Illustration över ett myllrande bostadsområde i Frihamnen i Göteborg. Här vill den politiska majoriteten motverka segregation genom att införa hyrestak på nya hyresrätter. Illustration: Älvstranden utveckling
Publicerat 18 maj, 2016

”Grannar ska inte bekosta andras hyressubventioner”

Den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg vill införa ett hyrestak som kapar hyran med nästan 50% i nybyggda lägenheter. Ett orimligt förslag som bara skulle förvärra läget på bostadsmarknaden, menar Fastighetsägarna GFR.

Inspirerade av försöket med hyrestak på nya lägenheter i Frihamnen vill den rödgrönrosa majoriteten i Göteborg utöka modellen till hela kommunen. Med ett förslag som avgörs i juni vill politikerna att 10 procent av alla nyproducerade hyresrätter ska ha en maxhyra på 1000 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar cirka 5 800 kronor i månaden för en trea på 70 kvadrat – närmare hälften av en idag normal bruksvärdeshyra. Syftet bakom förslaget är att ge fler inkomstsvaga personer möjlighet att efterfråga nya lägenheter, men Fastighetsägarna menar att en sådan här modell skadar bostadsmarknaden på flera sätt.

[ Annons ]

– Förslaget riskerar att förvärra bostadsbristen genom att minska både viljan att bygga nytt och även rörligheten på marknaden. Dessutom är taket alldeles för lågt satt vilket uppmuntrar till handel med svartkontrakt, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR och fortsätter;

– Det är också tveksamt om det här ens är lagligt att driva igenom. Vi har en hyreslagstiftning där det är parterna på bostadsmarknaden och inte politiker som ska komma överens om hyran utifrån bruksvärdet.

Oavsett hur man löser detta så blir det ju i alla händelser subventioner på någon annans bekostnad.

Till den första markanvisningen i Frihamnen anmälde omkring 60 aktörer intresse att vara med och bygga, varav knappt hälften var intresserade av att bygga hyresrätter. I inbjudan till markanvisning föreslog Älvstranden att en fjärdedel av hyresrätterna skulle ha fri hyressättning för att balansera mot de övriga 75 procent av lägenheterna under bruksvärdet.

Men hur urvalet av hyresgäster ska göras för att säkerställa att lägenheterna går till den inkomstsvaga målgrupp de är till för är man ännu inte överens om.

– Oavsett hur man löser detta så blir det ju i alla händelser subventioner på någon annans bekostnad. Ska grannarna verkligen bekosta att andra får bo billigt i en likadan lägenhet som man själv har? Vi tycker inte att det är rätt väg att gå, säger Rikard Ljunggren.

Fastighetsägarna förespråkar istället individuella stöd till inkomstsvaga för att uppnå socialt blandade bostadsområden.

– Det här handlar ju rimligen om ett samhällsansvar, det ska inte ligga på fastighetsägaren eller dennas hyresgäster.

Den 16 juni fattas beslut om den rödgrönrosa majoritetens budget.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]