[ Annons ]

Antalet unga svenskar som är mer oroliga för sin boendesituation har ökat markant. Foto: Shutterstock
Publicerat 17 maj, 2024

Allt fler unga oroliga över sitt boende

Tre av fyra svenska ungdomar upplever på grund av det ekonomiska läget en oro över sin befintliga boendesituation. Ökningen är markant från förra året då 60 procent i åldersgruppen kände oro.

Trots de positiva indikationerna på att ekonomin är på väg att återhämta sig, bland annat genom ett första positivt räntebesked nyligen, är nästan varannan svensk (49 procent) orolig över sin boendesituation på grund av det ekonomiska läget.  Detta är en svag ökning från förra året då 47 procent kände oro.

Men bland den yngre målgruppen 18–29 år är uppgången stor, från 60 procent 2023 till hela 74 procent i år. Det visar en ny och uppföljande YouGov-undersökning genomförd på uppdrag av bostadsutvecklaren Realy Bostad.

[ Annons ]

Förutom ålder har hushållens inkomstnivå störst påverkan på oron, skillnaden mellan låginkomsttagare 58 procent och höginkomsttagare 34 procent är markant och lika stor som förra året.

Dessutom är de som har yngre barn mer än dubbelt så oroliga (69 procent) som pensionärer/arbetsinaktiva utan barn (27 procent).

– Ungas oro har ökat kraftigt från förra året från en redan hög nivå och vi ser en liknande utveckling för familjer med små barn. Fortsatta räntehöjningar under året och övriga utgiftsökningar har tvingat många att tömma sparkontot och leva med mindre marginaler. Detta samtidigt som produktionen av nya bostäder minskat drastiskt med en ökad bostadsbrist och färre boendealternativ som följd, säger Hannes Malm, COO Realy Bostad.

Anledningen som flest anger som skäl till sin oro är hyreshöjningar vilket även innefattar oro för avgiftsökningar bland de som bor i bostadsrätt (55 procent, jämfört med 45 procent år 2023), följt av elkostnader/elpriset, 48 procent, (59 procent år 2023).

Av de som uppger att de blivit mer positivt inställda till hyresrätt på grund av den rådande konjunkturen anges främst att stigande räntekostnader gör det dyrare att ha bolån. Det följs av mer flexibel boendeform och därefter att man har bättre kontroll på boendekostnader.

– Det är positivt att fler ser möjligheterna med hyresrättens flexibla boendeform. Idag byter människor jobb och flyttar oftare än förr vilket gör hyresbostaden till ett mer okomplicerat och friare sätt att leva, säger Hannes Malm.


Topplistor (2023 års siffror inom parentes)

Var i landet är man mest orolig 

Stockholm 53% (52%)

Skåne, Halland och Blekinge 51% (55%)                                                   

Norra mellersta Sverige 50% (44%)

Norra Sverige 40% (43%)

Södra mellersta Sverige 47% (42%)

Vad är svenskarna mest oroliga för

Hyreshöjningar 55% (45%)

Elkostnader/elpriset 48% (59%)

De stigande räntekostnaderna 45% (51%)

Sämre kontroll på boendekostnader 18% (18%)

Sjunkande bostadspriser 15% (21%) 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]