Riksbanken meddelade på onsdagen att man sänker styrräntan till 3,75 procent. Foto: Riksbanken.
Publicerat 8 maj, 2024

Efterlängtad räntesänkning långt från tillräcklig

Ett väntat och efterlängtat besked – men långt ifrån tillräckligt för att möta branschens stora utmaningar. Så kan branschens reaktioner på dagens räntebesked från Riksbanken sammanfattas.

Riksbanken meddelade att man sänker styrräntan till 3,75 procent och passade samtidigt på att flagga för två sänkningar till i år. Dock med en brasklapp om att prognosen är osäker.

Även om det är den första räntesänkningen sedan februari 2016 orsakade det knappast några höjda ögonbryn.

[ Annons ]

– Jag tycker att det hade varit konstigt om Riksbanken inte meddelat en sänkning givet det svaga konjunkturläget och den tydliga nedgången i inflationen, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.

Hos villa- och bostadsrättsköparna har man, redan innan beskedet kunnat se en vändning på marknaden. Kommer vi se det även när det kommer till fastighetsinvesteringar?

– Beskedet innebär såklart en lättnad för en pressad bransch. Men man ska komma ihåg att vi inte kommer in i ett läge som liknar förutsättningarna innan man började höja räntorna 2022. Utan det är ett väsentligt högre ränteläge som kommer gälla under väsentligt lång tid.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Tomas Ernhagen påminner om att det svåra finanseringsläget för många bolag är långt ifrån över.

– Även om det ser ljusare ut än under hösten så kommer räntekostnaderna för många bolag, trots dagens besked, att öka under lång tid framåt. Det eftersom lån som tidigare varit bundna till låga räntor nu löper ut.

Så även om detta är ett positivt – vilket besked skulle branschen behöva för att få fart på investeringarna igen, i synnerhet på bostadssidan?

– Vi kan knappast förvänta oss några stora statliga stödpaket när finanspolitiken bli mer expansiv framöver. Det finns så mycket annat som går före i kön. Att förändra regelverken för nyproduktion av hyresrätter, vilket det nu diskuteras mycket kring, skulle däremot vara mycket välkommet. Det skulle sänka risken och göra det möjligt att bygga mer, utan att staten behöver skjuta till en krona.

Även Petra Hallberg, chefsekonom på Sveriges Allmännytta, konstaterar att en stor del av utmaningarna kvarstår.

– Den här räntesänkningen är efterlängtad och kommer att ge ny energi till våra bostadsbolag som drabbats hårt av de senaste ränteökningarna. En sänkning med 25 punkter kommer dock inte att ge någon större effekt, men är ändå viktig som en signal om att en räntesänkningscykel är på gång. Det viktiga är de kommande sänkningarna som kommer att ge mer effekt på sikt, säger Petra Hallberg.

Petra Hallberg, chefsekonom på Sveriges Allmännytta.

Hennes bedömning är att penningpolitiken kommer att vara fortsatt restriktiv. Sveriges Allmännyttas medlemsföretag har kunnat upprätthålla nyproduktionen genom att färdigställa redan påbörjade projekt. Men nu finns risk för att det blir en nedgång i antalet färdigställda bostäder inom allmännyttiga bostadsbolag, tror Petra Hallberg. Även befintliga bostäder kommer bli dyrare att förvalta.

– Under en lång period har hyrorna inte räckt till både drift och underhåll, och många bolag har fått skjuta på underhåll och renoveringar. Det är extra svårt för företag på mindre orter med svag efterfrågan och begränsade möjligheter till hyreshöjningar.

Även på Byggföretagen menar man att det är en positiv signal att räntetoppen nu är passerad. Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen, konstaterar att en styrränta som gått från noll till fyra procent på två år har lagt en död hand över efterfrågan på nya bostäder.

– Bostadsinvesteringarna har minskat på det mest dramatiska sätt vi varit med om sedan inledningen av 1990-talet. Därför är dagens besked viktigt. Dels för företag som ska fatta beslut om kommande investeringar, dels för hushåll som har fått kraftigt höjda kostnader för sina bolån, säger Fredrik Isaksson.

Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen.

Byggföretagen prognosticerar att styrräntan når tre procent före årets slut och fortsätter ned ytterligare under 2025.

– Riksbanken kommer att sänka räntan fler gånger det närmaste året för att undvika att inflationen faller tillbaka mer än önskat. Den här första räntesänkningen är en viktig pusselbit för att bostadsbyggandet ska kunna öka, men vi ska inte sätta för stort hopp till att den helt vänder utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Fredrik Isaksson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]