Förvaltning

Olov Lindgren inför matavfallssortering

Hållbarhet Fastighetsbolaget Olov Lindgren inför sortering för matavfall. Man har nu inlett arbetet, med målet att samtliga fastigheter i beståndet ska ha utrustats med särskilda behållare för matavfallet 2021.

Digitala containrar

Digitalisering Johan Braw vill att allmännyttan ska locka fram innovationer. Fastighetstidningen pratar digitalisering, bostadsbrist och megatrender med Sölvesborgshems vd. Sveriges meste bostadstwittrare är inte rädd för att sticka ut hakan.

Smarta staden – ställer nya krav på säkerhet

trygghetskameror Teknikutvecklingen för trygghetskameror har exploderat under de senaste tio åren. Men kunskapen om hur man ska hantera tekniken har inte ökat i samma takt. Därför efterlyser branschen nu upplysning och utbildning för att komma till rätta med både säkerhets- och integritetsproblem.

Ett år präglat av januariavtalet

Årssummering 2019 pratade vi om hur bostadspolitiken präglades av januariavtalet och vad den kommer att resultera i. Och som vanligt gott om analyser och råd hur vi kan få en bättre fungerande bostadsmarknad.

Så vänds utvecklingen

Reportage Framtiden målas ofta i mörka färger. Men verkligheten är mångfacetterad. Här möter du några goda exempel som kan bidra till att vända utvecklingen i landets utsatta områden.

En innovativ kultur

Hållbarhet Dag Måhlstrand, som sedan september är innovationschef på Tyréns, menar att innovations- och hållbarhetsfokus går hand i hand.

Heimstaden tar fram sällskapsspel för att minska skärmtiden

Mobilfritt Bostadsutvecklaren Heimstaden har tagit fram ett sällskapsspel som ska inspirera deltagarna till att umgås utan mobiltelefoner.

Jättesatsning på solceller i brf

Energi När Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte passar man samtidigt på att installera en av landets största solcellsanläggningar, med en sammanlagd beräknad produktion på 700 000 kilowattimmar per år.

Lidlbutik först med NollC02-certifiering

Hållbarhet Swedish Green Building Council, SGBC, certifierar Lidls kommande butik i Visby med NollC02, något som enligt SGBC gör den till världens första klimatneutrala livsmedelsbutik.

Renovering – innovativa idéer

Renovering Fönsterfilmer som fångar upp energin från solljuset, genomskinligt trä och energiåtervinning av spillvatten. Det är några av de innovationer som det pratas om i branschen.

Mall of Scandinavia väljer biogas

Energi Mall of Scandinavia går från gasol till biogas när Gasnätet Stockholm bygger ut gasnätet. Man räknar med miljövinster i form av minskade utsläpp med 300 ton koldioxid per år.

Renovering – ”En ny lägenhet, ett nytt kapitel i livet!”

Renovering Fastighetsbolaget Olov Lindgren renoverar 118 av sina lägeheter i Tensta, utanför Stockholm. Efter en sommar i en paviljong på gården får Gordana Simic äntligen flytta tillbaka – till vad som känns som en ny lägenhet.

Renovering – blir modell för EU

Renovering Renoveringen av miljonprogrammet i Linero i Lund ska stå modell för hela EU. Detta tack vare projektet Cityfied som ska demonstrera innovativa och kostnadseffektiva lösningar för att energieffektivisera äldre bostadsområden.

Renovering – behöver allt vara perfekt?

Renovering Varje år renoveras det för miljarder i Sverige. För att det inte ska vara bortkastade pengar är det viktigt att med expertens hjälp ta ett helhetsgrepp om behoven. Här bjuder vi även på några konkreta tips som är bra att känna till när det är dags.

Castellum effektiviserar SCB:s kontor med hjälp av AI

AI När SCB behöver effektivisera sina mötesrum tar de hjälp av Castellum, som med hjälp av AI och sensorer ska skapa en bättre arbetsmiljö för de 750 anställda vid myndighetens kontor i Örebro.

Vem blir först med …

Teknik Teknikutvecklingen går framåt i fastighetsbranschen och en rad nya och innovativa idéer är att vänta de närmaste åren. Vi lät fem experter sia om vad som kan bli nästa stora grej i branschen.

Nej till modernisering av kök och badrum

Juridik En renovering skulle inte leda till enhetlig standard. Det menade hovrätten och nekade därför en fastighetsägare att modernisera kök och badrum i en lägenhet.

Nu ska Sergelgatan bli stilig igen

Uppfräschning Ombyggnationen av centrala Stockholm fortsätter. Nu har turen kommit till klassiska gågatan Sergelgatan, som både ska moderniseras och återskapas.

Nu fokuserar vi på byggandet

Hållbarhet Ett ökat fokus på byggprocessens klimatbelastning kastar ett helt annat ljus på fastighetssektorns hållbarhet. Vi samlade tre hållbarhetschefer, och en blivande, för ett samtal kring de utmaningar de står inför.

”Vi måste ta fram hållbara lösningar som faktiskt efterfrågas”  

Återbruk Bygg- och fastighetsbranschen kan bli bättre på att ta fram hållbara lösningar, samtidigt som man måste värna om byggnadsområdets kulturarv. Åsikterna om hur svenska byggen kan bli mer cirkulära och bättre på återbruk gick isär under en paneldiskussion som arrangerades av White Arkitekter.

Diös utvecklar campus i Borlänge

Utveckling Högskolan Dalarna i Borlänge flyttar in till de centrala delarna av staden. Utvecklingen av Diös fastighet Mimer inleds så snart planprocessen är klar och bygglov har vunnit laga kraft.
Mer förvaltning