Stockholm hamnar, tillsammans med våra tre nordiska grannländer, bland de fyra främsta huvudstäderna. Det när 27 europeiska huvudstäder rankats i en ny rapport från Stockholms Handelskammare.
Under ett lunchseminarium hos Stockholms handelskammare i onsdags diskuterades städernas attraktionskraft och konkurrenskraft. Utgångspunkt var en färsk rapporten där Stockholm, tillsammans med våra tre nordiska grannländer, hamnar bland de fyra främsta huvudstäderna i rankingen.
”Stora städer driver i allt högre grad de europeiska ekonomierna.” Så inleds rapporten ”Europas bästa huvudstad?”. Rapporten ger en ny ranking över 27 europeiska huvudstäders konkurrenskraft baserat på elva tematiska områden, däribland ekonomisk stabilitet och affärsklimat, infrastruktur och resande samt bostads- och arbetsmarknaden. I rapporten hamnar Stockholm på andra plats efter Oslo, tätt följt av våra två nordiska grannar Köpenhamn och Helsingfors.
Under lunchseminariet diskuterades hur storstäder kan göra skillnad för länders attraktions- och konkurrenskraft. Bland de namnkunniga panelister som bjudits in återfanns Anna König Jerlmyr, Stockholms stads finansborgarråd, Vidar Helgesen, tidigare klimat- och miljöminister i Norge, Jan Vapaavuori, tidigare närings- och bostadsminister i Finland samt borgmästare i Helsingfors, Johan Kuylenstierna, ordförande Klimatpolitiska rådet, Klas Tikkanen, COO Nordic Capital, Sara Kappelmark, COO och CFO Norrsken Foundation samt Johanna Skogestig, vd Vasakronan.
Samverkan mellan politiken och näringslivet samt inspiration från andra länder var några nyckelfaktorer som ansågs ligga bakom de nordiska storstädernas framgång.
– Att de fyra nordiska är på topp är ingen tillfällighet. Det reflekterar en balans i att vara relativt stora med kvaliteten, men inte så stora att vi har de verkliga problemen, påpekade Vidar Helgesen.
Bland framgångsfaktorerna för Sverige lyftes ekonomisk stabilitet och affärsklimat. Men allt är inte på topp. Stockholm ligger tredje sämst vad gäller bostadsmarknad. Bristen på prisvärda bostäder, den befintliga hyresregleringen och väntetiden på hyreslägenheter är några faktorer som drar ned betyget. Enligt Stockholms Handelskammares rapport hämmar bostadsmarknaden Stockholms ekonomiska utveckling, eftersom det försvårar rekryteringen av högkvalificerad arbetskraft. Samtidigt pekades på att städerna besitter den politiska och ekonomiska makten, inte minst som främjare av hållbar utveckling.
– Städerna är mer operativa, mer pragmatiska, mer opolitiska. De tre största (hållbarhets)frågorna i Finland är energiproduktion, fastigheternas energieffektivitet och trafik. I alla de här tre tyckte jag att jag hade bättre möjligheter som borgmästare än som minister att verkligen skapa en förändring, menade Jan Vapaavuori.
Utöver städernas betydelse för hållbarhet så är det viktigt att skapa attraktiva miljöer för företagare.
– Vi har aldrig haft sånt tryck och efterfrågan i city som det är just nu. Det är platsen, människan och tekniken. Stockholm har tredje högsta hyran i Europa på våra kontor, det är just hur vi har byggt: en plats där många människor vill vara, sa Johanna Skogestig.