[ Annons ]

Publicerat 6 mars, 2020

Vård i centrum

En tydlig trend är att köpcentrumägarna blivit allt mer intresserade av att få in vård och annan samhällsservice i sina kvarter.

När du inte längre bygger upp din kropp genom att släpa hem kassar från köpcentret, så får du släpa dig till köpcentret för att bygga upp din kropp.

[ Annons ]

Det synligaste exemplet på hur ett större utbud av vård och hälsa, och samhällsservice i vidare bemärkelse, är en växande trend i landets köpcentrum är Curanten i Sickla köpkvarter i Nacka. I anslutning till uppgången för den kommande tunnelbanelinjen bygger Atrium Ljungberg ett helt hus med fokus på vård och hälsa.

– Vi jobbar med en långsiktig plan för hela Sicklas utveckling, där alla delar ska samspela. Då är hälsa, vård, sport ett viktigt inslag. Läget är optimalt med nära till stan och ett jättestort friluftsområde och alldeles intill knuten. Vi vet ju att befolkningen blir äldre så det kommer att finnas en stor efterfrågan på vård, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Tunnelbanan kommer först om tio år, men redan nu märks det tydligt hur aktörerna bakom landets större handelsplatser blir allt mer intresserade av att få in mer än bara handel i utbudet.

– Hela vår affärsmodell handlar om att bygga en blandad stad. Då är detta en viktig pusselbit, säger Annica Ånäs.

Curanten ska rymma allt från vårdcentral till babysim. På andra sidan stan i Mall of Scandinavia och sina andra handelsplatser gör Unibail Rodamco samma satsning, dock i mer utspridd skala.

– Det är ingen panikåtgärd för att retail-ytorna inte funkar längre. Detta är en trend som började långt innan som en del i utvecklingen där vi vill att våra centrum ska vara kompletta stadsdelscentrum, säger Lars-Åke Tollemark, vd Unibail Rodamco Sverige.

Hela ta-hand-om-dig-själv trenden är stark

Men såklart spelar vikande detaljhandel in. Lars-Åke Tollemark konstaterar att det i bolagets fem centrumanläggningar finns ytor som inom en realtivt snar framtid inte längre kommer att vara attraktiva detaljhandelsytor.

– Då pratar vi om lokaler på våning tre i 90-tals byggnader i Täby eller våning två i Solna.

Men Lars-Åke Tollemark betonar att det handlar om service i ett vidare begrepp än enbart vård och hälsa.

– Hela ta-hand-om-dig-själv trenden är stark. Det kan vara alltifrån vårdcentraler och naprapater till yogamastudior tandblekning.

Lika mycket som att hitta nya användningsområden för lokaler handlar det om att skapa flöden och därmed attraktivitet för handeln.

Jag menar att den gamla definitionen av retail kommer att försvinna

Nyligen gjordes det på flera håll ett stort nummer av att Mall of Scandinavia petats från tronen som Sveriges omsättningsmässigt största köpcentrum av Nordby shoppingcenter.

– Men då glömmer man att Mall of Scandinavia, utöver detaljhandelsomsättningen, omsätter ytterligare närmare två miljarder. Framförallt via Tesla, men också via biograf, vårdcentral, spa och annan service. Vi sysslar med en konsumentprodukt som är betydligt bredare än bara detaljhandel. Jag menar att den gamla definitionen av retail kommer att försvinna, säger Lars-Åke Tollemark.

Men är marknaden med på noterna? Hur pass intresserade är investerarna av en mer brokig palett?

Tillbaks i Sickla är Annica Ånäs lite frustrerad över att bolagets affärsmodell ibland missuppfattas.

– Vi har ju inte, som de flesta av våra konkurrenter, nischat oss på bostäder, kontor, handel eller samhällsfastigheter. Vår affärsmodell går ut på att blanda verksamheter i en sammanhängande kontext där vi jobbar med alla delar i en stad, säger Annica Ånäs.

Kursutvecklingen visar att marknaden verkar köpa budskapet.

– Visst går kontor bra just nu, men det är mer volatilt. Med vår mix får man större riskspridning, menar Annica Ånäs.

En dröm hade varit att få hit en skola.

För att få ett riktigt långt tidsperspektiv på centrumutveckling förflyttar vi oss till Väla Centrum strax utanför Helsingborg.

– Hela min ungdom har jag förbrukat på den här anläggningen, skrattar Skandiafastigheters Niklas Blonér, centrumchef på Väla Centrum där han har arbetat sedan 1991.

Enligt honom har man i Väla än så länge inte upplevt några enorma vakansproblem på grund av att näthandeln stjäl omsättning. Ändå tror han inte att en enbart butiker är framtiden,

– Vi måste bredda vårt erbjudande och kommer att titta mycket på hur vi skapar upplevelser. Vi vill gärna få hit samhällsfunktioner som vård, omsorg, bibliotek och så vidare. En dröm hade varit att få hit en skola.

För ett par år sedan öppnade Folktandvården sin mottagning i Väla Centrum.

– Till skillnad mot en vanlig tandläkarmottagning så har man öppet alla dagar i veckan, från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Det kan man
göra genom dubbelskift, två tandläkare per stol. Genom att man utnyttjar lokalerna effektivare så blir hyran inte så dyr. Nu börjar vi närma oss samma hyra som för butikslokalerna, säger Niklas Blonér.

Anja Delander, klinikchef på Folktandvården Skåne. Foto: Sven-Erik Svensson

”NU BÖRJAR VI MED SÖNDAGSÖPPET”

I samband med att Folktandvården bolagiserades 2014 började man också jobba för att bli mer lättillgängliga. Som ett försök beslutade Folktandvården att etablera en mottagning i en centrumanläggning. Det blev kliniken i Ödåkra som flyttade till köpcentret i Väla Centrum, Helsingborg.

– Etableringen har gjort oss mer synliga och det blir enkelt att bara komma förbi. Det mottogs väldigt väl av våra patienter. Vi är översvämmade av kunder som vill komma till oss, säger Anja Delander, klinikchef på Folktandvården Skåne.

Tidigare har kliniken gjort försök med lördagsöppet, men det fungerade inte riktigt eftersom man var relativt små.

– Men nu i vår gör vi något radikalt. Vi nära nog fördubblar personalstyrkan och börjar med ett annat arbetssätt så att vi kan ha öppet sju dagar i veckan. Det är möjligt tack vare att vi ligger där vi ligger. Väla Centrum är ju öppet alla dagar, då ska också vi vara det, säger Anja Delander.

Curanten i Sickla, Nacka

”ALL VÅRD PÅ SAMMA STÄLLE”

Uthyrningarna i Curanten i Sickla i Nacka pågår som bäst. Vårdytorna omfattar 9?000 kvadratmeter och i gatuplan ska det in 2?500 kvadratmeter handel, apotek, restaurang och café – allt i hälsans tecken.

Att satsa på vård och samhällsservice är en trend man kan se i flera stora köpcenter. Det som gör Curanten speciell är hur Atrium Ljungberg valt att samla allt i en och samma byggnad. Det kan till stor del förklaras av läget. Curanten kommer att ligga alldeles intill den nya tunnelbaneuppgången. Men sju minuter från Stockholm City och T-centralen får den nya vårdcentralen, mödra-vården, tandläkaren, psykologen, och kiropraktorn ett rejält upptagningsområde.

Vercity i tillfälliga lokaler i Nacka Forum.

”UTBILDNING SKAPAR ATTRAKTIVITET”

Vercity beskrivs som Sveriges första galleria för högre utbildning, kreativ utveckling och lärande. Och vad passar då bättre än att öppna i en shoppinggalleria? Den 23 mars 2018 invigdes Vercity i tillfälliga lokaler i Nacka Forum.

– Vercity är en plats för framtida lärande för vuxna i Nacka, säger Hanna Elving, som leder utveckling av Vercity. Hon betonar att det är just en plats för lärande, alltså inte en skola i traditionell mening.

Vercity, som inte erbjuder utbildningar i egen regi utan ska vara en plats för olika utbildningsaktörer, drivs i partnerskap med Nacka kommun, AcadeMedia, Nackademin, FEI, Företagsekonomiska institutet och Rise.

– I takt med att fler och fler kommer behöva vidareutbilda sig genom hela livet, kommer vi att behöva platser för detta som är mer öppna och flexibla, resonerar Hanna Elving.

Nu lämnar man lokalerna i Nacka Forum för att testa sig fram på andra platser.

– Men det är just den här typen av platser som inte var tänkta för utbildning från början som är intressanta, säger Hanna Elving.

Främst för att det synliggör verksamhet och möjliggör möten på alla håll och nivåer.

Hanna Elving märker också ett intresse från andra håll.

– Att det finns närhet till utbildningsmöjligheter skapar attraktionskraft även för andra hyresgäster, säger Hanna Elving.

I regeringens budgetproposition 2018 ingick en storsatsning på yrkeshögskolan, där antalet platser ska öka med 45 procent till 2022.

– Det kryllar inte av lokaler för utbildning så det finns en press på hyrorna. Samtidigt som fler och fler fastighetsbolag tittar på hur man kan belägga lokalerna bättre så att de kan användas både på morgonen och kvällen. Om jag vore fastighetsbolag skulle jag absolut kolla på möjligheten att använda lokaler till utbildning, säger Hanna Elving.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]