Heleneholmsverket i Malmö. Foto: Eon
Publicerat 6 maj, 2024

Stark kritik när Konkurrensverket avslutar utredning av Eon

Konkurrensverkets granskning av Eons prissättning på fjärrvärmen i Malmö är klar.  Man riktar allvarlig kritik mot bristande konkurrens. Men ärendet avslutas.

Det var Fastighetsbolaget MKB som i december 2022 lämnade in en begäran till Konkurrensverket om att utreda Eon Sverige. Detta efter att bolaget meddelat att de med början 2023 skulle höja priset på fjärrvärme för kunderna i Malmö med 20 procent för företag och 13 procent för villor. En klart högre höjning än någon annanstans i landet. En vecka efter följde Fastighetsägarna Syd på med sin anmälan.

– Vår anmälan av Eon  till Konkurrensverket fick en omedelbar effekt genom att deras höjning minskade från 20 procent till strax över 15 procent för 2023. Det är glädjande att Konkurrensverket nu fastslår att det är motiverat att stärka kundernas position på fjärrvärmemarknaden. Vi ser nu fram emot konkreta förslag från Energimarknadsinspektionen om hur kundernas ska skyddas på fjärrvärmemarknaden, säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB.

[ Annons ]

Marie Thelander Dellhag, vd på MKB Fastighets AB. Foto: Johan Persson

När Konkurrensverket nu är klar med sin granskning konstaterar man bristande konkurrens på fjärrvärmemarknaden. Från myndighetens sida betonar man att det finns stora behov att stärka kundkollektivet i förhållande till fjärrvärmenäten. Därför är man positiva till att Energimarknadsinspektionen fått i uppdrag att analysera behovet av ett förstärkt kundskyddet och föreslå insatser för att stärka fjärrvärmekundernas ställning.

Trots att utredningen nu alltså läggs ner ser Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd, Konkurrensverkets starka kritik som en framgång.

– Branschens gemensamma kraft och envishet gav resultat. Efter intensiva diskussioner och påtryckningar valde Eon att backa från den planerade höjningen och frågan tog sig ända in till regeringskansliet och hamnade på energiminister Ebba Buschs bord, säger Magnus Hulthe Andersson.

Konkurrensverket konstaterar att det inte går att utesluta att fjärrvärmemarknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser. I Malmö tillämpar Eon så kallad marknadsbaserad prissättning, det innebär att priset sätts i förhållande till näst bästa uppvärmningsalternativet – i regel olika värmepumpsalternativ. Enligt Konkurrensverkets analys tar fjärrvärmeföretag som tillämpar en sådan modell i snitt ut högre priser än de som använder en kostnadsbaserad prissättningsprincip. De skriver: ”Att använda en marknadsbaserad prissättning på en marknad där konkurrensen redan är försvagad kan vara förenat med en risk för att det kan bli högre priser än samhällsekonomiskt optimalt.”

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd. Foto: Loke Roos

– Det behövs nya och kraftfullare instanser att vända sig till vid upplevd missbrukande av ställning. Dessutom behöver transparensen öka genom att begränsa antalet prissättningsmodeller på fjärrvärmemarknaden, säger Magnus Hulthe Andersson.

Sammanfattningsvis ligger E.ON:s priser något över genomsnittspriset men vinstmarginalen överstiger inte väsentligt vinstmarginalen i andra jämförbara fjärrvärmenät. Trots att Eons prishöjning i Malmö var bland de högsta i landet så menar Konkurrensverket inte att bolagets priser och vinstmarginaler inte är väsentligt högre än i andra nät. Fast man konstaterar samtidigt att det inte går att utesluta att marknaden i stort kan kännetecknas av oskäliga priser. Men utifrån det ser man det inte som ändamålsenligt att fortsätta utreda om Eon specifikt.

Men konkurrensverket avslutar med en rejäl känga till fjärrvärmebranschen i stort: ”Konkurrensverkets beslut att avsluta utredningen innebär inte ett ställningstagande till om förfarandet är i överensstämmelse med konkurrensreglerna.”

– Konkurrensverket slår fast att fjärrvärmemarknaden är en monopolmarknad. Därför kommer vi enträget fortsätta arbeta för att stärka kundskyddet och öka konkurrensen på fjärrvärmemarknaden, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]