Publicerat 10 maj, 2022

Mindre konfliktfyllt med nytt avtal

I höstens hyresförhandlingar som ska sätta hyrorna för 2023 kommer parterna att tala samma språk. I en trepartsöverenskommelse har Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna nu kommit överens om en gemensam struktur och grunder för de årliga förhandlingarna.

I sak innebär det att parterna utgår från fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två rör lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror. Hänsyn bör också tas till den samhällsekonomiska utvecklingen på orten. 

Trepartsöverenskommelsens underlag är rekommendationer. Det är sedan upp till varje lokal förhandlingsgrupp att använda den och även värdera lokala faktorer. 

[ Annons ]

Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta, och Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen samt Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

– Vår förhoppning är att överenskommelsen ska leda till att vi kommer till resultat snabbare i hyresförhandlingarna, att det blir mindre konfliktfyllt och det är till fördel för såväl fastighetsägare som hyresgäster. Då får vi också mer tid till att föra diskussion om hur vi gemensamt kan stärka hyresrätter vilket är viktigt för oss alla, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. 

Det blir mindre konfliktfyllt och det är till fördel för såväl fastighetsägare som hyresgäster.

Han är nöjd med att det finns en gemensam plattform som tidigare saknats, att parterna inte börjar från noll vid varje ny förhandling. Det som ligger utanför plattformen för hyresförhandlingarna är hur förvaltningskvalitet ska påverka hyresnivån, till exempel då lägenhetens standard och läge. Här är ändå parterna överens om att det ska tas fram en nationell modell för mätning och värdering av förvaltningskvalitet. Och att den ska förhandlas separat.

– Vi är överens med Hyresgästföreningen att en sådan modell för systematisk ska jobbas i närtid. Han betonar att hyran ska spegla faktorer vid sidan av kostnadsutvecklingen och att fastighetsägare ska ha en intäkt som gör att bolagen kan utvecklas med lönsamhet och har utrymme till investeringar. 

Anders Holmestig påpekar att alla överenskommelser bygger på kompromisser, även denna , men vill inte gå in på exakt vad Fastighetsägarna kompromissat om.

– När man kommit överens ska man inte pekat på det man inte fått igenom, säger han. 

En gemensam spelplan som leder till att vi kan samspela med tydliga regler om vad som gäller

Lika viktig som denna överenskommelse är även att regeringen beslutar om oberoende skiljeförfarande när parterna inte kan komma överens i de årliga hyresförhandlingarna. 

– Jag ser tvistelösning och denna trepartsöverenskommelse som hörnstolparna på en fotbollsplan – en gemensam spelplan som leder till att vi kan samspela med tydliga regler om vad som gäller, säger Anders Holmestig.  

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, kallar överenskommelsen för historisk. 

– Det här är ett nytt Saltsjöbadsavtal. Det är ett bra sätt att förstärka den kollektiva förhandlingsrätten och kommer skapa en tryggare hyresmarknad, bättre förutsägbarhet och leda till rimligare hyror. Och det viktigaste är att det är parterna och inte politiken som tar ansvar för det, säger hon till tidningen Dagens Arena.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]