[ Annons ]

Liknar det mest ett soprum för cykelvrak? Då är det dags att göra något åt cykelparkeringen. Fler väljer cykeln – se till att de boende kan förvara sina ögonstenar säkert och lättåtkomligt.
Publicerat 9 september, 2013

Förvara cyklarna smart och säkert

Liknar det mest ett soprum för cykelvrak? Då är det dags att göra något åt cykelparkeringen. Fler väljer cykeln – se till att de boende kan förvara sina ögonstenar säkert och lättåtkomligt.

Cyklisterna har länge varit bortglömda i stads- och trafikplaneringen. Men i slutet av förra året kom regeringens cykelutredare Kent Johansson (C) med förslag på hur fler svenskar ska lockas upp i sadeln. Flerfiliga cykelvägar, barn som får cykla på trottoaren och väjningsplikt för bilister vid cykelbanor, var några av förslagen. Fler och bättre cykelparkeringar betonas också.

[ Annons ]

En säker inomhusparkering för cyklar ökar arbetspendlingen med cykel med cirka 13 procent.  Då handlar det om möjlighet att parkera cykeln på arbetet. Men lika viktigt är var man ställer cykeln när man kommer hem.

Några förändringar av plan- och bygglagen behövs inte, menar Kent Johansson. Det handlar mer om en attitydförändring där många kommuner kommit långt. Flera kommuner har redan en cykelparkeringsnorm vid nybyggnation.

Cykelparkeringar ska vara stöldsäkra, vara lättåtkomliga, det ska finnas ordentligt med plats för cykeln. Gärna ett tak som skyddar om parkeringen är utomhus. Dessutom ska cykelparkeringen kännas trygg även när det är mörkt.

Sven Valerio, på företaget Modulkonstruktion, kontaktas ofta av fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som fått nog av röran i cykelrummet.

– Om man vill öka kapaciteten i ett cykelrum så är alltid det första steget att skapa ordning och reda. Och det gör man inte genom att sätta upp arga lappar.

Cykelställ som talar om var cyklarna ska stå, är det enda sättet att skapa rätt förutsättningar, anser Sven Valerio.

Lars Ljung på företaget Svenska Cykelrum har fler praktiska förslag.

– Cirka 30 procent av alla cyklar i ett cykelrum används nästan aldrig. Bestäm dig för om cykelrummet ska förvara så mycket cyklar som möjligt eller om det ska vara ett soprum för cyklar. Ta de dammiga cyklarna utan luft i däcken och häng upp dem på krokar som hänger löst på ett metallrör, ungefär som en gardinstång, så kommer de undan.

Det blir allt vanligare att man vill utnyttja de ibland ganska attraktiva kvadratmetrarna till något mer inkomstbringande. Bygger man lägenhet eller butiksyta av utrymmet bör man hitta någon annan möjlighet till inlåst förvaring av cyklar. Parkerade cyklar på gångytor, utanför entréer eller fastkedjade i lyktstolpar kan utgöra hinder för rörelsehindrade, synskadade eller utrycknings-fordon. Då kan cykelboxar på gården eller i ett garage vara en bra lösning.

Smarta tips till cykelrummet:

Gör er av med vraken
Märk upp alla cyklar med ett plastband eller liknande. Anslå tydligt att de cyklar där markeringen sitter kvar plockas bort ett visst datum. Var generös med tiden – folk kan vara bortresta. Uppenbara vrak kan slängas direkt. Dokumentera med kamera så att ingen i efterhand kan hävda att det var senaste modellen. Fungerande cyklar ställs lämpligen undan. Meddela tydligt att de kastas inom tre månader. Rent formellt ska ”fyndet” anmälas till polisen.

Inbyggt lås
Låsbara cykelställ förenklar. Det räcker att  ha med sig ett hänglås, istället för en tung kedja.www.cykelboxen.se

Ställ den i stället
Skapa ordning med ett ordentligt cykelställ. I ett vanligt ställ där cyklarna står i samma höjd, kan de stå med 60 centimeters avstånd. Om det är nivåskillnad så att styrena överlappar varandra räcker det med ett avstånd på 40 centimeter.

Med nivåskillnader i cykelstället kan cyklarna stå närmare varandra.
Med nivåskillnader i cykelstället kan cyklarna stå närmare varandra.

Bättre rotation
I vissa utrymmen utnyttjar man utrymmet bäst med ett ställ där man snurrar fram sin cykel. Varianten som döpts till Rotoflex säljs bland annat av www.cyklos.se

Parkera på höjden
Om man har tillräcklig takhöjd, minst 2,6 meter, kan man ha cykelställ i två plan. Denna variant från www.cykelboxen.se

Vik undan hojen
Här krokas framhjulet fast på en hydralisk arm som lyfter upp cykeln i vertikalt läge. Cykeln kan vikas åt sidan för att ta minimalt med plats. Detta är en smart lösning som gör att man kan utnyttja exempelvis en källarkorridor för cykelförvaring. www.svenskacykelrum.se

Plats för många
Finns det utrymme kan man ha ett riktigt cykelgarage. Enkel tillgänglighet blir det om man förser det med en läsare för låsbrickor. Den här varianten finns hos www.tmi-produkter.se

Cykelgarage från TMI-produkter.
Cykelgarage från TMI-produkter.

Lätt luft
Riktigt cykelvänligt blir det med en automatisk pump. Denna hittade vi i Holland och kan beställas via www.cykelboxen.se

Ljust och funktionellt
Cykelställ med belysning är funktionellt och skapar trygghet. www.cyklos.se

Praktiska boxar
Bestämmer man sig för att utnyttja cykelrummet till något annat är cykelboxar ett vettigt alternativ till att bygga en stor bod. Cykelboxarna är låga och skymmer inte sikten i ett parkerings-garage. www.cykelboxen.se

Lite skydd
Ibland räcker det med ett enklare väderskydd. Cykelgarage Vårgårda från www.hags.se

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]