[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 9 oktober, 2019

Utbredd ekonomisk brottslighet i brf:er

Hela tolv procent av alla bostadsrättföreningar har utsatts för ekonomisk brottslighet under de senaste fem åren. Detta enligt en färsk rapport från Fastighetsägarna Stockholm som nu kräver ett starkare skydd för föreningarna.

I rapporten Brf:ers sårbarhet för ekonomisk brottslighet, som tagits fram av Sweco på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm framkommer att 3000 bostadsrättsföreningar har drabbats av ekonomisk brottslighet under de senaste fem åren. Det betyder att uppskattningsvis 113 000 hushåll har drabbats.

[ Annons ]

”Det här är en omfattning som svenska myndigheter helt saknar kännedom om. Därför behöver bostadsrättsföreningars skydd skyndsamt ses över för att värna de 1,7 miljoner svenskar som bor i dem.” Det skriver Oskar Öholm och Johan Flodin, Fastighetsägarna Stockholm på DN Debatt.

Där nämner man bland annat uppmärksammade fall som bostadsrättsföreningen Ida i Malmö där uppskattningsvis 250 miljoner kronor förskingrats under två års tid. Pengar som föreningen har små förhoppningar om att få tillbaka.

Men enligt rapporten stannar alltså inte problematiken med ett par omskrivna fall. Problematiken är alltså tämligen utbredd.

Oskar Öholm och Johan Flodin  menar att det kanske mest oroväckande är att få ens har en susning om ifall de utsatts för ekonomisk brottslighet i eller mot föreningen. De skriver: ”Problemet med dagens lagstiftning är att det frivilliga engagemanget från de boende i princip är den enda kontrollfunktionen.”

Fastighetsägarna vill att politiker och myndigheter nu skyndsamt ska stärka skyddet för bostadsrättsföreningarna och föreslår följande:

  • Kartlägg hur utbredd ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar är och utred behov av ny lagstiftning.
  • De över regelverket för revision i bostadsrättsföreningar.
  • Regler för redovisning och underhållsplanering bör göras om för att göra det lättare att bedöma föreningarnas ekonomiska ställning.
  • Förbättra informationen om vilka skyddsregler som finns för bostadsrättsägare idag.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]