Thomas Erséus, vd för AMF Fastigheter, ser fram emot huvudkontorets flytt till Mood-gallerian, mitt i smeten i Stockholms city. Foto: Erik Cronberg
Publicerat 28 juni, 2024

Nu har han landat

I över 30 år har Thomas Erséus, vd på AMF Fastigheter, haft tunga positioner i näringslivet. Han har hanterat kriser, åkt på smällar – och blivit mer ödmjuk. Nu står han stadigt, både i sitt jobb och som person.

Vi ses i Mood-gallerian i Stockholms city. Hit ska AMF Fastigheter inom några veckor flytta sitt huvudkontor. Just nu, en byggarbetsplats där det råder febril aktivitet.

Det handlar inte bara om att byta lokaler. Utan om att skapa en mötesplats, vara mitt i smeten där allt händer och ha täta kontakter med staden, hyresgäster, stockholmare och besökare.

[ Annons ]

– Hösten 2022 började vi prata om att fastighetsbolag ofta sitter bakom stängda dörrar och är ganska anonyma. Eftersom vi är en viktig aktör i stadsutvecklingen ville vi komma närmare de som är viktiga för oss. Däribland våra hyresgäster för att få en bättre förståelse för deras affär och utmaningar, säger Thomas Erséus.

I över 30 år har han haft tunga poster inom näringslivet. Första vd-jobbet fick han som 26-åring i ett av Carans dotterbolag, som sysslade med teknikutvecklingstjänster inom fordonsindustrin.

– Jag var nog inte någon särskilt bra ledare då. Jag trodde att en vd skulle vara på ett visst sätt. Kunna allt och vara säker på sin sak. Men i grunden kände jag mig väldigt osäker och oerfaren i ledarrollen.

Thomas Erséus blir sällan arg, och har nära till garv. Han drar gärna ett och annat göteborgsskämt. Foto: Erik Cronberg

Thomas Erséus fru, som han beskriver som sin måttstock och en insiktsfull bästa partner sedan 40 år, fick honom att inse att han var fel ute.

– Hon kände inte igen min offentliga person. Den stämde inte med hur jag egentligen var. Hon hade rätt och till slut gjorde jag en intervention med mig själv.

Det blev ett allvarligt snack med medarbetarna där Thomas Erséus sa precis som det var. Det här har inte blivit bra, jag inser att jag behöver er hjälp, nu börjar vi om.

– Reaktionerna och stödet jag fick var fantastiskt. Det är nog bra att vara kaxig ibland, men minst lika viktigt att våga visa sig svag och erkänna att man är beroende av andra. Det har sedan dess format min karriär och hur jag är som ledare, säger han och fortsätter:

– Om någon kritiserat den där osäkra 26-åringen hade jag gått i försvar. I dag säger jag, hur menar du, jag vill veta mer. Det är viktigt för mig att människor runt omkring mig känner sig fria att ifrågasätta. Och jag hoppas att jag med tiden har lärt mig att ta kritik.

Det är nog bra att vara kaxig ibland, men minst lika viktigt att våga visa sig svag och erkänna att man är beroende av andra.

Något som också format honom som ledare är att stå fast i kriser. Och vara beredd på att de kan komma.

– När jag blev vd för Kungsleden 2006 tog jag över efter en otrolig, nästan mytomspunnen, ledare. Och tänkte, vad är det egentligen jag kan bidra med här? Min mentala bild blev: Jag ska ta Kungsleden genom nästa kris.

 Ett år senare var den stora globala finanskrisen ett faktum.

– Att jag hade den inställningen var otroligt skönt. Är man bara tillräckligt lugn, handfast och har fötterna på jorden går det mesta att lösa tillsammans med andra.

THOMAS ERSÉUS

Titel: vd, AMF Fastigheter sedan 2022.

Utbildning: Byggingenjör från Chalmers.

Karriär: Bland annat vd, WSP Europe, vd, Kungsleden, Chief Real Estate Officer, Ericsson, vd, Almega.

Familj: Fru, fem barn (31–38 år), sex barnbarn, plus ett bonus.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Fritid: Kultur, resor, åker till huset på Österlen, snickrar och påtar i jorden.

En annan kris som format Thomas Erséus var turerna kring HQ-bank. Som medlem i styrelsen stod han under några månader 2012 brottsanklagad. Rubriceringen var trolöshet mot huvudman. Det hela handlade om huruvida styrelsen hade haft vetskap om den misstänkta övervärderingen av HQ Investment Bankings tradingportfölj.

– På många sätt var detta den värsta perioden i mitt liv. Min advokat sa, du är van vid att vara vd, van att styra och kontrollera. Glöm det. Det är bara att åka med.

Men Thomas Erséus åkte inte riktigt bara med. I stället for han upp till fjällen och satte sig med allt styrelsematerial, alla protokoll och varenda bilaga.

– Jag gjorde säkert slut på ”några tusen” post-it-lappar. Jag gick igenom alla anklagelser och kunde konstatera, det finns inget. Då kunde jag släppa det mentalt och i stället försöka ”åka med”.

Medan härvan pågick skötte han samtidigt vd-jobbet för Kungsleden. Thomas Erséus minns hur han stod på scenen på Operaterrassen och skulle presentera ett bokslut inför cirka 100 personer i publiken. Samma morgon hade en löpsedel om brottsanklagelserna publicerats.

– Det är klart att det fanns de som tyckte att det var olämpligt att jag var vd för ett börsnoterat företag. Jag ställde mig längst fram på scenen, nästan hängde över kanten för att komma så nära publiken som möjligt, och sa:

– Jag vet vad ni tänker. Jag vill att ni ska veta att jag känner mig helt trygg, och har fullt fokus. Låt oss prata om det vi ska. Det tog udden av situationen.

Med en klar vision av framtidens hållbara stad är Thomas Erséus redo för nya utmaningar. Foto: Erik Cronberg

En viktig lärdom från HQ cirkusen var att inte bli bitter.

– Det har jag verkligen tagit med mig. Bitterhet äter dig inifrån och ut. Jag lärde mig massor, hittade min ryggrad och vet numera vad jag står för.

En kollega har beskrivit Thomas Erséus som en persika. Len och mjuk på utsidan, med en hård kärna.

– Jag blir sällan arg, det tjänar ofta så lite till, och det kan vara svårt att backa tillbaka. Men visst, ibland kan jag bli lite skarpare i tonen, så den lite hårdare sidan är också en del av mig.

När han pratar ser han då och då faktiskt en aning sträng ut, jag kan ana persikokärnan.

För att i nästa sekund spricka upp i ett stort garv. Först kan jag inte komma på vem han liknar. Sedan slår det mig, göteborgskomikern och konstnären Peter Apelgren. Så hur är det med göteborgshumorn?

– Jaha, jaså det har ingen sagt förut. Men, jodå, jag är ju uppväxt i Mölndal och gillar göteborgsvitsar. Har du hört den här. Vet du vad en förrätt i Göteborg kallas? Börjare. (Burgare)

Jag blir sällan arg, det tjänar ofta så lite till, och det kan vara svårt att backa tillbaka.

Thomas Erséus tog över som vd på AMF Fastigheter 2022. Kanske är flytten av huvudkontoret till Mood-gallerian en markör för att det råder nya tider. Men han är noga med att påpeka att han vill bygga vidare på det AMF Fastigheter och företrädaren Mats Hederos byggt upp.

AMF Fastigheter startade 2010 och har sedan dess drivit många och stora utvecklingsprojekt. Som Mood, invigd 2012, och då nyskapande med sin blandning av shopping, restauranger och mötesplatser. Eller Urban Escape med fasad mot den tidigare ganska illa ansedda Malmskillnadsgatan, och Brunkebergstorg där hotell, restauranger och takbarer nu trängs med handel och kontor.

– Vi har gjort en resa från att vara fastighetsägare till stadsutvecklare, möjliggörare och vägvisare. Den resan vill jag fortsätta driva. Det som är så roligt med fastigheter är att du kan göra så stor skillnad, för så många människor, på relativt kort tid. Det är få förunnat.

Vi är skuldfria, med en marknadsportfölj värd nästan 80 miljarder.

Egentligen hade Thomas Erséus inte tänkt sig att bli ny vd.

– Jag hade varit vd på Almega i knappt två år och var inte alls inställd på att byta jobb. Men under rekryteringsprocessen fick jag möjlighet att formulera både för mig själv och andra hur jag såg på bolaget och dess framtid. Och när frågan kom kändes det naturligt att tacka ja.

AMF Fastigheters yttersta uppdrag är att ge god avkastning till fyra miljoner pensionärer. Ett ansvar Thomas Erséus tar på största allvar, men inte skräms av.

– Vi är skuldfria, med en marknadsportfölj värd nästan 80 miljarder. Det skapar stabilitet och trygghet att satsa, även när tiderna är lite tuffare. Sedan handlar det självklart om att göra kloka överväganden. Vi är modiga, men inte dumdristiga.

Men ibland går det ändå snett. En stor satsning som inte lyckades är Space som invigdes 2021. Ett samarbete med Pophouse och en vision om ett digitalt kulturcenter och plats för kreativt skapande, mitt i Stockholms city.

– Vi är ledsna för att det blev så, men vi ångrar inte att vi satsade på projektet. Hyresgästen finns kvar och vi kommer tillsammans att hitta nya sätt att skapa liv både i huset och på platsen.

Ödmjuk och van att vara i blåsväder, om han får säga det själv. Nu är det flyttider för Thomas Erséus, vd på AMF Fastigheter, som tar med sig kontoret till Mood. Foto: Erik Cronberg

När Thomas Erséus tittar framåt vill han fortsätta att skapa den goda staden. Och göra det med hållbarhet i fokus.

– Som bransch har vi egentligen ännu bara skrapat på ytan. Vi kan ju inte riva fastigheter och börja om, men det finns mycket vi kan göra här och nu. Alltifrån bättre materialflöden, smarta energilösningar till återvinning och återbruk.

Han tar en fastighet på Jakobsbergsgatan som exempel. Här byggs drygt 10 000 kvadratmeter om till moderna kontor.

– Här har vi försökt bygga så hållbart som möjligt. Det vi gör på Jakobsbergsgatan 24 ska hålla i minst tre decennier, säger han.

Målet i projektet har varit att skapa AMF:s mest hållbara plats hittills.

– Samtidigt som vi har skapat en modern arbetsplats med lokaler som ska kunna växa och krympa efter företags skiftande behov. Utan att man behöver riva ut och göra om hela tiden.

AMF FASTIGHETER

  • Helägt dotterbolag till pensionsbolaget AMF med cirka 100 anställda.
  • En av Sveriges största fastighetsägare som utvecklar och förvaltar 35 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg.
  • Ska bidra till en stabil avkastning till cirka fyra miljoner pensionssparare med en fastighetsportfölj vars marknadsvärde är cirka 80 miljarder kronor.

Projektmässigt ligger stort fokus på satsningen i Marievik vid Liljeholmskajen. Här växer en helt ny stadsdel fram.

– Marievik kommer att bli lite av en klimatmässig testbädd. Till exempel kommer inga hus att rivas, i stället utvecklar vi det som redan finns. Vi förstärker den postmoderna arkitekturen men tar den in i framtiden. Med nio fastigheter om totalt 133 000 kvadratmeter finns en unik möjlighet att tänka helhet i stadsutvecklingen. Ambitionen är stor.

Personligen kommer han fortsätta att ta till vara och göra det mesta av varenda dag han får. Vi pratar om carpe diem, ett begrepp som det kanske kan vara lätt att raljera lite över.

– Men för mig är det allvar. Jag har flera jämnåriga kompisar som gått bort, en av dem var min allra bästa vän. När jag insåg att nu är jag en dag äldre än han fick bli, detta är en dag han inte fick. Då tänker jag, hur ska jag bäst ta tillvara på den? Den tanken kommer ofta till mig.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]