[ Annons ]

Foto: SKF.
Publicerat 22 oktober, 2021

De har Sveriges bästa arbetsmiljö

Motionscyklar i mötesrum och hälsosam personalmat. Det är några av anledningarna till att SKF:s nya huvudkontor har den bästa arbetsmiljön i landet, enligt den nyligen erhållna certifieringen Well Platinum.

Certifieringen Well syftar till att förbättra hälsa och välmående och bygger på tio kategorier som bedöms enligt en tolvgradig skala. Man tar bland annat hänsyn till luft, ljus och mental hälsa.

När SKF:s nya huvudkontor i Göteborg skulle utvärderas hamnade man på totalt 80 poäng av 120 möjliga, vilket räckte till Well Platinum, den högsta nivån i certifieringssystemet. SKF:s huvudkontor är först i Sverige med att klara de kraven.

[ Annons ]

– Välmående är en grundläggande faktor för att öka engagemanget på arbetsplatsen. Mår vi bra, så är möjligheterna goda att vi även presterar bra, säger Angelica Lindström, som ansvarar för miljö, hälsa, säkerhet och välmående inom SKF Sverige.

En av sakerna som uppmärksammades var de hälsofrämjande arbetet som SKF bland annat gör tillsammans med Feelgood och träningsanläggningen Kristinedal, som ligger på området.

–  Vi uppmanar hela tiden till rörelse och motion, att man inte bara sitter framför datorn, utan exempelvis tar promenadmöten eller rör sig på andra sätt under dagen.

Det aktivitetsbaserade kontoret erbjuder alla typer av arbetsplatser, både öppna miljöer och lite mer stängda för den som behöver lugn och ro. I ett av mötesrummen är stolarna utbytta mot träningscyklar, så deltagarna kan cykla samtidigt som mötet pågår.

– Vi ställer också väldigt höga krav på maten i vår restaurang så att medarbetarna kan göra ett hälsosamt matval. 

Fakta:

Well Building Standard

Certifiering som syftar till att förbättra hälsa och välmående för de som lever och vistas i olika bebyggda miljöer. Certifieringen används för byggnader, kommersiella interiörer och stadsdelar. Det är ett globalt certifieringssystem anpassat för den svenska marknaden, men som ägs av den amerikanska icke-vinstdrivande organisationen International WELL Building Institute (IWBI).

I dag finns ett 40-tal Well-projekt i Sverige i olika faser av certifieringen.  Sex är certifierade, varav fem Guld och en Hälsa och säkerhet. SKF:s huvudkontor blir det sjunde certifierade projektet och först med att certifieras enligt den högsta nivån Platinum.

De tio kategorierna i en Well-certifiering: 

Luft, Vatten, Näring, Ljus, Rörelse, Termisk komfort, Akustik, Material, Mental hälsa, Samhälle

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]