Byggarbete på Fyrislundsgatan i Salabacke 2017. Foto: Tor Johnsson
Publicerat 26 juni, 2024

Bostadsbyggare får skjuta upp betalningar

För att sätta fart på byggandet i Uppsala tillåter nu kommunen att bostadsbyggare får dela upp sin betalning under två och ett halvt år.

Bostadsbyggandet hämmas av lågkonjunktur och för få byggstarter. Därför antar Uppsala kommun nya regler.

– Att det byggs i takt med behoven och även i bistra tider är viktigt både för jobben och för att mota bostadsbristen. Med det här beslutet kommer vi underlätta för fler byggstarter i Uppsala, kommenterar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

[ Annons ]

Efter dialog med branschen kommer Uppsala kommun se till att bostadsbyggare kan förvärva mark utan att direkt behöva betala hela köpeskillingen. Som motkrav måste bostadsbyggaren garantera att de börjar bygga inom arton månader.

– Vi har diskuterat med branschen för att hitta åtgärder som gör det enklare att komma igång med byggandet. Att skjuta upp betalningstillfället kommer förhoppningsvis leda till att det tecknas fler avtal, säger Sara Lundén, avdelningschef för mark- och exploatering på Uppsala kommun.

I normala fall betalar bostadsbyggare hela köpeskillingen vid tillträde till marken de köpt. Med den nya modellen betalar de i stället tio procent vid avtalets tecknande, tjugo procent ett år senare och resten vid slutbesked, dock senast två och ett halvt år senare.

Beslutet är taget av kommunstyrelsen och gäller för avtal som tecknas fram till och med årsslutet 2025.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]