[ Annons ]

Nathalie Brard, Chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm
Publicerat 3 september, 2020

Pandemin ökar kraven på flexibilitet

Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, tittar i spåkulan för att se hur coronapandemins hemmaarbete påverkar den framtida kontorsmarknaden. Kommer den förändras och utvecklas – eller rent av dö?

Hur kommer pandemin att påverka kontorsmarknaden? Svaren är många och spretande. En del spår hela kontorsmarknadens snara död då arbetsbetsplatserna flyttar in i hemmen permanent.Andra nöjer sig med att dödförklara det flexibla kontorslandskapet, när rädslan för potentiellt smittsamma kollegor tvingar oss tillbaka in i kontorscellerna – den här gången uppgraderade med egen espressomaskin och fri tillgång till handsprit. Jag tror att båda spådomarna är fel.

När pandemin tidigare i år stängde kontoren och flyttade hem arbetsplatsen till bostaden, gav människan ännu ett prov på sin anpassningsbarhet och möjlighet att lära sig något nytt. Själv hade jag länge stirrat på Teamsikonen på datorskärmen. Jag hade dock aldrig tänkt tanken att boka in ett digitalt möte. När jag förvisades till hemmet blev det min vardag från första dagen. Så blev det för mig och otal andra vanliga kontorsslavar i landet. Vi gick från noll till hundra på fem minuter.

[ Annons ]

Denna snabba utveckling i nyttjandet av digitala mötesplatser kan få mer långsiktiga effekter av åtminstone två skäl. För det första tror jag att många kommer att vilja öka flexibiliteten i sin vardag genom att jobba hemma en eller ett par dagar i veckan. Det kan göra det enklare att få ihop livspusslet. För det andra tror jag att många arbetsgivare har insett att folk som jobbar hemma inte smiter undan. Under pandemins hemförlovning har vi visat att det inte stämmer. Det finns undersökningar som visar att vi tvärtom arbetar mer än tidigare. Möjligen för att det går åt mindre tid till kontorssocialisering och arbetsresor.

Detta skulle potentiellt kunna leda till en minskad efterfrågan på kontorsytor. Så kan det bli, men jag är skeptisk. Även detta av två skäl.

Kontorssocialisering är, trots det jag skrev tidigare, viktigt. Det är det första skälet. Vi behöver träffas och samtala i vanliga fysiska möten. Det är nödvändigt för kreativiteten. Kontoret kommer därför att uppfylla samma gamla behov av möten mellan kollegor och mellan medarbetare och företagens kunder. Däremot tror jag att det kommer att finnas en större öppning för kreativa och flexibla kontorslösningar. Aktivitetsbaserade kontor kommer att bli vardag. Det andra skälet till att kontoret kommer att överleva, är att det fortfarande kommer att vara en viktig del i de flesta företags imageskapande. Kontoret är helt enkelt en del av företagets idé.

Samtidigt finns det nog många företagare som oroar sig för risken att bli sittande i långa hyreskontrakt. Pandemin har visat hur extremt snabbt efterfrågan kan försvinna. Utan intäkter blir det svårt att klara att betala hyran. För dessa företagare kommer det att vara intressant med den ultimata flexibilitet som ges av coworking-idén. Även den kommer att ta fart efter pandemin.

Pandemin kommer varken att ta död på kontorsmarknaden eller rota fram kontorscellerna från historiens skräphög. Det troligaste är att den driver på trenden mot ökad flexibilitet. 

Nathalie Brard

Chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm

Gästkrönikör

Glesbygdpolitilk, inblickar i konstvärlden, flamboyanta skrytbyggen. Det finns inga gränser för vad som kan rymmas i fastigheteter. Här hittar du en mångfald av gästskribenter som bidrar med sina unika perspektiv.

Läs fler krönikor av Gästkrönikör »

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]