Kalmar och Tibro nådde långt, inte hela vägen fram i kampen om titeln Årets Stadskärna 2017. Samverkan som lett till ett uppsving i investeringar i stadskärnan placerade istället Västervik i topp.
Nio år tillbaka i tiden brottades Västervik med en vikande handel och avsaknad av samverkan mellan aktörerna i centrum. Nu har staden lyckats med bedriften att vända den nedåtgående trenden, och fått så goda resultat att Västervik på onsdagen den 17 maj utnämndes till Årets Stadskärna 2017, tätt följd av Kalmar och Tibro.
– Att bli utsedd till Årets Stadskärna är stort och en bekräftelse på det hårda arbete som ligger bakom. Faktum är att alla tre städer är riktiga vinnare för de har bestämt sig för att satsa på sin stad och stadskärna och de vet varför de gör det, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.
Resan framåt för Västervik inleddes med att fastighetsägare, handlare, andra näringsidkare och kommunen började prata med varandra och man bestämde sig för en gemensam satsning.
Idag beskriver organisationen Svenska stadskärnor att Västervik har en strukturerad samverkan med långsiktiga satsningar och uthållighet, något som under det senaste året genererat stora privata och offentliga investeringar i stadskärnan. Omsättningen i butiker, restauranger, kaféer och hotell har ökat.
Utnämningen ägde rum den 17 maj i Varberg, förra årets vinnare, i samband med Svenska Stadskärnors Årskonferens och bankett, som samlat närmare 450 tjänstemän, politiker, stadsutvecklare, centrum- och cityutvecklare samt representanter från 65 kommuner, Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket Boverket och SKL.
För att bli nominerad till Årets Stadskärna måste staden först uppfylla kriterierna för kvalitetsmärkningen Quality Mark, QM. Det är ett verktyg som har sitt ursprung i ett gemensamt europeiskt utvecklingsarbete som är anpassad till svenska förhållanden. Verktyget innehåller styrning, struktur, samverkan, åtgärdsprogram med mera och är ett stöd i städernas utvecklingsarbete.
Juryn, bestående av styrelsemedlemmar från intresseorganisationen Svenska Stadskärnor utser vilka städer som ska nomineras.
Fakta: Årets Stadskärna
För 24:a året i rad utser Svenska Stadskärnor Årets Stadskärna. Utmärkelsen går till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.