Jan Josefsson har ett drygt år på sig att utreda hur de kollektiva hyresförhandlingarna ska effektiviseras.
Publicerat 11 december, 2019

Utredning ska ge effektivare hyresförhandlingar

Ett oberoende skiljedomsförfarande ska lösa de tvister som uppstår i de årliga förhandlingarna om hyresjusteringar. En utredning, som kommer att ledas av hovrättsrådet Jan Josefsson, tillsätts nu av regeringen.

Inom kort presenterar justitiedepartementet direktivet för utredningen ”Mer effektiva hyresförhandlingar”. Klart är att utredningen, som ska effektivisera de kollektiva hyresförhandlingarna, kommer att ledas av hovrättsrådet Jan Josefsson. Han utarbetade även det nu genomförda lagförslaget om svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning. Ett val som gillas av Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

– Det är välkommet och angeläget att den här frågan löses politiskt och att en från parterna oberoende tvistlösning baseras på lagstiftning. Utredningen är en förutsättning för att åstadkomma det, säger Martin Lindvall.

Fastighetstidningen har tagit del av det än så länge inofficiella skrivelsen.

Liberalernas bostadspolitiske talesperson Robert Hannah är belåten att nu kunna börja realisera en av de första konkreta bostadspolitiska punkterna i januariavtalet

– Att det finns ett behov är väldigt tydligt. Nyss strandade hyresförhandlingarna i Stockholm, vilket berör nästan hundratusen hyresgäster. Jag menar att man spelar med hyresgästernas ekonomi på ett helt orimligt vis, säger Robert Hannah.

Senast den 30 december 2020 ska utredningen presentera formerna för ett oberoende skiljedomsförfarande. Där ska också finnas förslag på tidsfrister och sanktioner om det inte efterlevs.

– Det här görs inte för att underlätta för Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Utan för att hyresgäster inte ska drabbas av att det kan det gå nio, tio månader innan man får sin retroaktiva hyra. Jag minns hur min familj drabbades av just det. Att plötsligt få en extra månadshyra som bara är att betala kan för många vara jätteproblematiskt, säger Robert Hannah.

Martin Lindvall tycker dock att det saknas en del i utredningsdirektivet.

– För att en tvistelösning verkligen ska fungera är det angeläget att man också kommer överens om vad som ska utgöra grund för den årliga hyreshöjningen. Det får inte bara handla om att ställa ett yrkande mot ett annat och hitta en jämkning någonstans i mitten.

Robert Hannah håller delvis med.

– Fast i grund och botten handlar det om att lagen ska följas. Och då är det  lägenhetens skick som bestämmer hyreshöjningen. Fast det är klart att det blir problematiskt om man begär förhandlingar och använder helt andra argument, säger Robert Hannah.

Det aktuella exemplet med strandningen i Stockholm visar också att parterna ofta är långt ifrån överens kring vad som egentligen ska ligga till grund för den årliga hyreshöjningen. Fastighetsägarna Stockholm kunde inte gå med på Hyresgästföreningens krav på att brister i OVK, hisskötsel och radonmätningar skulle vara med i avtalet.

Robert Hannah vill inte kommentera just det, men tycker sig se exempel på hur förhandlingarna snarast medvetet blockeras av orimliga krav för att man vill statuera exempel eller av rena förhandlingsskäl.

– Parterna behöver gemensamt ta ett större samhällsansvar och det är de signalerna vi nu skickar med denna utredning, säger Robert Hannah.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]