Maxim i Stockholm öppnar i höst upp sin anrika scen igen. Det tack vare ägarkonstellationen Maxim Karlaplan, som skrivit kontrakt med fastighetsbolaget Green Property.
Många har säkert hört Povel Ramels sång Till Maxim, med den kända raden ”Då går vi till Maxim”. Det har man dock inte kunnat göra sedan november 2022, eftersom teatern vid Karlaplan i centrala Stockholm stått tom sedan dess.
Men i september 2024 ska Maxim bli en fast scen för en rad kulturevenemang, såväl som en mötesplats med fyra barer och en restaurang.
Gustaf Grundström, vd Green Property som äger fastigheten sedan 2017, är nöjd med att huset nu kan nyttjas till dess fulla potential.
– Sen hade det här gänget ett så stort engagemang och en om vision att det ska bli stor beläggning i lokalen. För det har varit utmaningen historiskt; då var det bara två föreställningar i veckan och det gör det svårt ekonomiskt.
– Så vi har i första hand tittat på beläggningen, och sen antalet barer och restaurangen. Helt enkelt räknat på vad man kan få för omsättning per kvadrat som gör att vi kan ge stora investeringsbidrag och hyresrabatter och erbjuda en marknadsmässig och långsiktigt hållbar hyra.
Tidigare var det ju lite turbulent med bostadsrättsföreningen i fastigheten, som menade att det skulle bli allt för mycket oljud från verksamheten. Hur har ni löst det?
– Jo, det stämmer att de var oroliga över de akustiska förutsättningarna, men sen blev de övertygade när de såg var det var för engagerat gäng, och vilka tekniska lösningar som stod till buds. Så de har sagt att vi äger problemet och att de kommer hålla efter att vi följer de ljudnivåer som gäller.
– Sen är det alltid bra att övertyga eller sälja in någonting så att alla intressenter delar samma visioner.
Finns det någon siffra på vad renoveringen kommer att kosta?
– Cirka 40 miljoner totalt, men det är med restaurangkök, scenteknik med mera. Det som kostat mest är stomseparationen, men den har vi fått ner från 20 miljoner till en tredjedel tack vare att vi utmanat alla lösningar hela tiden och är noga med pengarna.
Den så kallade stomseparationen, som alltså innebär att fysiskt avskilja teaterlokalen från bostadshuset, var man tvungen att göra för att bygga ett ”rum i rummet” och på så sätt bli av med det buller som skulle störa hyresgästerna. Proceduren skedde genom att göra ett snitt med en sågklinga genom hela betongstommen.
Markus Jägerstedt, musiker samt en av delägarna i Maxim Karlaplan, har en egen studio som fungerar på liknande sätt.
– Golvet står på en mjuk massa, medan taket hänger i fjädrar från innertaket. Inget sitter fast i fastighetens väggar, vilket gör att ljudet, framför allt basen, inte fortplantar sig uppåt.
Än så länge har man inte testat konstruktionen, eftersom renoveringen är långt från klar.
– Elen är dragen, men det saknas ytskikt och dörrar, och innan dess går det inte att testköra. Men som tur är så är kulturarbetare och scentekniker vana att jobba på sommaren, så vi kommer hinna gå igenom allt i tid före premiären.
I bolaget ingår förutom Markus Jägerstedt även näringslivsprofilen Shori Zand, skådespelaren Lia Boysen, krögarna Andrew Jones och Tim Alton från Bistro Barbro, hållbarhetsprofilen Mikael Salo och kulturproducenten och Maxims vd Ellen Tejle.
– Vi är en unik samling aktörer som gör en enorm satsning för att bevara och utveckla Maxim till ett högkvalitativt kulturpalats för hela Stockholm och Sverige. Vår ambition är också att Maxim ska bli en oas som slår vakt om mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati och miljö, med kultur som förenade kraft, säger Ellen Tejle.
När det gäller själva verksamheten så är 100 programpunkter redan klara. Det blir bland annat konserter med Sarah Klang, afghansk-persiska popstjärnan Valy och amerikanska soulgospel-legenderna Staples Jr. Singers. Därtill nyskrivna pjäser av iranska dramatikern Amir Reza Koohestanis och Sissela Kyle och standup med brittiska komikern Shazia Mirza, Petrina Solange & Ina Lundström och Ahmed Behran.