Förvaltning

Banken ställer allt tuffare krav på hållbarheten

Hållbarhet Hållbarhetsarbetet blir allt mer betydelsefullt när det gäller att få finansiering för fastighetsägare. Här berättar Tobias Lindbergh, Head of Sustainable Finance på Handelsbanken, om hur man från bankens sida resonerar kring den allt mer förmånliga gröna finansieringen.

Lagen ställer krav på den store

Hållbarhet Lagstiftningen för hållbarhetsrapportering skärptes 2017. Numera måste större bolag beskriva hur de arbetar med miljö och vissa sociala förhållanden i en särskild hållbarhetsrapport.

Signalisten tar bort inkomstkrav för seniorer

Inkomstkrav Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna har beslutat att avskaffa inkomstkravet för seniorer gällande seniorlägenheter och trygghetsboende. Samtidigt ändras förmedlingsordningen för seniorbostäder så att de äldsta Solnaborna ska prioriteras.

Så ska hyran sättas i Stockholms allmännytta

Hyressättning Nu finns en överenskommelse om så kallad systematisk hyressättning mellan de kommunala bolagen i Stockholm och Hyresgästföreningen Region Stockholm. De nya hyrorna ska fasas in under sex års tid.

Riksbyggen hyr ut till Nordea

Uthyrning Nordea blir ny hyresgäst hos Riksbyggen i Viskaholm. Därmed är de nyrenoverade lokalerna i kontorsfastigheten nu fullt uthyrda.

När temperaturen stiger

Förvaltning Sommaren 2018 gick till historien. Den extrema värmen skapade odrägliga förhållanden för många hyresgäster. Om kommande somrar blir lika varma kan krav på kyla leda till ökade behov av avancerad service och underhåll.

Helsingborgshem vinner Bopriset

Utmärkelse Det nyinstiftade Bopriset tilldelas i år Helsingborgshem och stadsdelen Drottninghög som nyligen rustats upp. Priset delas ut av Boinstitutet till minne av Josef Frank.

Upphandla rätt

Förvaltning Brist på kunskap leder till att många fastighetsägare använder fel standardavtal när tjänster ska upphandlas. Det kan leda till att man inte får vad man beställt, och i värsta fall att man inte har rätt att ställa relevanta krav på leverantören.

Färdigrökt hos Poseidon

Förvaltning Bostadsbolaget Poseidon har under 2018 lyft debatten om nyttjanderätt och rökning inomhus i hyreslägenheter. Från och med 1 december i år skrivs förbud mot rökning in i alla nya hyreskontrakt.

Mycket energi bakom uttänkt design

Kontor Net Insight var en av de nominerade i tävlingen Sveriges snyggaste kontor. Vann gjorde dock Atrium Ljungberg.

Boverket beviljar 318 miljoner till utemiljöer

Utemiljöer Boverket har beviljat 318 miljoner i stöd till förbättring av utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden. Stödet går bland annat till upprustning och komplettering av befintliga anläggningar, som lekplatser, grönytor och ytor för spontanidrott.

Veidekke och Stos bildar bolag

Nytt bolag Veidekke Bostad och Stos fastigheter går samman och bildar Veidekke kommersiellt AB, ett nytt bolag med inriktning på utveckling av kontor, samhällsfastigheter och hotell.

Branschen inför kvalitetsmärkning av trygga bostadsrättsprojekt

Certifiering Trygg Bostadsförening är ett initiativ från flera branschaktörer i syfte att stärka konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden.

Lång projekterfarenhet samlad mellan två pärmar

Förvaltning Henrik Larsson har arbetat som projektledare i bygg- och fastig-hetsbranschen i mer än 20 år. Efter alla år i branschen delar han nu med sig av sina erfarenheter i boken ”Projektledning vid fastighetsutveckling”.

Boverket beviljar 135 miljoner till grönare städer

Gröna städer Boverket beviljar drygt 135 miljoner kronor till 50 kommunala projekt i hela Sverige. Pengarna ska gå till allt i från utveckling av befintlig stadsgrönska och för nyanläggning av stadsgrönska till att främja ekosystemtjänster som rekreation, dagvattenhantering och biologisk mångfald.

Fjärrvärme och värmepump i symbios

Värme Vi har vant oss vid att valet handlar om antingen eller. Nu börjar de första fjärrvärmesystemen där värmepumpar spelar en avgörande roll att byggas.

The Lobby vinner innovationspris

Utmärkelse AMF Fastigheters satsning på showroom för E-handelsbolag, The Lobby, har mottagit pris för Best Innovation under NCSC Awards som gick av stapeln på Stockholm Waterfront.

Soprummet flyttar ner

Förvaltning En ny trend bland svenska fastighetsägare växer fram – eller, grävs ner, snarare. Underjordsbehållare i marken med nedkasthål ovan jord medför många fördelar, både ekonomiska och praktiska.

Fem städer blir Purple flag-certifierade

Utmärkelse Falkenberg, Nyköping, Kristianstad och Ludvika, samt Göteborgsområdena Fredstan, Nordstan och Lilla Bommen blir Purple flag-certifierade. De får utmärkelsen för sitt arbete för ett tryggare kvälls- och nattliv.

Pengar tillbaka på fakturan

Juridik Flera år efter att entreprenörens faktura är betald kan man kräva tillbaka för felaktiga debiterade kringkostnader. Det visar ett aktuellt fall i hovrätten.

Riksbyggen heta bland högskoleingenjörer

Utmärkelse Riksbyggen är ett företag inom fastighetsförvaltning som rankas högt av unga högskoleingenjörer. Det visar den årliga undersökningen Karriärbarometern.
Mer förvaltning