Foto: Riksbyggen
Publicerat 15 april, 2019

Parkeringslös bostadsrättsförening erbjuder trehjuling istället

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg är byggd helt utan parkeringsplatser. Nu erbjuds de boende att använda elektriska trehjulingar istället.

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg har inga parkeringsplatser, tanken är istället att de boende ska ha alla förutsättningar för att leva helt utan egen bil. Istället erbjuder man mobilitetslösningar i form av elbilar, elcyklar och ellastcyklar. Från och med 2 maj och fem månader framåt kan de boende i där även använda eltrehjulingen Zbee, som beskrivs som ett lätt elfordon, mellan cykel och bil. Eltrehjulingarna erbjuds av teknikföretaget Clean Motion genom mobilitetstjänsten GoRide.

[ Annons ]

– Majoriteten av dagens transporter kan faktiskt redan idag utföras med fordon som både är smidigare och miljövänligare än en vanlig bil. Då Brf Viva är ett Positive Footprint Housing-projekt känns det helt naturligt att det finns Zbee att använda. Det ska bli väldigt intressant att se hur det tas emot av de boende i Brf Viva, säger Christoffer Sveder från Clean Motion.

Bostadsrättsföreningen är det första praktiska tillämpningen av forskningsprojektet Positive Footprint Housing – PFH – som är ett samarbete mellan Riksbyggen, Göteborgs stad, Johannesberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgs Energi och Rise. Med projektet ska tvärvetenskaplig forskning leda till innovativ och hållbar bostads- och stadsutveckling.

– Nu tar vi ett steg till och utökar fordonspoolen i Brf Viva med en ny typ av elfordon. I Brf Viva testar Riksbyggen nya innovationer för att skapa en mer hållbar boendemiljö, från hur husen har byggts till att underlätta för de boende att leva mer hållbart, säger Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist, Riksbyggen.

Trehjulingarna kommer erbjudas i fem månader, som ett första pilotprojekt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]