[ Annons ]

Brandingenjör Matilda Berg menar att en lagändring kring brandvarnare är nödvändig. Foto: Briab
Publicerat 20 maj, 2024

Vill få bort gråzon i brandskyddsregler

I dag är det inte självklart vem som ansvarar för att det finns brandvarnare och annan skyddsutrustning i lägenheten. Brandingenjören Matilda Berg menar att en lagändring är nödvändig.

Oklarheter i ”Lagen om skydd mot olyckor” kan få ödesdigra konsekvenser för fastighetsägare och de 4,5 miljoner svenskar som bor i ett flerbostadshus. Brandingenjör Matilda Berg menar att ett förtydligande är nödvändigt.

I dag formuleras ansvarsfördelningen: ”Fastighetsägaren eller nyttjanderättshavare i skälig omfattning ska hålla utrustning för släckning av brand och livräddning vid brand och vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga brand”.

[ Annons ]

– Här gör lagen ingen skillnad på fastighetsägares och boendes ansvar för att förebygga bränder och skydda liv. Det alltså ingen som vet exakt var den enes skyldigheter slutar och den andres börjar. När det handlar om liv och död är den här typen av diffusa gränser farligt, säger Matilda Berg.

Det ska enligt lagen visserligen finnas en gränsdragningslista där ansvaret fördelas mellan fastighetsägare och nyttjanderättshavare.

– Men det är ovanligt att det verkligen sker. I praktiken brukar det sluta med ett outtalat avtal där fastighetsägaren ansvarar för åtgärder som hör till byggnaden och fasta installationer, medan hyresgästen svarar för att lägenheten eller lokalen används på ett ansvarsfullt sätt; att det finns en fungerande brandvarnare och kanske brandsläckare och brandfilt. Som alltid när det är oklart vem som ska göra vad är risken stor att saker faller mellan stolarna. Och i det här fallet kan konsekvenserna bli ödesdigra, säger Matilda Berg.

Det måste vara tydligt var hyresvärdens ansvar slutar och hyresgästens börjar.

MSB har tagit fram en nationell strategi för hur brandskyddet kan stärkas genom stöd till enskilda. Fram till 2030 är målet färre än 60 omkomna svenskar i bostadsbränder per år.

Matilda Berg tycker att det arbetet även borde inbegripa en tydligare ansvarsfördelning.

– Om visionen ska vara möjlig måste det vara tydligt var hyresvärdens ansvar slutar och hyresgästens börjar. Annars är risken stor att målen förblir utopier, säger Matilda Berg.

På MSB menar Sabine Hedlund, Brandingenjör på enheten för brand och räddning, att ansvarsfrågan kommer igen i flera delar av strategin.

– Den nationella strategin för stärkt brandskydd har fem olika fokusområden varav att öka antalet fungerande brandvarnare är ett. Att brandvarnare i bostäder monteras, kontrolleras och underhålls på ett korrekt sätt är viktigt för att de ska fungera som avsett, säger Sabine Hedlund.

Hon håller med om att det kan finnas en risk att saker faller mellan stolarna om man inte aktivt arbetar med sitt brandskydd

– Men jag ser inte risken som större på grund av utformningen av Lagen om skydd mot olyckor. Man kan tänka sig en reglering där det styrs vilken part som ska ansvara för vad, men sådana regleringar riskerar bli lite stolpiga och kanske oanvändbara.

Sabine Hedlund hänvisar till MSB:s senaste enkät inom brandskyddsområdet där brandvarnarförekomsten uppgick till 96 procent, och siffran har varit ökande över tid.

– Men vi vet också att även om brandvarnarförekomsten är hög i riket generellt sett, så är den låg i vissa grupper och vid dödsbränder. Dock tror vi snarare på fortsatt information om ägarens och verksamhetens skyldigheter för brandskyddet än en reglering, säger Sabine Hedlund.

Även Matilda Berg hänvisar till statistik från MSB.

– År 2022 dog 33 svenskar av brand i flerbostadshus. Vid bara sju av dödsolyckorna vet man att det fanns en fungerande brandvarnare på plats. 


Fakta:

Sedan 1999 har det funnits krav i byggreglerna på att brandvarnare ska finnas i alla nyproducerade bostäder. I dessa fall räknas brandvarnaren som en byggprodukt, vilket innebär att fastighetsägaren ansvarar för att fungerande sådana finns. För äldre bostäder finns det ett allmänt råd om brandvarnare i bostäder där det står ”Ansvarsförhållandet mellan ägare och nyttjanderättshavare kan lämpligen klargöras i hyreskontrakt eller någon annan form av avtal mellan parterna (i regel fastighetsägare och hyresgäst). Om inte annat avtalas bör ägaren ansvara för installationen av brandvarnare och nyttjanderättshavaren ansvara för skötseln”

(Källa: Brandskydd i varje bostad – gemensamma rekommendationer, MSB)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]