[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 15 april, 2021

Ny dom: Berlins hyresstopp tas bort

Tysklands författningsdomstol river upp Berlins omstridda hyresstopp. Hundratusentals hyresgäster riskerar nu att bli återbetalningsskyldiga efter att under flera månader ha fått sin hyra sänkt. Beslutet bedöms som en enorm prestigeförlust för stadens röd-röd-gröna styre.

Berlins omstridda lag om ett fem år långt stopp för hyreshöjningar på bostadsmarknaden rivs upp. Det offentliggjorde Tysklands författningsdomstol nu på morgonen. Enligt domstolens bedömning saknar Berlin behörighet att besluta om hyresnivåer. Den rätten ligger nämligen på federal nivå. Och eftersom huvudstaden utgör ett eget förbundsland förklaras nu lagen drygt ett år efter att den trädde ikraft för ogiltig.

Der Mietendeckel, som till svenska bäst översätts till ”hyreslocket”, skulle även verka för en jämn hyresnivå i huvudstaden och därför förbjuda hyror som ligger 20 procent över en fastställd gräns. Sedan december förra året har därför hundratusentals hyresgäster i Berlin fått sin hyra sänkt, i många fall med flera tusen kronor per månad, ofta med förbehållet att de kan komma att bli återbetalningsskyldiga om lagen skulle ogiltigförklaras. Enligt Der Spiegel berördes 512 000 hyresrätter i staden vara berörda av den här delen av lagen.

[ Annons ]

Efter beslutet idag har Vonovia, Tysklands största aktör på bostadsmarknaden, förklarat att de kommer att avstå från att kräva pengarna tillbaka. För Vonovia rör det sig om 10 miljoner euro, motsvarande 101 miljoner kronor.

– Hyresgästerna ska inte lida någon finansiell skada på grund av politiska beslut, sade Vonovias vd, Rolf Buch, i ett pressmeddelande från företaget.

Hur andra fastighetsägare på den fragmentariska hyresmarknaden i den tyska huvudstaden kommer att agera på beslutet återstår att se. Enligt ett pressmeddelande från vänsterpartiet Die Linke, som regerar i Berlin tillsammans med socialdemokraterna SPD och miljöpartiet Die Grünen, kommer de att arbeta för att upprätta en nödfond för hyresgäster som blivit återbetalningsskyldiga.

– Nu är det klart att det här måste regleras på federal nivå, skriver Die Linke i Berlin i ett pressmeddelande och manar till en politiskt skifte i landet som helhet,

För den röd-röd-gröna koalitionen i Berlin bedöms författningsdomstolens beslut som en enorm prestigeförlust. Bakom överklagandet till domstolen förra året stod 284 förbundsdagsledamöter från kristdemokratiska CDU och liberala FDP.

”Berlins hyresstopp var socialt oduglig. Bostadsbrist bör inte förvaltas, den ska hävas genom snabbt byggande till rimliga priser. Den [lagen] var dessutom författningsvidrig, vilket nu har bekräftats. Det får inte vara politiskt fritt fram för ingrepp i frihet och egendom”, skriver FDP:s partiledare Christian Lindner på Twitter kort efter beslutets offentliggörande.

Hyresstoppet har förstås varit ett populärt beslut hos många berlinbor och det kan tänkas att det blir en del protester om många fastighetsägare kräver tillbaka hyra. Enligt enkäter gjorda är det många berlinare som inte har lagt pengar åt sidan som buffert om lagen skulle ändras. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]