därmed var Ikano Akademin född.

I programmet börjar man med en tidsbegränsad anställning och jobbar med enklare fastighetsskötsel. Det hela bygger på att man följer en slags trappa, för att utvecklas och därmed få högre lön. Men för att kliva uppåt ställs det också krav.

– Man är väl en lite gammaldags gubbe, med gammaldags metoder. Som att man ska komma i tid, inte sitta med telefoner på arbetstid och kunna ta order av tjejer. I början fick jag vara jag rätt tuff och hålla min linje, men sen fattade de att jag ville deras bästa.

Det här är ingen slutstation. De får sin grundutbildning, sen ska de gå vidare till andra jobb och tjäna bättre.

Många av ungdomarna vill gärna stanna kvar efter sommaren, men tanken med verksamheten är inte att ge permanent jobb.

– Det här är ingen slutstation. De får sin grundutbildning, sen ska de gå vidare till andra jobb och tjäna bättre, säger Anders Wahlqvist.

På väggen i fritidsgården hänger fotografier på några av de runt 100 personer som genom Ikano Akademin fått jobb eller börjat studera. De som har börjat arbeta jobbar i dag till exempel som målare, servicetekniker, militär, fastighetsskötare, butiksarbetare eller frisör. De som studerar läser bland annat till fastighetsskötare, optiker och sjuksköterska.

En av de 100 är Shafi Khan, som började på Ikano Akademin i mars 2023 för att jobba med trädgårdsskötsel och städning åt Ikano Bostad. Innan tiden på akademin hade han lång erfarenhet av att söka många jobb utan att få respons.

– Jag gick arbetslös i två år, och hade inga referenser. Jag sökte tjugo jobb i månaden över hela Stockholm, mest restauranger. De flesta hörde inte av sig, inte ens ett mejl, och när jag fick det var det alltid ”Vi har just nu tillräckligt med sökande”.

Anders Wahlqvist. Ålder: 64 år. Familj: Sambo och fyra barn. Bor: Huddinge. Gör: Projektledare social hållbarhet och Ikano Akademin. Bakgrund: Grundskola, gymnasium och förvaltareutbildning. Jobbat ideellt med Djurgårdens IF, Flemingsberg, IK Huddinge och IK Sörskogens IF. Fritid: Golf och Djurgårdens IF. Foto: Erik Cronberg

Det ändrades när Shafi Khan fick ett informationsbrev från Ikano i brevlådan. Där stod det bland annat om Ikano Akademin, och att ungdomar kunde söka jobb. Anders Wahlqvists ansikte var bekant, då Shafi Khan sett honom i området tidigare. Han skickade ett mejl och berättade om sig själv. Sedan gick det undan.

Hur var det att jobba med Walle? Var han hård?

– Nej, han var rolig. Men det beror på hur personen är. Om en person inte jobbar bra och inte kommer i tid, då vet jag inte. Men för mig är det alltid bra att jobba med Walle.

Ett viktig del av verksamheten är att ha olika aktiviteter för de boende i området. Under vintern kan till exempel vem som helst komma till fritidsgården och låna skridskor. Säkert hundra skridskopar ligger i lådor för utlåning precis innanför ingången

– Många har aldrig åkt skridskor, och tycker det är så kul. Men deras föräldrar köper inte skridskor, det är ju ganska tuff ekonomi i de här områdena. Men här får de låna och testa. Det är nästan alltid smockfullt på isen, säger Anders Wahlqvist.

Det har varit ett väldigt hårt jobb, särskilt de första åren, men jag har inte ångrat en minut.

På helgerna är det hockey- och bandyskolor, oftast med Anders Wahlqvist som ansvarig. Då är även våffelstugan öppen.

– Två ungdomar och deras pappa som bor i området driver den. Vi köper in materialet, och de får behålla pengarna. Och det är väldigt populärt, det gick 50 våfflor i lördags.

Anders Wahlqvist har numera arbetat i 16 år på Ikano, varav de senaste 11 med Ikano Akademin, och kan inom något år räkna sig som pensionär. Men att sluta jobba har han ingen tanke på.

– Att jobba med sociala projekt är fortfarande lika roligt. Nästan roligare nu, när jag vet hur man gör med de flesta grejer. Det har varit ett väldigt hårt jobb, särskilt de första åren, men jag har inte ångrat en minut.

IKANO AKADEMIN

  • Startades 2014 av Ikano Bostad i Hagsätra och Rågsved där de förvaltar cirka 1 700 fastigheter. Sedan starten har över 100 unga vuxna gått eller går i Ikano Akademin.
  • Tiden som man är anställd inom Akademin varierar, men efter nio månader är de flesta redo att gå vidare.
  • Alla deltagare har möjlighet att höja sin lön genom att följa en tydlig utvecklingstrappa. När utvecklingstrappan är avklarad hjälper Ikano Bostad till med att hitta jobb hos andra företag.
  • Ikano Akademin finansieras helt av Ikano Bostad och idag är Ikano Akademin i Hagsätra helt konstadsneutral.
  • Alla handledare är anställda på Ikano Bostad och jobbar till vardags även som fastighetsskötare, förvaltare och trädgårdsmästare.
[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]