Förvaltning

Hyresstöd välkomnas av branschen

Coronaviruset Fastighetsägarna välkomnar regeringens hyresstödspaket till företag inom hotell, restauranger och sällanköpshandel. På bolaget Citycon väntar man sig att det kan komma in förfrågningar från hyresgäster.

Grönt ljus för Skeppsbrons andra etapp

Stadsutveckling Kommunstyrelsen har gett klartecken till den andra etappen utbyggnad av Skeppsbron i Göteborg. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige senare i vår.

Nya tillfälliga bestämmelser för regler kring årsstämmor

Coronaviruset Fastighetsägarna gick under förra veckan ut med råd om hur bostadsrättsföreningar ska tänka kring årsstämmor under coronavirusets utbredning. Nu har kommer regeringen med förslag på tillfälliga bestämmelser för att råda bot på situationen.

Elbilar innebär nya risker

Elbilar Antalet elbilar ökar snabbt. Bra för miljön, men också förenat med vissa risker. Elbilarnas batterier kan i vissa fall både öka risken för brand och göra bränderna mer svårsläckta.

”Skjut upp stämman på grund av corona”

Coronaviruset HSB och Fastighetsägarna rekommenderar nu att bostadsrättsföreningar skjuter upp sina stämmor. Detta för att undvika att coronaviruset sprids till äldre medlemmar i föreningen.

Fastighetsbolagen räknar med långsiktiga effekter

Coronaviruset ”Vi utgår från att vi behöver uppvisa flexibilitet”, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs med anledning av att hyresgäster får problem. Hos Pandox som äger och förvaltar hotellfastigheter räknar man med en lång svacka.

JM satsar på intelligenta hem

Smarta hem Smarta vitvaror, digitala lås och röststyrning. Det är några av funktionerna i JM:s nya satsning på intelligenta hem.

Kolla vilka bostäder som fanns i Förrådet!

Konvertering Det råder bostadsbrist i Göteborg. Då bad Bostadsbolaget sina anställda att leta efter lokaler i beståndet som gick att konvertera till bostäder. Ett år senare har 33 nya hyresrätter tillträtts. Men det är bara början.

Spökhusen i ett avfolkat japan

Spökhus I takt med Japans befolkningsminskning står allt fler fastigheter tomma runtom i landet. Trenden har även börjat sprida sig till städer och lägenheter.

Så kan din fastighet bidra till folkhälsan

Hälsa Kan landets fastigheter förbättra hälsan hos medborgarna? Enligt företaget Tessin är svaret ja. Men hjälp av gamification ska appen Tessin Climber få svenskarna att ta trappan i stället för hissen.

Störst i Schweden

Reportage Han har sålt prenumerationer för bokklubbar och anser att uthyrningar av lägenheter är en liknande produkt. Han gillar hyresregleringar och köper gärna fler hus av kommuner som behöver kapital. Möt Rolf Buch, vd för tyska Vonovia, Sveriges största fastighetsägare av bostäder.

Diös konverterar butikslokaler till bostäder

Konvertering Diös utvecklar 13 nya hyreslägenheter i centrala Sundsvall. Det som tidigare varit kontors- och butiksytor ska nu bli moderna boenden.

Wallenstams storsatsning på solceller

Hållbarhet Wallenstam kompletterar sin vindkraftsatsning med solceller. Bolagets samtliga 220 fastigheter har analyserats för att undersöka förutsättningar för installation av solceller.

När vården kommer hem

Förvaltning När det blir allt trängre på sjukhusen kommer istället vården hem till patienterna. Men när bostaden blir en del av vårdkedjan ställs helt nya krav på fastighetsbranschen.

Stena satsar på vindkraft

Hållbarhet Stena Fastigheters 500 fastigheter ska nu drivas med energi från vindkraft, producerad i Halland. Detta sedan man inlett ett samarbete med Stena Renewable.

”Klimatdeklarationen – ett tandlöst förslag”

Hållbarhet En lag på att alla nya byggnader ska ha en klimatdeklaration. Det vill regeringen införa från januari 2022. Ett tandlöst förslag utan krav och som inte tar ett helhetsgrepp där fastighetens hela livscykel beräknas menar Fastighetsägarna.

Digital delning – nyckeln till bättre utnyttjade lokaler

Förvaltning Behovet av att snabbt och flexibelt hyra lokaler blir allt större. Genom att binda samman olika digitala system kan fastighetsägare öka tillgängligheten och nyttjandegraden av ytorna – och möta nutidens och framtidens behov.

Så ska Familjebostäder bli nyckelfritt

Digitalisering Familjebostäder siktar på att bli helt nyckelfritt 2025. Därför bjuder man nu in marknaden till dialog, med målet att upphandla smarta lås som tjänst.

HSB Norr tecknar avtal om laddstationer

Elbilar HSB Norr märkte en ökad efterfrågan på laddstationer för elbilar från de boende. Nu meddelar företaget att man från och med januari 2020 erbjuder HSB Norr laddlösningar med hjälp av Vattenfalls Incharge.

Castellum storsatsar på solceller

Hållbarhet Castellum planerar att bygga upp emot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader. Satsningen går under namnet ”100 på sol”, som enligt Castellum blir en av de största satsningarna på solceller i hela Norden.

Allt för många ”vänner” bodde i lägenheten

Juridik En hyresgäst förlorade sin lägenhet efter att under flera månader låtit många olika personer bo i lägenheten, medan hon själv befann sig utomlands.
Mer förvaltning