[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 november, 2017

Logistikbyggandet slår rekord

Analysföretaget Colliers har kartlagt antalet kvadratmeter logistikfastigheter som färdigställts under 2017. Nybyggnationen under året har varit den högsta som uppmätts sedan företaget började mäta 2002.

Sedan 2002 har Colliers fört statistik över nybyggnation av logistikfastigheter, med en yta från 10 000 kvadratmeter och uppåt, som byggs i Sverige varje år.

[ Annons ]

I år kommer hela 24 byggnationer, motsvarande cirka 600 000 kvadratmeter, att färdigställas vilket är ett nytt rekord och en ordentlig ökning från föregående år. Enligt Colliers statistik toppar logistikläget ”Stor-Göteborg” listan över flest antal färdigställda projekt samt mängden kvadratmeter.

– Det har varit högtryck under 2016 och 2017 gällande förfrågningar på att bygga nytt. Samtidigt har flera aktörer på marknaden beslutat att uppföra logistikbyggnader på spekulation. Detta bidrar såklart till att rekordet kan nås och pekar på fortsatt hög efterfrågan på moderna logistikytor och en låg vakansgrad. Intresset på investerarmarknaden är lika stort men utbudet lågt i förhållande till efterfrågan. Bland de större transaktionerna märks bland annat DSV:s anläggning i Landskrona som förvärvades av Logistea och Rustas centrallager i Norrköping som efter utbyggnad omfattar hela 117 000 kvadratmeter, som i oktober månad förvärvades av norska Ness, Risan & Partners, säger Christoffer Bladh Nord, projektledare Colliers Industri & Logistik.

 

 

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]