[ Annons ]

Annika Boman, till vardags verksamhetsområdeschef för Västervik City, och tillsammans med övriga i juryn utser tre finalister. Vinnaren koras på årskonferensen 21 maj. Foto: Phia Bergdahl
Publicerat 17 maj, 2024

Vägen är målet

– Utmärkelsen är ett sätt att inspirera till samarbete kring stadsutveckling, säger Annika Boman, ordförande i juryn för Årets stadskärna.

Vad krävs för att bli Årets stadskärna?

– Vinnare blir den stad som samverkat bäst och visat störst resultat när det gäller stadskärnans utveckling. Det är inte vackrast som vinner, det handlar om att åstadkomma saker tillsammans. För att få kandidera måste staden först få en kvalitetsmärkning av sitt samarbete. Så den som till slut får utmärkelsen har jobbat mot det målet i många år.

[ Annons ]

Hur ser juryns arbete ut?

– Vi besöker alla kandidater som på plats får visa vad de åstadkommit och genomfört inom olika områden. Det är väldigt roliga besök, vi blir inspirerade av att höra om allt som gjorts. Som juryns ordförande känner jag också en stor ödmjukhet inför engagemanget och allt arbete som städerna lägger ned.

Vilken betydelse har utmärkelsen?

– Alla vill förstås vinna, men lika viktigt är beslutet att sikta mot att bli årets stadskärna. Då har man fått ett verktyg att jobba med för att utveckla sin stad. Vi ser också hur oerhört viktiga fastighetsägarna är i detta. I samverkan med stadens övriga aktörer kan de göra stor skillnad, eftersom deras verksamhet i så hög utsträckning påverkar stadsutvecklingen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]