Förvaltning

Trygghetsenkät ska öka trygghet i brf:er

Trygghet Riksbyggen lanserar den nya tjänsten Trygghetsenkät. Tanken är att hjälpa bostadsrättsföreningar i arbete med ökad trygghet för de boende.

Undvik blåsning och solsting

Energi I takt med att regelverket förändras blir det möjligt att utvidga produktionen av egen el. Nu hoppas nätverket Solelkommissionen att även större anläggningar undantas från skatt så länge elen används på plats.

Kvarteret Josef renoveras

Renovering Aros Bygg och Förvaltning och Mimer ska tillsammans renovera kvarteret Josef i Västerås. Det handlar om en totalentreprenad som omfattar 98 lägenheter.

Fastighetsägare med lång sikt på innehav

Bakom fasaden En fastighetsägare som tänker långsiktigt och inte ropar efter marknadshyror. Sven Renström, vd på Olov Lindgren, är omtyckt även hos motparten Hyresgästföreningen. Kanske för snäll, säger han själv.

Brister i fastigheter kan äventyra Sveriges säkerhet

Förvaltning Brister i säkerhetstänk har aktualiserats efter skandalerna på Transportstyrelsen och nu senast Svenska kraftnät. Även fastighetsägare kan ha ett ansvar om det finns hyresgäster som arbetar med säkerhetskänslig verksamhet.

”Samhällsplanering måste börja med att utveckla närsamhället”

Hållbarhet Vad som behöver göras vet vi. Frågan är hur. Det menar Patrik Derk, ansvarig för social hållbarhet på Ramboll, som med metoden Living labs vill involvera boende, fastighetsägare och myndigheter för att minska utanförskap.

Rökfritt i AF Bostäders studentlägenheter

Rökfritt AF Bostäder inför rökförbud i samtliga sina studenboenden. Från och med maj 2019 ska det vara rökfritt i såväl i studenternas bostäder som i gemensamma utrymmen.

Diös satsar på solceller i Gävle

Hållbarhet Diös installerar sin största solcellsanläggning på en fastighet i centrala Gävle. Satsningen är följden av det intentionsavtal bolaget skrev med El av Sol Nordic om att installera solcellsanläggningar på alla sina fastigheter där det är möjligt.

Skapa bättre ventilation på kontoret

Ventilation Enligt forskning från University of Chicago orsakar smutsig luft större dödlighet än krig, aids och cigarettrökning. Luftföroreningar som i huvudsak kommer från fossila bränslen spås enligt forskarna förkorta vår förväntade livslängd med nära två år i genomsnitt.

Här tillåts inga tavlor

Ventilation Hur går man tillväga när man ska installera ett av Sveriges mest avancerade klimatsystem i ett 150 år gammalt hus? Den frågan tvingades Statens fastighetsverk ställa sig inför renoveringen av Nationalmuseum.

På post mot Amazon

E-handel Arne Andersson har bråttom. Om inte dagens aktörer skyndar sig att hitta en fungerande modell för att klara e-handelsökningen, kommer någon annan att göra det. Nu vill han ha fastighetsägarna med på tåget.

Bostadsrättsförening storsatsar på solceller

Solenergi När Riksbyggens bostadsrättsförening Göteborgshus 38 genomför ett takbyte passar man samtidigt på att installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

Anslutningsledningar blir nationell angelägenhet

Energiförsörjning Energimyndigheten har gjort ny bedömning av riksintressanta områden för svensk energiproduktion. Bland annat kommer det behövas nya storskaliga elanläggningar i södra Sverige, samt ett ökat fokus på anslutningsledningarna till stamnätet.

Ägget kommer till Rättvik

Designprojekt Det hyllade Solar Egg kommer under sommaren till Rättvik i sommar. Ägget har rest från Kiruna, via Paris, Köpenhamn och Minnesota och har längs vägen blivit en världsattraktion.

AMF Fastigheter börjar kontorsdela

Kontorsdelning AMF Fastigheter flyttade till sitt nya huvudkontor på Regeringsgatan 59 i Stockholm för tre år sedan. Nu får man sällskap när PR- och kommunikationsbyrån Bybabba flyttar in.

Parkeringslös bostadsrättsförening erbjuder trehjuling istället

Mobilitetstjänst Riksbyggens Brf Viva i Göteborg är byggd helt utan parkeringsplatser. Nu erbjuds de boende att använda elektriska trehjulingar istället.

Nu kan stockholmarna få ren biogas i fastigheten

Hållbarhet Flera välkända Stockholmskrogar och industrier har valt att arbeta med 100 procent grön gas. Nu finns även samma möjlighet för hushåll som har ledningsburen gas i fastigheten.

Stena Fastigheter satsar på återbruk av vitvaror

Hållbarhet Som en del i sitt hållbarhetsarbete lanserar Stena Fastigheter en tjänst för återbruk av vitvaror. Via appen Reappli kan begagnade vitvaror säljas till återförsäljare som i sin tur säljer dem vidare till konsumenter.

Bygg bort brandrisken

Brandsäkerhet Brandsäkerhet i fastigheter är på tapeten igen efter flerbostadsbranden i Skövde i januari. Det kan därför finnas anledning för fastighetsägare att se över sina fastigheter så att man minskar riskerna.

Gymmet tvingades återställa

Domslut Ett gymföretag ska betala för att återställa en lokal till ursprungligt skick även om det i hyresavtalet anges att lokalen skulle återställas i godtagbart skick. Det enligt en dom i hovrätten.

Få bostadsrättsföreningar installerar solceller – trots stort intresse

Hållbarhet Endast tre procent av tillfrågade bostadsrättsinnehavare uppger att deras bostadsrättsförening har installerat solceller. Detta trots att hela sex av tio tycker det är viktigt att föreningen använder solenergi, enligt en ny Sifoundersökning.
Mer förvaltning