Foto: LRF
Publicerat 8 januari, 2020

Han tar över styret för Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Sveriges styrelse har utsett Anders Holmestig till ny vd. Han ersätter Reinhold Lennebo som går i pension till sommaren.

Anders Holmestig kommer närmast från LRF, där han är vice vd och näringspolitisk chef. Han har även erfarenhet som politiskt sakkunnig i Statsrådsberedningen och sin roll som ansvarig för näringslivs- och samhällsfrågor på ICA-handlarnas förbund.

[ Annons ]

Anders Holmestig berättar att han främst lockades av att fastighetsägande är en viktig del av svenskt näringsliv, men som också på flera sätt har stor påverkan på människors vardag.

– Jag har tidigare jobbat med andra delar av näringslivet och tycker att det är spännande att bidra till att utveckla företagande. Jag ser också en stor potential kring opinionsbildning och näringspolitik kopplat till fastighetsbranschens betydelse för samhällsutvecklingen.

Han menar att det finns beröringspunkter mellan den nuvarande rollen på LRF och Fastighetsägarna.

– Vi har arbetet mycket med att lyfta böndernas roll från att vara särintresse till samhällsintresse. Så där kan jag bidra med erfarenheter i det liknande arbete som redan bedrivs framgångsrikt av Fastighetsägarna, säger Anders Holmestig.

Reinhold Lennebo kom även han från LRF innan han rekryterades till Fastighetsägarna. Vad är egentligen med bönder och fastighetsägande?
– Ha ha, det ska du egentligen fråga styrelsen om. Men jag kan se att det finns likheter. Dels i själva företagandet, med mycket äganderättsfrågor och liknande. Dels hur både LRF och Fastighetsägarna är uppbyggda som regionala organisationer. För att bli en stark kraft i samhället är det viktigt att hitta ett samspel mellan olika delar av organisationen, mellan regionalt och nationellt, säger Anders Holmestig.

Anders Holmestig är uppvuxen i Vingåker. Men de flesta spåren av sörmländska har hunnit slipats bort sedan han bosatte sig permanent i Stockholm 1994. Han bor i villa med fru och en fjortonårig dotter i Bromma.

– När jag inte jobbar så är det fullt upp med fritidsaktiviteter. Så här års åker vi mycket skidor ihop och på somrarna försöker jag hålla igång med att cykla. Fram till för något år sedan var jag tränare för min dotters fotbollslag.

Fastighetsägarna Sveriges styrelse är nöjd med att ha lyckats rekrytera en ny vd med bred erfarenhet av både påverkansarbete och politiskt arbete.

– Anders Holmestigs uppdrag blir nu att fortsätta det positionsarbete som står högt på agendan och som syftar till att ytterligare förstärka våra möjligheter till att göra relevant nytta både för medlemmar och för samhällets utveckling, säger Lennart Sten, styrelseordförande Fastighetsägarna Sverige.

Reinhold Lennebo fortsätter som vd fram till sommaren 2020.

– Det känns efter 11 år som vd rimligt och rätt att sluta. Jag har ju passerat min avtalade pensionsålder och det är dags att lämna över. Nu ser jag försiktigt fram emot att få trampa nya stigar i livet. Det har jag ju gjort förr och det brukar bli spännande, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]