Richard Malm, skyddsrumsexpert Briab och Lorant Stenberg, vd Iron Mountain Sverige.
Publicerat 17 april, 2024

Säkerhetsexperterna: ”Rensa upp i skyddsrummen”

Det är dags för fastighetsägare att följa lagen och röja upp i skyddsrummen och sluta använd dem som arkiv. Det skriver Richard Malm, skyddsrumsexpert Briab, och Lorant Stenberg, vd på Iron Mountain Sverige, som sysslar med lagrings- och informationshantering.

Det skärpta säkerhetsläget för Sverige har gjort frågan om fungerande skyddsrum och hur de används aktuell. Därför måste svenska fastighetsägare ta tag i frågan om Sveriges 64 000 slumrande skyddsrum, som i många fall är omgjorda till allt från allmänna lagerutrymmen till fullfjädrade arkiv. Enligt lagen måste alla skyddsrum kunna ställas i ordning inom 48 timmar vid ett höjt beredskapsläge, samtidigt som Riksarkivets föreskrifter förbjuder arkivering i just skyddsrum. 

Regeringen avsatte förra året 220 miljoner till MSB för att de ska inleda en upprustning av Sveriges skyddsrum. Dock är de praktiska resurserna begränsade, i dagsläget finns till exempel bara två inspektörer för Sveriges samtliga 64 000 slumrande skyddsrum och det kommer att krävas ytterligare ekonomiska resurser för att stärka svensk beredskap med fungerande skyddsrum som snabbt kan ställas i ordning. 

[ Annons ]

Bland Sveriges alla skyddsrum idag döljer sig historier om skyddsrum som omvandlats till swimmingpooler, medan andra fyllts med avancerad forskningsutrustning för miljontals kronor, vilka förstås är långt ifrån enkla att flytta i händelse av ett skarpt läge. Men det vanligaste är nog att skyddsrum, framförallt hos stora kommunala och privata fastighetsägare, har omvandlats till arkiv. 

Lagen om skyddsrum (2006:545) säger att ett skyddsrum ska kunna, av i stort sett vem som helst med tillgång till enkla verktyg, iordningställas inom 48 timmar. Det blir helt ogörligt om skyddsrummet har omvandlats till arkiv med avancerade filsystem och fastskruvade hyllor och bänkar. Arkiv i skyddsrum kan dock låta logiskt – det är lokaler som ofta står väl emot både väta och brand. Men enligt Riksarkivets föreskrifter, som riktar sig mot myndigheter i första hand men följs av de flesta organisationer och företag som sysslar med arkivering, är det inte tillåtet att lagra arkiv i just skyddsrum. 

Det är alltså avgörande att både privata och kommunala fastighetsägare:

  • Omgående identifierar och granskar användningen av alla skyddsrum för att säkerställa att de kan ställas i ordning inom den lagstadgade tidsramen.
  • Sätter en plan för att åtgärda eventuella brister. Detta inkluderar att rensa ut och flytta arkiv och annat material som inte bör förvaras i skyddsrum, samt att vid behov digitalisera viktiga dokument för att minska det fysiska utrymmesbehovet.
  • Aktivt samarbetar med lokala myndigheter och experter för att säkerställa att alla åtgärder inte bara uppfyller de juridiska kraven utan också bidrar till den övergripande beredskapen och säkerheten i samhället.

Så, fastighetsägare, titta in i era skyddsrum och ställ er frågan – kan den här lokalen bli ett fungerande skyddsrum inom två dygn? Om svaret inte är ja på denna frågan behöver ni börja göra något åt problemet för att följa lagen, och inte bli tagna på sängen vid ett eventuellt höjt beredskapsläge.

Richard Malm, skyddsrumsexpert Briab

Lorant Stenberg, vd Iron Mountain Sverige

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]