Att elbilar även ska kunna fungera som fastighetsbatterier har det talats länge om. I teorin. Men nu ser de praktiska lösningarna ut att komma allt närmare.
Med vehicle to grid (V2G), eller dubbelriktad laddning, kan elbilar inte bara laddas av elnätet, utan även skicka tillbaka energi. Bilen kan laddas när elen är som billigast, för att sedan leverera energi till fastigheten vid energitoppar, när elen är som dyrast.
Hittills har tekniken för att bygga dubbelriktade system i större skala saknats. Men på senare tid har emellertid flera bolag utvecklat lösningar.
Ett av dem är svenska Ferroamp, som nyligen inlett fälttester av en lösning där omvandling av likström till växelström sker i själva laddstolpen. Därmed behöver inte bilarna byggas om, vilket skulle innebära större tillverkningskostnader för biltillverkarna.
Nu utvecklar Ferroamp sin lösning tillsammans med elbilstillverkaren Polestar, laddinfrastrukturföretaget CTEK, Chalmers och Göteborg Energi.
– Vi har testat dubbelriktad laddning på de allra flesta bilar i testerna. Och det funkar väldigt bra, rent tekniskt. Men vi vågar inte släppa ut tekniken till slutkunder på en bred front, säger Björn Jernström, teknisk chef och grundare av Ferroamp.
En bromskloss är fortfarande biltillverkarnas osäkerhet kring hur mycket dubbelriktad laddning sliter på bilens batteri, och hur det i så fall påverkar garantin.
– Många av de här tjänsterna sliter extremt lite på batteriet. Jag tror att alla biltillverkare säkert kommer att ha något slags regelverk kring det här. Sen är ju frågan om var man sätter gränserna. Får man använda det 500 eller 1 000 timmar om året, säger Björn Jernström.
Marknadsledande Tesla har länge sagt blankt nej, men har det senaste året börjat inta en lite mer positiv inställning.
Svenska Polestar arbetar som sagt aktivt hårt med att implementera tekniken. Där tror Emanuella Wallin, produktchef laddning och energi, att batteriets hälsa och livslängd kan lösas med avancerade algoritmer och kontrollsystem som styr laddning och urladdning.
– Som för all ny teknik behövs det nya standarder och frågan om garantin är något vi måste lösa, men det är endast en av flera utmaningar med V2G. För att kunna rulla ut V2G i stor skala behövs det samarbeten kring lösningar, affärsmodeller och standarder mellan laddinfrastrukturbolag, bilföretag och energiföretag.
Om det blir som Emanuella Wallin tror så kommer vi se V2G i mindre skala inom tre år.