[ Annons ]

Foto: Kristofer Samuelsson
Publicerat 4 september, 2012

Klackenberg vänder nytt blad

Efter elva år som vd på Svensk Handel går Dag Klackenberg nästa år i pension. Men den före detta politikern, diplomaten och dubbelagenten lär inte gå sysslolös. När tillfälle ges dras han in i nya engagemang. Och finns det tid över är han på lagret i egna bokhandeln.

Man ska vara gripbar vid rätt tillfälle, säger Dag Klackenberg om sin brokiga karriär. Han tror inte att vi kan planera våra liv och i förväg bestämma vilka stolar man ska sitta på eller för den delen vilka vänner eller kärleksrelationer man får. Och betraktar man Dag Klackenbergs yrkesverksamma liv i det perspektivet blir det mer begripligt att karln inte har mycket till röd tråd: politiker i ungdomen, UD-byråkrat, bokhandlare, vd och styrelseproffs. Dessutom under kalla krigets dagar på 70-talet dubbelspion med uppdrag av både KGB och Säpo.

[ Annons ]

Någon gemensam nämnare?
– Det skulle väl vara min otålighet och nyfikenhet, samt stora intresset för människor, säger han när vi ses en dag i början av sommaren.

Dag Klackenbergs pappa var barnpsykiater och hans mor psykolog och han växte upp i en miljö där man värderade akademisk kunskap högt.
– Jag hade nog blivit en jäkligt bra barnläkare. Och jag hade tankar på att bli en advokat. Då hade jag haft en titel i alla fall. Vad är en direktör egentligen, säger Dag lite sarkastiskt.

Nu ska man inte
tolka tonläget som att Dag Klackenberg är bitter när han summerar sitt yrkesliv några månader innan pension och då tjänsten som vd på Svensk Handel tar sitt slut. Ironin är en del av hans person och det är med humor han bearbetar sina motgångar. Som den dagen för fyra år sedan då han blev rikskänd syndabock. Näringsminister Maud Olofsson gav Dag Klackenberg sparken från ord­förandeposten på Vattenfall för att ha pantsatt svenska staten vid en eventuell kärnkrafts­olycka i Tyskland.

– Det var svagt att näringsministern inte vågade ta det samtalet själv utan lät en skamsen departementssekreterare hålla i bilan. Det var ett av de märkligaste samtal jag varit med om. Han gick som katten runt het gröt och jag var till sist tvungen att fråga honom om jag fått sparken. Dessutom ville han att jag skulle tycka synd om honom, säger Dag och skrattar åt minnet.

Jag har lärt barnen att man aldrig får ljuga om något som går att kontrollera.” Dag Klackenberg

Vi sitter i ett litet fikarum på Klackenbergs bokhandel i Vällingby. Miljön är fjärran från tjusiga styrelserum eller salarna i Arvfurstens palats som är miljöer Dag Klackenberg mest verkat i. Men det märks att han även trivs här i skymundan bland pärmar och kartonger. Familjens butikskedja med nu fem affärer i är i första hand hans frus verksamhet, men efter jobbet på Svensk Handel i city tar han ofta tunnelbanan ut till Vällingby. Fast ute i butiken och säljer är han dock sällan.

– Det är för att pappa är kundskygg, förklarar dottern Anna som står bakom kassan. Han läser knappt några böcker och vet inte vad han ska svara om han får frågor. Men han är rätt kunnig på historia i alla fall och definitivt politik. Han sitter alltid med näsan i Svenska Dagbladet på morgonen, berättar dottern.

Dag Klackenberg gick tidigt med i Moderaterna och har en marknadsorienterad grundsyn men det tycks som han trivs bättre med socialdemokrater. Före detta S-ministrarna Per Nuder (de sitter tillsammans i Sundbyberg Stadshus AB )och Mats Hellström tillhör hans närmaste krets.

– Man brukar kalla mig för kryptososse, säger Dag Klackenberg glatt. Min kärlek för Moderaterna är i alla fall helt obesvarad. Under alla år på Svensk Handel har inte en enda arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen tagit kontakt med oss för att diskutera läget, och vi är ju ingen obetydlig arbetsgivare. När Socialdemokraterna satt vid makten träffade vi en minister varje kvartal. Men det är väl ett tecken på att näringslivet är ett särintresse, som Reinfeldt utryck, säger Dag med lite sarkastisk ton.

I Dag Klackenbergs tämligen slumpaktiga liv var det hans engagemang i studentrörelsen som ledde fram till att han grundade Akademibokhandeln som då ägdes av studentkåren. En bokhandel som snabbt växte och tog 20 procent av marknaden. Det var så han fick smak för handel och bokbranschen. Till vd-posten på Svensk Handel kom han för elva år sedan. Men den största delen av hans yrkesverksamma liv var på UD, från 1974 fram till 2001 då Dag Klackenberg nått högsta posten för en icke-politiskt tillsatt tjänst: expeditionschef.

Dottern Anna (i mitten) har jobbat extra i butiken sen hon var 14 år.Pappa Dag håller mest till på kontoret eller lagret när han är i affären.

Enligt Dag var sedan dörrarna öppna för att bli ambassadör i något trevligt land; med residens, egen chaufför och butler. Låter som en oerhört eftertraktad tillvaro och folk i Dags Klackenbergs närmaste omgivning trodde han var tokig som valde att hoppa av den karriären och istället hålla på med ”simpla” handlare. Elaka tungor säger att han valde pengarna.

– Jo, jag fick mer betalt än på UD men pengarna var inte avgörande. Jag hade då redan arvode från ordförandeposten i Vattenfall (cirka en halv miljon per år). Skälet, säger Dag, var att jag hade gjort mitt på UD, dessutom fick jag barn sent i livet och såg inte en utlandstjänst som något attraktivt för familjen.

Åren på UD
säger han var oerhört lärorika med mentorer som Jan Eliasson (nu vice generalsekreterare i FN), Frank Belfrage och Leif Leifland. De lärde honom att väga ords valörer och inte minst att förhandla med en motpart utan att skapa konflikter.

–?De betonade att man aldrig ska formulera ett påstående som kan uppfattas som en anklagelse i en förhandling. Det har jag tagit med mig till Svensk Handel när vi möter facket i avtalsrörelsen. Stämningen är därför så mycket bättre kring vårt förhandlingsbord än det är i mer machoinriktade kulturer som till exempel byggbranschen, säger Dag Klackenberg.

Baksidan av det diplomatiska sättet är att han blivit kritiserad för att vara konfliktobenägen och inte ”säga några sanningens ord” när det hettar till.

–?Jag förstår inte den typen av argument. Det är väl bättre att man får bort konflikten än att man senare måste lösa den. Avgörande är hur man bemöter det första påståendet så att motparten inte känner sig förnärmad och slår tillbaka.

Inom politiken, konstaterar Dag Klackenberg, är det precis tvärtom. Scenens aktörer söker anledningar till konfrontation även om man i grund och botten är rätt ense i många frågor.

– Man gör karriär på att vara oense och så får man i bästa fall epitetet idépolitiker. Jag passade inte i den rollen. Visst, jag kan vara giftig, men att leta efter frågor som man ska dänga folk i huvudet med passar inte mig.

Sina diplomatiska färdigheter har han inte minst fått nytta av i Svensk Handel som när han tillträdde var en organisation med fyra företagskulturer (köpmän, grossister, företagare och arbetsgivare) med rätt olika intressen som skulle smälta samman till en enda röst för handeln. Så här efteråt är han stolt över det som åstadkommits.

– Vi är en framgångsrik påtryckar- och arbetsgivarorganisation i ett och samma skal. Jag gläds också över att hela handelssektorn professionaliserats under dessa år. När jag började fanns inte många börsnoterade handelsföretag och man var skeptisk till att anställa akademiker. Nu har vi tack vare IT-utvecklingen och avskaffad valutareglering starka svenska handelsföretag som etablerat sig över hela världen, och utländska som kommit hit.

Samtidigt som Svensk Handel vuxit har även verksamheten centraliserats allt mer, säger kritiker Fastighetstidningen talat med. Många lokalkontor har lagts ner och mindre butiks- och fastighetsägare anser att Svensk Handel mest är de stora kedjornas organ. Dag Klackenberg avvisar kategoriskt den bilden.

– Från de stora medlemmarna får jag höra att vi satsar för mycket på frågor som de mindre handlarna har mest nytta av; som hyresfrågor, konsumenträtt och rånskydd – områden som de stora bolagen har egen kompetens att lösa. Jag hävdar att de små medlemmarna får ut mer än vad de betalar för, säger Dag.

Handlarnas syn på fastighetsägare anser Dag Klackenberg har präglas allt för mycket av misstro, och det med all rätt anser han.

– Varor kan man skaffa med ett telefonsamtal och en orderbekräftelse. Personalavtalet ryms på ett A4, men ett hyreskontrakt är på 100 sidor. Varför då? Har fastighetsägarna blivit lurade ett flertal gånger så att de måste täcka upp alla eventuella situationer? Eller vet de att de har en motpart som inte är så bra på att läsa det finstilta och att det är en affärsidé i det? Jag har tänkt på det och har inget bra svar, säger Dag Klackenberg.

KFem i Vällingby som inte borde ha byggts enligt Klackenberg.

Värst är det, anser han, med de ansiktslösa ägarna, fastighetsbolagen som drivs av fonder i utlandet och som har en lokal förvaltare på plats – ofta utan mandat att fatta beslut.

– Man ska betänka att det ett jättestort beslut för en handlare att skriva kontrakt på en lokal, för ett fastighetsbolag är det en dag på jobbet. Den här skillnaden i syn tror jag inte fastighetsägarna så ofta reflekterar över.

Men många av era medlemmar är ju stora kedjor som kan diktera villkor även i förhandlingar med köpcentrum?

– De är inte så många. Man ska komma ihåg att även kedjor som Din Sko eller Pressbyrån är små aktörer med bara några anställda i varje butik.

Ett stort steg på vägen för bättre relationer mellan fastighetsägare och handlare menar Dag Klackenberg är den nya mallen som Fastighetsägarna och Svensk Handel tagit fram om kostnader för drift och skötsel av allmänna och gemensamma utrymmen i köpcentrum – ett ämne som ofta skapat irritation i kontakten mellan parterna.

– Man kanske inte ska tala i fackliga termer, men det är som ett kollektivavtal. Ett tydligt klargörande punkt för punkt vad som ingår i hyran och man betalar för, som väktartjänster, marknadsföring. Vår förhoppning är nu att de stora bolagen är positiva och att detta blir den standard man använder.

Från sin egen bokhandlarhorisont i Vällingby kan han konstatera att det är svårt att nå lönsamhet. Bokhandeln har till stor del flyttat ut på nätet och runt hörnet väntar e-boken som gör all fysisk handel onödig. Pappersprodukter och i framtiden kanske mer kringutrustning till datorer ska bredda intäkterna till butikerna. På övervåningen i Vällingby har Klackenbergs öppnat en affär med kläder och utrustning till småbarn.

– När e-handeln växer måste vi som har butiksförsäljning anpassa oss. Det är ingen idé att gnälla och säga att det var bättre förr, eller som vissa gör tala vackert om den romantiska kvartersbutiken på hörnet samtidigt som man själv gör sina inköp på en välsorterad affär ute på ett köpcentrum.

Marknaden har aldrig fel anser Dag Klackenberg och handlare som inte klarar av en hög hyra får lägga ner eller flytta på sig. Han anser också att fastighetsägare måste förbereda sig på att handeln i framtiden kommer behöva mindre ytor.

– Husen byggdes för butiker vid gatan men det är ju inte ristat i sten att det så ska förbli. Man kan göra om till kontor eller annan verksamhet. Fast butikslokaler i bra lägen kommer det alltid finnas behov av, inte minst för servicehandeln som kommer att öka.

Dag Klackenberg
har insikt i fastighetsbranschen inte bara från sitt handlarperspektiv. Sedan ett år sitter han som ordförande i Atrium Ljungberg, ett av Sveriges mer framgångsrika fastighetsbolag inom handelssektorn, och dessutom hyresvärd till många av hans medlemmar. Ett trovärdighetsproblem?

– Nej, jag är ju inte ensam i så fall med denna två-stols-sits. Atriums största hyresgäst är Coop och den största ägaren är KF med två personer i styrelsen sedan länge. Jag tror nog att jag bidragit till att Atrium har så få konflikter med sina hyresgäster. Bolaget har en policy att försöka hitta schyssta lösningar eller hjälpa till att avveckla om rörelsen inte går ihop.

Han anser att situationen var knepigare när han satt i styrelsen för Handelsbanken Stockholm och när man skulle diskutera krediter hos vissa av Svensk Handels medlemmar. Eller när folk från Vattenfall kom upp och skulle ta lån – då gick Dag Klackenberg ut ur styrelserummet.

Fastighetsägarna i dåliga handelslägen måste anpassa sig och hyra ut till andra verksamheter, menar Dag Klackenberg.

Vid sidan av Atrium sitter han i 29 andra styrelser och i ett otal olika stiftelser och föreningar – de flesta är dock inom Svensk Handel och mer av kategorin skriva-under-protokoll-uppdrag.

Ett av de mer udda uppdragen är för Säpo där han är rådgivare till chefen, fram till april i år Anders Danielsson. Dag ska vara ett bollplank i frågor som är kontroversiella, exempelvis frågan om FRA. Säkerhetspolisen är nu ingen ny miljö. I början av 70-talet när han var på UD försökte KGB värva honom som agent. En handelssekreterare på Sovjetiska ambassaden tog den första kontakten och Dag insåg att man försökte knyta upp honom som informatör inifrån UD. Ryssarna förstod att det var en man som skulle ta sig upp i hierarkin. Men de missbedömde hans lojalitet och Dag kontaktade Säpo som snabbt gav honom uppgiften att spela med och ta reda på så mycket som möjligt.

–?Min uppgift var att kartlägga hur ryssarna arbetade när de höll kontakt med sina svenska agenter. Kunde man byta kontaktställe i sista stund, kunde man säga att man vill ha annan konjak eller andra cigaretter än de som bjöds ut? Kunde jag ta kvittot på krogen, vilka frågor ställde dom? Det gällde att ha bra minne, att kunna ljuga trovärdigt och visa ett poker-face. Jag tyckte det var spännande. Att jobba som bokhandlare och dubbelagent var ju roligt för en ung man, skrockar Dag.

Han påpekar att han är en bra ”skådis” och duktig på att ljuga om så krävs.

– Fast jag har lärt barnen att man aldrig får ljuga om något som går att kontrollera.

När det stod klart att han vidarebefordrat uppgifter om spionen Stig Bergling till Säpo tog agentkarriären snabbt slut. Historiebeskrivningen är inte alla överens om men Tore Forsberg, tidigare chef för Säpos kontraspionage, anser att Dag Klackenberg var bidragande till att man till sist avslöjade Bergling.

Vilka uppdrag som väntar efter pensionen för mångsysslare Klackenberg är en öppen fråga. Mer tid till bokhandeln blir det säkert och kanske mer tid till att läsa alla böcker som står olästa i hyllorna. Men eftersom han då också är gripbar lär Dag Klackenberg inte försvinna in i skuggan på ett boklager i Vällingby. Det vore inte likt honom.

___________________________________________________

Fakta

Född: 5 januari 1948 på Södermalm, Stockholm.
Studier: Civilekonom Handelshögskolan, diplomatutbildning Sandöskolan, jur. kand Stockholms universitet.
Karriär: Grundare av Akademibolkhandeln. På Utrikesdepartemenet från 1974 till 2001. Före detta ordförande Vattenfall, ordförande i bland annat Atrium Ljungberg och Nyréns. Vd på Svensk Handel.
Bor: I Kista med frun Madeleine och barnen Anna, 21 år och sonen Gunnar, 19 år.
___________________________________________________

10 frågor/dag klackenberg

Vacker byggnad? Öresundsbron.
Borde inte ha byggts? KFem i Vällingby.
Reser gärna till? Vietnam.
Underskattad stad i Sverige? Borås.
Maträtt jag gärna gör? Stor engelsk frukost för familjen.
Senast lästa bok? Anthony Reinholds biografi om Leonard Cohen.
Politiker jag beundrar? De amerikanska grundlagsfäderna.
Det handlar jag på H&M? Det dottern Anna säger till mig.
Bästa egenskap? Klok och omdömesgill.
Sämsta egenskap? Svårt att säga nej.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]