Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs. Foto: Josefin Widell Hultgren
Publicerat 20 januari, 2022

Svenska fastighetsbolag bra på jämställdhet

Wihlborgs och Fabege hör till de tio mest jämställda börsnoterade bolagen i Europa. Samtidigt som hela tre fastighetsbolag hamnar på topp fem i Sverige, enligt en ny rapport.

Fastighetsbranschens jämställdhetsarbete fortsätter att ge resultat. Enligt rapporten European Women on Boards Gender Equality Index Report 2021 hamnar Fabege och Wihlborgs på en delad sjätteplats över de mest jämställda börsnoterade bolagen i Europa. Castellum är nummer 23 på samma lista. 

Styrelserna i Fabege består exempelvis av 57 procent kvinnor, medan andelen på Wihlborgs och Castellum är 50 procent. Även andelen kvinnor i chefsposition toppas av Fabege, med 55 procent. Andelen kvinnliga chefer på Wihlborgs och Castellum är 50 procent. 

[ Annons ]

Det enda fastighetsbolaget med en kvinnlig vd på topp fem är Wihlborgs, med Ulrika Hallengren vid rodret.

– Vi följer väl framför allt Allbrights sammanställning av de svenska börsbolagen. De gör kanske en lite mer djuplodande genomlysning av hur bolag jobbar med diversifieringsfrågor. Men det är klart det är bra att många svenska bolag hävdar sig tämligen väl även i den här rapporten, säger hon.

Ulrika Hallengren menar att det intressanta med den här typen av mätningar inte är vilka som kommer på första, andra eller tredje plats, utan att det fortfarande finns väldigt många bolag som har mycket kvar att göra på jämställdhetsområdet.

– Många ligger på den röda sidan, både i den här rapporten och i Allbrights. Bolagen verkar ha olika syn på om man ska rekrytera från hela talangmarknaden eller bara män. Det ser man tydligt i båda undersökningarna, säger hon.

Wihlborgs brukar göra bra ifrån sig i jämställdhetsundersökningar. När bolaget placerade sig på en andra plats på Allbrights gröna lista 2018 berättade den då relativt nytillträdda vd:n Ulrika Hallengren för Fastighetstidningen att målet med Wihlborgs hållbarhetsarbete inte är att hamna på listor. Arbetet måste komma från en ärlig övertygelse, menar hon.

– Jag tycker att det är fullständigt värdelöst att jobba med jämställdhet utifrån en greenwashing-synvinkel. Då får man hellre vara ärlig med att man bara vill rekrytera människor som är likadana som en själv. Annars lägger man en massa kraft och energi på att måla en massa fasader. Det är spilld kraft, säger hon. 

Att arbeta dedikerat med jämställdhet och hållbarhet i stort kan även ha en direkt ekonomisk fördel, eftersom dessa frågor blir allt viktigare för investerare.

– Vi ser fler och fler stora investerare som poängterar vikten av hållbarhetsfaktorer, och där är förstås jämställdhet en del. Men jag följer inte den här typen av undersökningar så noga. Det handlar mer om att jag personligen är övertygad om att mångsidighet gör vårt bolag starkare, säger Ulrika Hallengren.

Hon är glad över att fastighetsbranschen har ryckt upp sig rejält de senaste åren, med en stor del kvinnor på ledande positioner. 

– Där toppar vi nog listan även i ett europeiskt perspektiv, så där har vi kommit långt. Men det betyder ju inte att vi är klara. Det finns mycket jobb kvar att göra på alla fronter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]