Förvaltning

Nej till modernisering av kök och badrum

Juridik En renovering skulle inte leda till enhetlig standard. Det menade hovrätten och nekade därför en fastighetsägare att modernisera kök och badrum i en lägenhet.

Nu ska Sergelgatan bli stilig igen

Uppfräschning Ombyggnationen av centrala Stockholm fortsätter. Nu har turen kommit till klassiska gågatan Sergelgatan, som både ska moderniseras och återskapas.

Nu fokuserar vi på byggandet

Hållbarhet Ett ökat fokus på byggprocessens klimatbelastning kastar ett helt annat ljus på fastighetssektorns hållbarhet. Vi samlade tre hållbarhetschefer, och en blivande, för ett samtal kring de utmaningar de står inför.

”Vi måste ta fram hållbara lösningar som faktiskt efterfrågas”  

Återbruk Bygg- och fastighetsbranschen kan bli bättre på att ta fram hållbara lösningar, samtidigt som man måste värna om byggnadsområdets kulturarv. Åsikterna om hur svenska byggen kan bli mer cirkulära och bättre på återbruk gick isär under en paneldiskussion som arrangerades av White Arkitekter.

Diös utvecklar campus i Borlänge

Utveckling Högskolan Dalarna i Borlänge flyttar in till de centrala delarna av staden. Utvecklingen av Diös fastighet Mimer inleds så snart planprocessen är klar och bygglov har vunnit laga kraft.

Marknadsplats för ett energiskt utbyte dygnet runt

Energi En digital marknadsplats för energi där el, värme och kylning flödar mellan fastigheter. Det testas just nu i ett projekt som leds av Chalmers.

Nu ställs nya krav på individuell mätning

Energi Turerna har varit många och långa, men nu verkar EU:s krav om individuell mätning och debitering bli verklighet i Sverige. Antas det rådande förslaget påverkas drygt 14 procent av Sveriges flerbostadshus.

Mimer vill få fler hyresgäster att sopsortera

Kampanj I september startar Mimer en informationskampanj som vill uppmuntra alla hyresgäster att sortera sina sopor. Kampanjen sker till största del i sociala medier och som utomhusreklam.

Lagerhållning minskar energikostnaderna

Energi Lagring av energi engagerar både energiföretag och fastighetsägare. På senare år har flera samarbeten inletts. Fördelarna är både en miljöbesparing och sänkta energikostnader.

Wallenstam testar nudging

Återvinning Wallenstam vill uppmuntra sina hyresgäster att sortera sitt avfall på rätt sätt och öka återvinningen i ett utvalt testområde. Därför inleder man ett nudging-samarbete med Beteendelabbet.

Nya värden i staden

Kultur Fastighetsbolagen engagerar sig i hur konst, kultur och kreativitet kan bidra till städernas utveckling. Men det innebär också att gränser mellan privat och offentligt suddas ut. Här möter du tankar om denna utveckling.

Så kommer du till rätta med ljudproblem

Akustik Klubbar och konsertställen i Stockholm tvingas stänga efter klagomål. Akustikern Sebastian Holm menar att det behövs ett proaktivt arbete från fastighetsägare och ett förbättrat regelverk för att rädda kulturlivet. Återöppnade Vasateatern visar att det går att spela rock bara en meter från huvudkudden.

Ta plats i den digitala ekologin

Krönika Datainsamling, plattformarnas betydelse och automatisering har formligen exploderat. Detta även om utvecklingen främst drivs av andra aktörer än de som förvaltar och äger fastigheter. Det är dags för fastighetsägare och förvaltare att koppla ett digitalt grepp.

Tvättmedelsfria tvättstugor till Tensta torn

Marknaden för tvättmedelsfria tvättstugor har inte tagit fart trots stora miljövinster. Nu installeras tio maskiner i Tensta torn som även ska fungera som showroom för den nya tekniken.

Rökförbud i Hebas nyproduktion

Rökförbud Heba inför rökförbud i samtliga nyproducerade bostäder. Först ut blir 84 ungdomslägenheter i Hökarängen, utanför Stockholm.

5 tips för god kundmiljö

Hållbarhet Mästerhuset i Stockholm var den första svenska kontorsbyggnaden som miljöcertifierades med LEED Platinum. Här ger Linn-Marie Nordh och Kristin Willerström från fastighetsbolaget Pembroke tips på hur man skapar rutiner för hur man förvaltar ett certifierat hus och samtidigt bibehåller kundnöjdheten.

Trygghetsenkät ska öka trygghet i brf:er

Trygghet Riksbyggen lanserar den nya tjänsten Trygghetsenkät. Tanken är att hjälpa bostadsrättsföreningar i arbete med ökad trygghet för de boende.

Undvik blåsning och solsting

Energi I takt med att regelverket förändras blir det möjligt att utvidga produktionen av egen el. Nu hoppas nätverket Solelkommissionen att även större anläggningar undantas från skatt så länge elen används på plats.

Kvarteret Josef renoveras

Renovering Aros Bygg och Förvaltning och Mimer ska tillsammans renovera kvarteret Josef i Västerås. Det handlar om en totalentreprenad som omfattar 98 lägenheter.

Fastighetsägare med lång sikt på innehav

Bakom fasaden En fastighetsägare som tänker långsiktigt och inte ropar efter marknadshyror. Sven Renström, vd på Olov Lindgren, är omtyckt även hos motparten Hyresgästföreningen. Kanske för snäll, säger han själv.

Brister i fastigheter kan äventyra Sveriges säkerhet

Förvaltning Brister i säkerhetstänk har aktualiserats efter skandalerna på Transportstyrelsen och nu senast Svenska kraftnät. Även fastighetsägare kan ha ett ansvar om det finns hyresgäster som arbetar med säkerhetskänslig verksamhet.
Mer förvaltning