I Södertälje har enligt Ekobrottsmyndigheten personer i olika positioner i bolag försökt att dölja svarta pengar. Foto: Shutterstock
Publicerat 28 mars, 2024

Åtal för fastighetsaffärer med tvättade pengar

Ännu ett åtal är väckt i en uppmärksammad härva av fastighetsaffärer i Södertälje, där Ekobrottsmyndigheten anser att de inblandade sysslat med penningtvätt.

I maj 2021 gjorde Ekobrottsmyndigheten ett tillslag i Södertälje då sex personer greps för misstänkt grov ekonomisk brottslighet. Samtliga misstänkta personer har kopplingar till fastighetsbranschen.

I det som Ekobrottsmyndigheten då uppdagade finns misstankar om att en person i ett kriminellt nätverk med hjälp av en mäklare och en banktjänsteman har kunnat genomföra bland annat fastighetsaffärer för hundratals miljoner kronor.

[ Annons ]

I december förra året väcktes åtal mot två personer i denna härva, då för misstänkt grov näringspenningtvätt. En av de åtalade var huvudmannen i ärendet, en man i 40-årsåldern som enligt uppgifter i Aftonbladet ska vara på listan över de mest prioriterade personerna i en nationell insats för att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Nu väcks även åtal mot ytterligare fyra personer för misstänkt näringspenningtvätt. En av dem är fastighetsmäklare i Södertälje, de övriga tre är ägare till bland annat ett bolag som bedriver restaurangverksamhet. Brottsupplägget ska enligt Ekobrottsmyndigheten kretsa kring avbetalningen av ett lån kopplat till fastighetsaffärer i Södertälje.

I stämningsansökan från Ekobrottsmyndigheten framgår hur personer i olika positioner i bolag har tagit upp ogiltiga lån och skrivit reverser mellan sig. Allt med syfte att dölja svarta pengar som i slutändan använts till att köpa fastigheter i ett bolag som bland annat tagit över en kyrka i Södertälje där planen är att omvandla till bostäder.

Ekobrottsmyndigheten anser att de har bevis för visa att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet och som man skriver i stämningsansökan: ”att främja möjligheterna för sig själva och andra att tillgodogöra sig pengarna eller dess värde.” Man yrkar att de som är åtalade beläggs med näringsförbud mellan 3 och 8 år.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]