Jämnast könsfördelning finns hos fastighetsbolagen enligt årets Allbrightrapport.
Publicerat 11 september, 2017

Fastighetsbranschen (fortfarande) börsens mest jämställda

På en fortsatt mansdominerad börs sticker fastighetsbranschen ut. Stiftelsen Allbrights rapport för det gångna året toppas av NP3 fastigheter.

Utvecklingen står och stampar. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper har det senaste året ökat från 20 till 21 procent. Det visar den årliga rapporten från stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet i näringslivet. Resultatet bekymrar Allbrights vd Amanda Lundeteg. Hon hade hoppats på större framsteg. Men det finns ett undantag som får henne på bättre humör:

[ Annons ]

– Fastighetsbranschen fortsätter att ligga i topp i våra mätningar. Och där ser de ut att vara fortsatt ohotade, säger Amanda Lundeteg.

I fastighetsbranschen har ledningsgrupperna nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor. Fyra fastighetsbolag har också skrivit under det så kallade Allbrightavtalet som innebär att bolagen ska kartlägga jämställdheten, budgetera för ett aktivt arbete, utbilda bort okunskap och sätta mål för representation i ledningen.

Toppar listan över alla börsbolag gör det relativt färska börsbolaget NP3 Fastigheter. De tog ett raskt kliv upp från den gula till den gröna listan i och med att ledningsgruppen utökades.

– Det roliga är väl att vi faktiskt inte tänkt så mycket på det egentligen. Vi har fortsatt att jobba med de vi tycker är kompetenta och ge dem uppdrag och förtroende. Då har det blivit så här, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

Men han ser helt klart stora fördelar med en jämställd ledning.

–  Jämställdhet kommer att vara en hygienfaktor. Kompetens handlar inte om att vara man eller kvinna. Så ska man hitta den bästa kompetensen borde det rimligen vara 50/50 av sig självt. Så blev det i alla fall hos oss.

Sämst av alla är den bransch som ska förse fastighetsbranschen med energi. Kraftförsörjning har fortfarande har noll procent kvinnor i ledningsgrupperna.

Nytt för i år är att Allbrightrapporten även tittat på andelen personer med utländsk härkomst. Där är det överlag tämligen uselt. Endast 11 procent av cheferna i börsbolagens ledningsgrupper har annan bakgrund än svensk. Oproportionerligt utifrån att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har utländsk bakgrund.

Kvinnor med utländsk bakgrund är gravt underrepresenterade. I ledningsgrupperna utgör kvinnor med utländsk endast tre procent.

I rapporten redovisas inga branschspecifika siffror på detta område. Men Andreas Nelvig konstaterar att han för egen del inte alls är nöjd.

–Vi tror att det är positivt med mångfald. Däremot har vi haft väldigt få sökande med utländsk härkomst. Det har varit den stora begränsningen för oss. Så vi har inte alls nått upp till de nivåer som vi skulle önska.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]