[ Annons ]

Anna Waxin, vd, Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Gustaf Waesterberg
Publicerat 17 maj, 2024

”Det känns naturligt att vi är motorn i trygghetsarbetet”

Nästa vecka hålls Fastighetsägarna Stockholms trygghetskonferens. Vi har pratat med Fastighetsägarnas nytillträdde vd Anna Waxin inför storsatsningen.

En kraftsamling för ett tryggare Stockholm – det är parollen för Fastighetsägarna Stockholms trygghetskonferens den 28 maj. En snabb titt i det digra programmet ger åtminstone fog för att tala om en kraftsamling. Bland de 20 talarna finns de som dagligen arbetar för att vända trenden i otrygga områden, som exempelvis Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis Rinkeby.

Här finns det sociala investerarperspektivet med exempelvis Sofia Cederlöf, sustainability specialist SEB. Det hela knyts ihop i sluttemat ”Starkare tillsammans – när Stockholm samverkar som bäst”, där man bland annat kan lyssna på Georgia Theorin, verksamhetschef Järva i samverkan. Hela programmet finns här.

[ Annons ]

Anna Waxin, som hunnit avverka en dryg månad på vd-posten för Fastighetsägarna Stockholm, säger att trygghetskonferens är en viktig del i organisationens allt större satsning på stadsutvecklingsfrågor. 

– Det blir allt tydligare hur fastigheter är ett nav i hela samhällsmaskineriet. Därför har vi ett stort ansvar att ta, för att se till att människor trivs och känner sig trygga. Det känns naturligt att vi är motorn i en stor konferens med ett vässat program för att göra skillnad. Och det tillsammans med en rad andra aktörer. Det är en framåtlutad ansats som jag tycket märks i programmet, säger Anna Waxin.

Det blir allt tydligare hur fastigheter är ett nav i hela samhällsmaskineriet. Därför har vi ett stort ansvar att ta, för att se till att människor trivs och känner sig trygga.

Vad hoppas du att besökaren tar med sig?

– Ofta när man talar om den här typen av frågor så handlar det om att beskriva hur det är idag. Och vi vet alla mycket väl att det finns stora problem på många håll. 

Nu handlar det om att, utifrån gemensamma visioner, ta sikte på vad som går att göra framåt. Jag hoppas att man lämnar konferensen med en känsla av att ha fått en vitamininjektion för det som behöver göras.

Exempelvis Ingela Lindh, ordförande Fastighetsägarna Sverige, har betonat vikten trygghetsarbete, men samtidigt varnat för risken att ett ansvar, som i grunden är polisens, läggs över på fastighetsägare. Anna Waxin säger inte emot, men hon tycker sig just nu snarare se en trend åt andra hållet.

– Jag tror kanske att det var större risk att bli lämnad ensam i detta viktiga arbete för ett par år sedan. Nu tycker jag mig se en bred ansats från flera håll i många områden. Civilsamhälle och instanser som polis och olika myndigheter kraftsamlar gemensamt. Så jag tycker snarare att det just nu är möjligheternas läge.

Det är viktigt att visa på den palett av åtgärder, som görs av en rad olika aktörer, som resulterat i att polisen i några fall faktiskt kunnat plocka bort orter från listan över utsatta områden, säger Anna Waxin, vd, Fastighetsägarna Stockholm. Foto: Gustaf Waesterberg

Anna Waxin lyfter den kartläggning som Fastighetsägarna Stockholm nyligen gjort där man pekar ut 37 områden i Stockholmsregionen som skulle kunna bli tryggare genom mer samverkan i form av organisering i BIDs (Business improvement district).

– Jag skulle vilja beskriva det som ett gynnsamt läge just nu.

I den allmänna debatten är det dock väldigt stort fokus på repressiva åtgärder för att stävja skjutningar och gängkriminalitet. Men Anna Waxin tror inte att samtalsklimatet blivit så polariserat att det nästan skulle vara svårt att diskutera den typ av mer långsiktigt förebyggande åtgärder som kommer stå i blickfånget under konferensensen

– Just därför är det viktigt att visa på den palett av åtgärder, som görs av en rad olika aktörer, som resulterat i att polisen i några fall faktiskt kunnat plocka bort orter från listan över utsatta områden, med Östberga som ett bra exempel.

I det lokala trygghetsarbetet så är det en rad andra åtgärder som också måste till för att människor ska kunna bo, jobba och skapa sig en framtidstro i trygghet

Anna Waxin tycker inte att man bör ställa de olika perspektiven mot varandra.

– Hårdare straff och den typen av åtgärder är många gånger en förutsättning för att polisen ska kunna göra vad som krävs av dem. Men i det lokala trygghetsarbetet så är det en rad andra åtgärder som också måste till för att människor ska kunna bo, jobba och skapa sig en framtidstro i trygghet, säger Anna Waxin.

För bara några år sedan sökte sig kapitalet till miljonprogramsområden både, utländskt, institutionellt och helt nya aktörer.  Nybyggnationen tog fart och det satsades. Men nu går det betydligt knackigare för fastighetsbolag med merparten bostäder i beståndet, nyproduktion har visat sig i inte vara alldeles enkel att hyra ut.

Ser du en risk att trygghetsskapande arbete kan komma att äventyras av minskat intresse för sociala investeringar?

–  Idag finns det en så stor medvetenhet om behovet av social- och trygghetsskapande investering och vad som sker om det inte kommer tillstånd. Därför har jag ändå stor tilltro att investeringarna ändå kommer till.


Fastighetsägarna Stockholms Trygghetskonferens 2024: Kraftsamling för ett tryggare Stockholm hålls i Convendum, Spårvagnshallarna den 28 maj, 8:30-15:00

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]