[ Annons ]

Viktoria Walldin i Almedalen 2018. Foto: Susanna Sköld.
Publicerat 1 juli, 2020

”Jag känner mig lite analyskapad”

Antropologen Viktoria Walldin på White Arkitekter känner en stor saknad efter Almedalen och menar att digitala initiativ inte kan ersätta veckan som alltid innehåller mycket spontana möten och nya infallsvinklar på stadsutvecklingen.

Hon har nyss deltagit i en av programpunkterna som paneldeltagare på Boinstitutets event, Digitala Almedalen, när Fastighetstidningen ringer upp. Visst var det givande, men det blir inte samma sak som en intensiv vecka på plats i Visby, menar Viktoria Walldin.

– Det fick mig att längta till Almedalen ännu mer. Vi var tre paneldeltagare som satt i studion och två som var med på länk. Det gick bra, men det blev inte samma flyt och heller inte lika avslappnat när man är i teknikens händer, säger hon.  

[ Annons ]

Hur känns det att Almedalen inte blir av i år?  

– Jag hade inte tänkt på det så mycket innan jag deltog i Digitala Almedalen. Men när vi satt där med en bild på Visby i bakgrunden kände jag hur mycket jag faktiskt saknar det. Jag tillhör de som tycker att Almedalsveckan är väldigt kul och givande. Själv har jag varit där tio år i rad och jag tycker att det har varit ett roligt sätt att avsluta arbetet på innan semestern.

Vad saknar du mest?

– Det här med att ett samtal leder till ett annat som leder till nya insikter och samverkan. Man springer på folk hela tiden och tankas med massor av intensiv kunskap. Jag har en klick människor som jag alltid umgås med under Almedalen som jag aldrig träffar annars. Jag vet inte ens var de bor, men det har blivit att vi umgås under Almedalsveckan.

Vilken betydelse har Almedalsveckan?

– Det är något speciellt med att få tillgång till politiker på det sätt som man får där. Den tillgången och att kunna knyta andra personer till sig i olika former av samverkan är ganska unikt.

Om Almedalsveckan hade blivit av i år, vilka frågor skulle du då ha tagit upp?

– Social bostadspolitik framför allt. Jag skulle vilja prata om kommunernas behovsanalyser inför att man ska bygga och projektera. Kärnfamiljen som man tidigare har sett den, ser helt annorlunda ut idag. Det är många ensamhushåll och varannan vecka-liv. Därför är det viktigt att tänka på hur vi kan dela mer på det befintliga beståndet och nyttja det på ett bättre sätt.

Vad ska du göra istället?

– Jag vet inte… Mycket av mitt jobb handlar ju om att träffa folk. Att intervjua, observera och träffa människor. Nu håller jag på att administrera om till hösten, så att vi ska kunna göra det på ett alternativt sätt. Jag vet inte hur det ser ut till hösten, men vi måste komma på nya sätt. Just nu känner jag mig lite analyskapad i allt det digitala.

Blir det något Almedalen nästa år?  

– Jag tror det, men vi kanske har en andra våg av viruset då… Det är omöjligt att veta. Däremot tror jag att det kommer bli av igen när viruset är borta. Det tror jag verkligen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]