Oma Gusti och Freda arkitekter startar samtalsklubben Stadsgårdsterminalen Social Club. Foto: Sanna Lindberg
Publicerat 7 mars, 2023

Samtal om stadsutveckling i klubbmiljö

Snart blir det premiär för en ny samtalsklubb om Stockholms stadsutveckling. Fokus ligger på inkludering, tillgänglighet, hållbarhet, kreativitet och innovation.

Kommunikations- och kulturaktören Oma Gusti och arkitektkontoret Freda drar den 17 mars igång samtalsserien Stadsgårdsterminalen Social Club. Syftet med samarbetet är att vid flera tillfällen diskutera kultur och stadsutveckling med fokus på hållbarhet och inkludering.

Samtalsklubben kommer hållas på Stadsgårdsterminalen, en nedlagd färjeterminal som nu är ett centrum för konst och kultur, och där Freda arkitekter även har sitt kontor.

[ Annons ]

Nina Piroth från Oma Gusti, som tidigare haft kontakt med Stadsgårdsterminalen i sin roll som PR-konsult, tycker det är en perfekt mötesplats med tanke på de ämnen som ska lyftas.

– I huvudsak är platsen given på grund av att det är en byggnad som återbrukats från rederiverksamhet till kulturverksamhet på en så otroligt spännande plats som Slussen är, säger hon.

Det finns ganska gott om seminarier och samtal om stadsutveckling, så vad är det som ni kan erbjuda som andra inte har?

– Vi vill bidra till en hållbar kulturdriven stadsutveckling genom dessa samtal, som kombinerar våra kompetenser på en plats som förenar och förkroppsligar just de perspektiven. Vi bjuder in de mest spännande och aktuella aktörerna inom våra olika branscher, som alltför sällan möts för att skapa magi. Inramningen, ett mingel och känslan av att vara på en klubb, hoppas vi kan skapa en avslappnad och närvarande stämning i rummet, säger Nina Piroth.

Samtalen ska även bidra till New European Bauhaus – EU:s interdisciplinära initiativ där stadsutveckling och arkitektur står i fokus för att skapa en rörelse grundad på hållbarhet, inkludering och estetiska värden för ett grönt och hållbart Europa.

Gästerna kommer agera konversationsstartare för kvällens tema, följt av samtal och mingel där besökarna är med och bidrar med sina erfarenheter och får ny input från andra.

Till premiärkvällen 17 mars är följande bokade: Patrik Liljegren, biträdande kulturdirektör Stockholms stad, Rebecca Rubin, chef social hållbarhet, Sveafastigheter, Alexander Mattson Culafic, grundare Stadsgårdsterminalen och Anna Öhlin, Freda arkitekter.

Nästa tillfälle blir under Kulturnatten den 22/4 med bland andra Stockholms kulturborgarråd Torun Boucher. Den 25/5 gästar Ingmari Pagenkemper, tidigare VD för Circus Venues, och arkitekten Monica von Schmalensee, som bland annat varit vd för White arkitekter, ordförande i Sweden green building council (SGBC) samt ordförande i regeringens råd för hållbara städer.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]