[ Annons ]

Hyressättning, hållbarhet och Stockholmarnas bevarandeiver. Det är några saker som togs upp när Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm, mötte Maria Wetterstrand på Fastighetsägarnas hus.
Publicerat 30 oktober, 2014

"I Stockholm finns en slags konservativ bevarandeiver"

Hyressättning, hållbarhet och Stockholmarnas bevarandeiver. Det är några saker som togs upp när Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm, mötte Maria Wetterstrand på Fastighetsägarnas hus.

I mötet mellan Billy McCormac och Maria Wetterstrand, Miljöpartiets förra språkrör, berördes bland annat stadsutveckling,  hyressättningen och den nya regeringens uppdrag.

[ Annons ]

Maria Wetterstrand ser att Miljöpartiet har utvecklats som parti – från att ha ett motstånd mot kompromisser till att samarbeta i regeringsställning. Inför valet fanns inte Mehmet Kaplan med på listan vilka hon hade tippat som statsråd, ”men det borde han ha gjort, han är en duktig och erfaren politiker som suttit i Riksdagen många år.”
– Jag tycker att det är bra att alla de här utredningarna är gjorda, nu blir det Mehmet Kaplans uppgift att sålla och se vad som går att genomföra och inte. En fråga är t ex hur socialdemokraterna och miljöpartiet gemensamt kommer att driva frågan om förenklade plan- och byggregler. Det är något som socialdemokraterna varit för men Miljöpartiet har inte drivit den frågan så hårt tidigare, sa Maria Wetterstrand. Och Miljöpartiet vill se mer riktade stöd för byggande av t ex studentbostäder eftersom det finns en sådan enorm brist där, säger Maria Wetterstrand.

Några reformer av hyressättningssystemet kan inte Maria Wetterstrand inte se framöver.
– Hade vi börjat från ett blankt papper skulle det väl varit en annan sak. Men när vi nu valt ett system där kostnaderna hålls nere och med ett starkt besittningsskydd för konsumenten istället för ett stort utbud av bostäder och hög tillgänglighet blir oron för att försämra för konsumenten för stor, säger Maria Wetterstrand.

På frågan hur man kommer att märka Miljöpartiet i Stockholms stadshus svarar hon:
– Det är dags att göra vägval nu. Ska staden byggas för bilister eller ska vi underlätta för i huvudsak kollektivtrafik? Miljöpartiets strategi för Förbifarten är nu att förhala den så länge som möjligt och under tiden försöka initiera fler kollektivtrafikssatsningar. I Stockholm och bland ”urstockholmare” finns en slags konservatism och bevarandeiver. Även om jag har svårt att förstå hur någon kan vilja bevara Slussen, detta hemska ställe!

Det skett en förskjutning i partiet kring stadsutveckling. Maria Wetterstrand berättar att Per Garthon lär ha skrivit i en bok att ”städer är en cancersvulst på samhällskroppen”. En åsikt som inte längre finns kvar.
– Jag tycker att den här beskrivningen jag hörde någon gång stämmer bättre in på oss idag: ”Miljöpartister är människor som bor i städer men önskar att de ville bo på landet”, säger Maria Wetterstrand och skrattar.

Avslutningsvis riktade hon sig till Fastighetsägarnas medlemmar:
– Ni fastighetsägare kan gå i bräschen vad det gäller hållbarhet och energieffektivisering. Och tänk på att hyresgäster värdesätter smarta lösningar i vardagen. Jag stör mig till exempel på att vattnet som leds fram till min hyreslägenhet är onödigt hett, eller att kranarna inte har snålspolande munstycken. Jag är i och för sig en nörd här men jag tror inte att jag är ensam!

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]