Bild: Wingårdhs Arkitekter
Publicerat 10 oktober, 2022

Träbaserat när Umeå expanderar

På det nya området Östra Station i Umeå byggs Sveriges högsta kontorshus i trä, som kommer att bestå av 700 kubikmeter limträ och 2200 kubikmeter KL-trä.

Kontorshuset ingår i etapp 1 av projektet Östra Station och blir tio våningar ovan mark, alldeles bredvid resecentrumet med samma namn. På de två understa våningarna, som byggs med betongstomme, blir det gym och en restaurangdel.

– Vi har valt trä på kommersiella grunder där hållbart byggande är en avgörande aspekt för både oss och våra hyresgäster. Dessutom kommer träet från närliggande skogar med korta transporter som plus. Vi har redan hyrt ut över 80 procent av lokalerna och är övertygade om att trästommen bidrar till att det upplevs som attraktiva lokaler, säger Robert Wennberg, projektledare hos beställaren Balticgruppen, i en kommentar.

[ Annons ]

Martinsons är leverantör av pelare och balkstomme i limträ och bjälklagsskivor i KL-trä. Efter årsskiftet 2022/2023 är planen att trästommen ska börja levereras.­ NCC är anlitad som generalentreprenör för etapp 1 som byggs och certifieras utifrån märkningen Miljöbyggnad Silver. 

– När vi definierat byggnaden har vi aktivt jobbat med hållbarhetsfrågor, exempelvis genom att hålla nere driftskostnader och att vi valt trä som stomme. Valet av trästomme påverkar både genom att vi sänker koldioxidutsläppen initialt under byggprocessen och under hela byggnadens livslängd, säger Robert Wennberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]