Foto: Shutterstock.
Publicerat 7 september, 2020

Rekordlåga nivåer inbrott under corona

Antalet bostadsinbrott har nått rekordlåga nivåer under coronapandemin. Nu återstår att se om trenden håller i sig, när människor i större utsträckning återgår till att arbeta på plats.

Det är TT som har kontaktat Folksam, Trygg Hansa, Länsförsäkringar och IF, som samtliga har sett en markant minskning av inbrott. Att corona är en bidragande orsak är tydligt. Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, säger till TT att året började med en ökning, för att sedan se en dramatisk minskning i mars. 

En orsak spås vara att mellan 50 och 70 procent av alla bostadsinbrott begås av professionella ligor, ofta utländska, som enligt Håkan Franzén, försäkringsexpert vid Trygg-Hansa, reste tillbaka till sina hemländer innan gränserna stängde.

[ Annons ]

Nu återstår att se vad som händer i höst, en period då inbrotten traditionellt ökar med cirka 30 procent.

– Det beror helt på om folk kommer att fortsätta att jobba hemma eller inte. De flesta bostadsinbrotten sker på dagtid, under kontorstid. Om husen börjar stå tomma på dagarna så är det klart att tjuvarna är där, säger Håkan Franzén till TT.

Situationen med förrådsinbrott är däremot oförändrad och antalet inbrott är på i stort sett samma nivåer som innan pandemin. Anledningen tror man är att den typen av inbrott traditionellt begås av andra typer av brottslingar än organiserade ligor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]