Konstverket ska knyta an till fastighetens ursprung från 60-talet samt Fridhemsplans hundraåriga historia av kultur & musik.
Publicerat 26 juni, 2024

Byggplank blir gatukonst

Fridhemsplan får ett av Stockholms längsta konstverk när ett drygt 90 meter långt plank som klär in ett byggområde förvandlas till konst.

Alecta Fastigheter har initierat ett samarbete med street art-artister från Graffiti Stockholm som tolkar temat “från 60-talet till nu, fri att vara du” och vill i samband med utvecklingen av 60-tals fastigheten Väktaren bygga vidare på platsens över hundraåriga musik- och kulturhistoria.

– Fridhemsplan och Östra S:t Göran har ett fantastiskt musik- och kulturarv som lever än idag, men kanske inte med samma intensitet som förr. Med vår utveckling vill vi bidra till att göra platsen till en destination samt ge ny energi till musik- och kulturlivet på Kungsholmen, säger Helena Ågren, affärsansvarig stadsutvecklare på Alecta Fastigheter. 

[ Annons ]

Väktaren 35 på Drottningholmsvägen utvecklas nu med en mix av verksamheter där den ena halvan av byggnaden blir hotell, den andra kontor med ett gatuplan innehållande handel och restauranger. Fastigheten byggs på med två våningar där det översta planet på våning 11 blir en takrestaurang med panoramautsikt över Stockholms landmärken och takåsar. 

Fridhemsplan och stadsdelsområdet Östra S:t Göran på Kungsholmen har en över hundraårig musik- och kulturhistoria. Redan 1910 fick området sin första biograf och under 40-talet spelade Sonora, ett av Sveriges första skivbolag in då-tidens stora hits i kvarteret som nu utvecklas.

Från slutet av 70-talet växte ABBA:s största låtskatter fram i Polar Studios några kvarter bort. Under 2000-talet satte Max Martin Fridhemsplan på kartan, genom alla världshits som skapades i Cheironstudion på Drottningholmsvägen.  

Avtäckning av delar av det street-art-inspirerade byggplanket kommer att ske 2 juli, då även street-artartisterna är på plats och fortsätter skapandet. Konstverket kommer sedan att utvecklas och bli drygt 90 meter långt när det är färdigställt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]