[ Annons ]

Dag Klackenberg anser att fastighetsägare måste diversifiera hyran om de ska ha kvar bokbutikerna. Foto: Kristofer Hedlund
Publicerat 6 februari, 2025

Bokhandlare Klackenberg avvecklar: Svårt att klara av hyreshöjningarna

Dag Klackenberg, tidigare vd för Svensk Handel, planerar att succesivt avyttra de nio boklådor som familjen driver. Vissa av butikerna kan en ny ägare ta över för en krona.

Dag Klackenberg 77 år, har en minst sagt brokig bakgrund. Han har varit politiker, diplomat på UD, styrelseproffs och vd för Svensk Handel – en post han lämnade 2012. Vid sidan av dessa uppdrag har han även en vurm för att driva bokhandel. Dag Klackenberg var med och startade Akademibokhandeln 1971 och 2004 öppnade den familjeägda kedjan Klackenberg böcker och papper. Idag finns nio butiker i Stockholms län.

– Nu är hustrun och jag tillräckligt gamla för att försöka hitta nya ägare. Vi har under en längre tid försökt få någon att köpa hela verksamheten, men det har inte lyckats vilket inte är så konstigt med tanke på hur marknaden ser ut, säger Dag Klackenberg.

[ Annons ]

Planen är nu att sälja butikerna en och en, i den mån det finns en köpare. Prislappen kan bli så låg som en krona.  I Värmdö fanns ingen som ville ta över butiken och där läggs verksamheten ner när hyreskontraktet går ut i mars. Samma öde kan drabba andra butiker när kontrakten löper ut om inte en ny ägare är villig att ta över avtalet.  

– Det är svårt att få lönsamhet när hyrorna gått upp så mycket de senaste åren. Omsättningen ökade med runt en procent från 2023 till 2024. Ställ det mot att vi haft hyresökningar med 20 procent de senaste åren. Tyvärr möter jag ofta en kompakt oförståelse från vissa hyresvärder när jag lyfter denna omöjliga ekvation, säger Dag Klackenberg.

Anser du att bokhandlare ska ha mer förmånliga hyresavtal än andra butiker?

– Hyror ska sättas marknadsmässigt men nivåerna ska också sättas efter den mix man vill ha i ett köpcentrum och då måste man anpassa för vissa verksamheter. När jag var ordförande i Atrium Ljungberg var policyn att hyresgäster inom kultur och social service skulle få hyror som de kunde klara, säger Dag Klackenberg.

Den fysiska bokhandeln har upplevt många tuffa år i konkurrensen med internetbokhandeln som knaprat marknadsandelar, även om åren efter pandemin visat på en viss återhämtning för fysiska butiker. Till det kommer strömningstjänsterna som Storytel och Bookbeat. Enligt Bokhandlareföreningen är fördelningen av branschens intäkter: 26 procent fysisk handel (här ingår även bokförsäljning i daglivaruhandeln), 42 procent internethandeln och 32 procent strömningstjänster.

Enligt Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen, är trenden att de strömmade tjänstern fortsätter att växa.

– Antalet fysiska butiker har sedan millienskiftet minskat med 100 butiker och idag är det cirka 250 butiker över landet. Som för Klackenbergs är det många bokhandlare som inte klarar av höga hyror eftersom detta inte är en högmarginalbransch, säger Maria Hammerfors.

Dag Klackenberg tror att de större bokhandlarna i större städer med en omsättning runt 8 till 10 miljoner kan klara sig.

– Och även de små boklådor på mindre orter där de som driver verksamheten gör det som ett livsstilsprojekt och inte räknar med att tjäna några större summor. Men medelstora aktörer kan inte klara sig om inte ägare är på plats och leder det dagliga arbetet, säger Dag Klackenberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]