Reimersholme Kajpark i Stockholm. Foto: Hanna Fjällman, Ramboll.
Publicerat 29 oktober, 2024

Nytt verktyg mäter värdet av biologisk mångfald

Ramboll lanserar Global Biodiversity Metric. Syftet med det nya verktyget är bland annat att mäta värdet av biologisk mångfald i projektområden.

Global Biodiversity Metric lanserade under miljömötet COP16 I Colombia under måndagen. Verktyget, som enligt Ramboll är det första i sitt slag, ska kunna beräkna värdet av de livsmiljöer som finns i ett aktuellt projektområde, med hjälp av mätetal för biologisk mångfald. På så sätt kan företag får hjälp med att fatta välinformerade beslut för att minimera skada och i stället stärka den biologiska mångfalden.

– Internationella standarder för att mäta biologisk mångfald är ett viktigt steg i rätt riktning för att uppnå målen i Kunming-Montreal-ramverket för att vända förlusten av biologisk mångfald.  Det är komplext att mäta biologisk mångfald men det behövs. Mätetalen får oss att förstå läget i naturen vilket gör att vi kan ta informerade beslut, säger Åsa Soutukorva Swanberg, enhetschef på Ramboll Environment and Health.

[ Annons ]

Utgångspunkten för mätverktyget är livsmiljöer, inte biologisk mångfald på artnivå. Varje livsmiljö tilldelas poäng baserat på dess storlek, skick, bevarandevärde och strategiska betydelse. Bevarandevärdet sätts utifrån en bedömning av hur hotad livsmiljön är, och den strategiska betydelsen beror på om livsmiljön exempelvis ingår i en viktig korridor eller område. Ju högre poäng, desto större värde för biologisk mångfald. 

Verktyget sätter även värde på ”vardagsnaturen”, vilket är områden och livsmiljöer som i dag inte är skyddade, till exempel parker och andra områden för friluftsliv. Det är viktigt eftersom dessa områden ofta används för bygg- och exploateringsprojekt av olika slag.

Global Biodiversity Metric är en open access-databas och gratis att använda. Enligt Ramboll är tjänsten ett första steg mot att etablera en gemensam internationell standard för bedömning av jordens biologiska mångfald utifrån nyckelindikatorer, för hälsostatusen på ett specifikt ekosystem. 

– Med den komplexitet och variation av biologisk mångfald och livsmiljöer som finns runt om i världen behövs ett gemensamt språk för att bedöma och hantera biologisk mångfald. Genom att nyttja ramverk som International Union for Conservation of Nature Global Ecosystem Typology och NatureServes Ecological Integrity Assessment, har vi strävat efter att skapa en enhetlig metod för att utvärdera och hantera biologisk mångfald som inkluderar klassificering av livsmiljöer, indikatorer för att bedöma livsmiljöernas status och tydliga prioriteringar för bevarandeinsatser, säger Dan Rockefeller, som lett utvecklingen av Global Biodiversity Metric.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]