Efter Rysslands invasion av Ukraina har svenskarnas intresse ökat när det gäller skyddsrum, enligt MSB. Fastighetsbolagen har inte märkt av det lika mycket, men är förberedda om så skulle ske.
Vid en rundringning till några av landets största fastighetsbolag framkommer att deras hyresgäster inte i någon större utsträckning har ställt frågor om skyddsrummen i sin närhet. Men samtliga bolag har uppdaterad beredskap samt ger information till de som hör av sig.
– Jag skulle inte säga att det varit många hyresgäster som frågar om just det, kanske ett par enstaka, men med anledning av det som sker i Ukraina behöver vi som fastighetsägare förbereda olika scenarion och det tittar vi på just nu, där vi bland annat går igenom alla skyddsrummen vi har. Våra hyresgästers hälsa är högsta prio för oss och vi kommer stötta dem på alla sätt vi kan, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
Trianon har också fått lite fler frågor än normalt om skyddsrum i sina bostadsområden den senaste tiden, säger Nina Gilljam, Kommunikationschef på Trianon.
– Vår kundtjänst är informerade om detta för att kunna svara på alla som kontaktar oss. Samtliga skyddsrum har vi beredskap att ta i bruk vid behov. Trianon kommer även att kunna bistå flyktingar från Ukraina med lägenheter vid behov, det finns en vana i företaget vid detta inom ramen för företagets sociala hållbarhetsarbete.
Även om inget konkret hot riktats mot Sverige i samband med Rysslands invasion av Ukraina, får MSB just nu många frågor om hemberedskap i allmänhet och om skyddsrum i synnerhet.
Vad man från myndighetens sida i nuläget främst uppmanar till är att vara uppmärksam på felaktig information och att inte sprida den vidare. Men det är såklart, nu som alltid, viktigt att som fastighetsägare se till att ett skyddsrum kan användas som det är avsett.
Fastighetstidningen har tidigare berättat om att MSB redan har planer på en informationskampanj riktad mot landets fastighetsägare. Detta då skyddsrum under lång tid varit nedprioriterade. Men från 2015 har man från statens sida börjat försöka bygga upp kapaciteteten på nytt.
I en artikel från november förra året konstaterar Anders Johannesson, enhetschef på MSB, att de flesta fastighetsägare har god kännedom om man har ett skyddsrum i sina fastigheter och vad som då gäller. Dock kan det ibland uppstå problem vid ägarbyte och ombyggnation. Han konstaterar att en konvertering av skyddsrum till bostad egentligen inte ska kunna ta sig igenom en bygglovsprocess. Men det händer och kan då leda till stora kostnader för återställande.
– Ja, så kan det bli, och det är så klart inte kul. Det är två intressen som står emot varandra. Dels samhällsnyttan med utveckling nya bostäder, dels vikten av ett totalförsvar, sa Anders Johannesson till Fastighetstidningen.
I en annan artikel i Fastighetstidningen berättade Kristina Syk, expert på totalförsvarsfrågor hos Ramboll, hur pandemin stärkt viljan att se över den egna krisberedskapen. Hon betonade att även om ansvaret för att se över skyddsrum ligger hos fastighetsägaren, så blir det effektivare och bättre om hela bostadsområden bidrar.
– Många fastighetsägare lägger redan stor tyngd på social hållbarhet. Egentligen är krisberedskap till stor del samma sak, sa Kristina Syk, när hon intervjuades i Fastighetstidningen.
Här hittar du som fastighetsägare MSB:s samlade information om skyddsrum.