[ Annons ]

Foto Shutterstock
Publicerat 27 juni, 2018

Coworking – både utmaningar och nya intäktsmöjligheter

Från 33 000 kvadratmeter år 2011 till nära nog 200 000 kvadratmeter idag. I en ny rapport från Fastighetsägarna slås det fast att coworking-trenden lär öka. Det är både en utmaning och till nya intäktsmöjligheter.

Bakom rapporten Coworking – en exponentiell trend och fastighetsägarnas nya verklighet ligger Christoffer Börjesson,

[ Annons ]

CDO, Chief digital Officer, Fastighetsägarna Stockholm.

– Det som förvånade mig mest var hur snabbt coworking ytor växet i Stockholm. Från 33 000 kvadratmeter år 2011, till dagens nästan 200 000 kvadratmeter, säger Christoffer Börjesson.

Ytterligare ett perspektiv är hur det största företaget inom coworking WeWork startade med ett coworking-kontor på Manhattan 2010. Idag har företaget 253 olika arbetsplatser i 74 olika städer runt om i världen. WeWork är värderat till 230 miljarder kronor.

Idén växte fram utifrån det behov små företag, frilansare och startups har av billiga och flexibla arbetsplatser i centrala lägen. Konceptet Coworking innebär att flera företag delar på en kontorsyta. Istället för hyreskontrakt tecknar företag medlemskap för att få tillgång till arbetsplatser.

– Coworking är en ny verklighet för fastighetsägare. Man måste fundera över affärsmodellen om att ersätta hyreskontrakt med flexibla medlemskap. Ska man göra det själv eller med en operatör. Hur ska avtalet se ut? Vad innebär det att locka andra hyresgäster till traditionella kontor om det finns en coworkingyta i på våningsplanen nedanför? säger Christoffer Börjesson.

Han menar att det är viktigt att ta med sig att det inte är alla typer av verksamheter som kommer att sitta i coworking-arbetsplatser.

– Kanske handlar det om 20 procent av det totala kontorsbeståndet. Så detta är inte något som ersätter allt – utan en ny typ av kontorserbjudande, säger Christoffer Börjesson.

I rapporten trycks det på att den fastighetsägare som vill kunna utveckla nya lösningar som svarar på hyresgästernas behov behöver skaffa sig kontroll över fastigheternas data och lära sig att analysera den. Det kommer inte bara vara ytans läge som räknas. Utan det handlar om en ”tjänstefiering” där värdet kopplas till vad som ingår i ett erbjudande.

– Jag vill att den här rapporten ska vara ett verktyg för fastighetsägare att ta ägarskap över utvecklingen och lägga grunden för långsiktigt lönsamma och hållbara företag. Coworking är inte ett hot mot fastighetsbranschen. Det är en möjlighet för företagen i vår bransch att utveckla sina affärsmodeller och skapa nya intäkter, säger Christoffer Börjesson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]