Foto: Christel Lind
Publicerat 25 augusti, 2014

Nu tar Kajsa befälet

Bara 22 år gammal övertog Kajsa Rautenberg ledningen för sin pappas livsverk Slottsmöllan i Halmstad. Energi och ambition hade hon redan, ledarskap lärde hon sig i det militära. –?Slottsmöllan blev min räddning i sorgen efter pappa, säger Kajsa Rautenberg.

Det är nu lite mer än ett år sedan som Kajsas pappa, ”super­entreprenören” Sven Rautenberg, hastigt avled bara 60 år gammal.

[ Annons ]

– Pappas bortgång kom plötsligt. Han var så aktiv, motionerade och tävlade i ridning. Jag hade jobbat ett och ett halvt år på Slottsmöllan när han gick bort, berättar Kajsa Rautenberg.

Såren är långt ifrån läkta. Det är svårt att prata om vad som hände den dagen. Men Kajsa  Rautenberg blinkar bort tanken och tittar över de tegelröda husen. Några skolungdomar från Wallbergsskolan, som är inhysta i några av lokalerna, har rast och står och hänger och snackar, tittar i mobiler och suckar över värmen.
– Men pappa lever vidare här. Man måste tänka på att alla har en fight i livet. Det är inte bara jag som har förlorat min pappa så tidigt. Alla har sin historia. Det skapar en styrka också. Utmaningen är hur man hanterar framtiden. Det gäller att ta till vara på nära och kära varje stund.

Kajsa Rautenberg är sjunde generationen som bedriver affärsverksamhet på Slottsmöllan.

Pelle Johansson på Gocarthallen har varit hyresgäst i 18 år. Och han har inga planer på att byta lokaler.

1823 skapade Kajsas förfäder ett färgeri. Därefter tillkom ett tegelbruk och en textilindustri (som senare blev nuvarande Albany International). 1989 bildades fastighetsbolaget Slottsmöllan och 1990 flyttade första hyresgästen in. Idag består imperiet av 50?000 kvadratmeter fastighetslokaler i en anrik kulturmiljö.

Slottsmöllan är unikt och en del av svensk industri­historia. Fastigheterna har ”särskilt bevarande­intresse” och är därmed belagda med vissa restriktioner.

Till fastigheterna hör ett eget kraftverk i ån Nissan, vars vatten idag är så klart och rent att laxbeståndet har ökat. Det är inte ovanligt att vid rätt tid på året få se laxen vandra uppför kraftverkets två laxtrappor.

När Kajsa Rautenberg arbetade ihop med sin pappa på Slottsmöllan ansvarade hon för marknadsföringen och hemsidan, men fick också lära sig en del om ritningar och att hyra ut lokaler.
– Jag har väl alltid trott att jag skulle jobba här, men kanske inte som vd. En tanke var att ha en blomsteraffär här på Slottsmöllan, men nu blev det inte så. Kanske i framtiden, säger hon.

– Jag har vuxit upp här. Jag kan byggnaderna utan och innan. Slottsmöllan blev min räddning i sorgen. Det kändes helt naturligt att gå in som pappas efterträdare. Han är min inspiration och vi kommer att fortsätta förvalta bolaget i hans anda, men på mitt sätt, säger Kajsa Rautenberg.

Det kändes helt naturligt att gå in som pappas efterträdare. Han är min inspiration och vi kommer att fortsätta förvalta bolaget i hans anda, men på mitt sätt.

Hon är sambo med en officer och det blev därför en naturlig tanke att genomföra grundläggande militär utbildning i tre månader. Hennes nära medarbetare Christer Jacobsson säger att Kajsa utvecklades mycket under utbildningen.
– Hon blev faktiskt vald till bästa soldat i plutonen, avslöjar han och berättar hur Kajsa imponerar genom att ta stort ansvar och ledningsfrågor på allvar. Att enkelt stå upp inför mängder med människor och tydligt få fram vad hon vill.

Kajsa Rautenberg skrattar lite förläget.
– Grundläggande militär utbildning var det roligaste jag gjort och jag är glad att jag vågade ta steget. Jag lärde mig framför allt ledarskap. Att det går att flytta sina gränser. Att bita ihop när det är jobbigt. Att man kan mer än man tror, säger hon.

Slottsmöllan har genomgått en stor förändring på bara 15 år. Från att vara nedgångna industrilokaler påbörjade Sven Rautenberg en varsam renovering och byggde om fastigheterna till företagshotell. Idag finns cirka 120 företag i lokalerna, allt från enmansföretag till Swedbanks callcenter som sysselsätter 150 personer.
– Jag är så oerhört stolt över det pappa skapade. Nu är nästan alla lokaler iordninggjorda och vi ska förvalta dem med omsorg. Det är viktigt att hyresgästerna inte känner att det blir någon större förändring.

Kajsa får hjälp på kontoret av Christer Jacobsson och Kajsas faster Anna Rautenberg. Lillasyster Moa, 20, sitter i styrelsen för att ha insyn och få lättare att komma in i företaget när hon vill.

På kontoret arbetar Kajsa Rautenberg nära projektledare Christer Jacobsson.

Med det nära teamet omkring sig driver Kajsa Rautenberg företaget med ett fast grepp. Uppbyggnadsfasen är avklarad. Nu är företaget inne i en förvaltningsfas. Med utrymme för viss förbättring.
– Det är ett omväxlande jobb med allt från marknadsföring, plocka skräp, hyra ut lokaler, ta hand om kraftstationen och vattenfrågor. Det jag vill fokusera på är estetiken och miljöfrågor. Vi har tre trädgårdsmästare anställda som tar hand om våra parkområden. Det är något vi prioriterar. Vi är rätt hårda på att bevara ”industrilooken” och företag får inte sätta upp vilka skyltar de vill. Vi har ett koncept med egna skyltar som de får använda. Lika för alla.

Miljöfrågor inkluderar både fiskevård och kraftstationen. Slottsmöllan äger vattenrätten i Nissan ända in till Halmstad och Kajsa Rautenberg betonar hur viktigt det är att fortsätta verka för att vattnet ska bli ännu bättre, ännu renare.

Kraftstationen byggdes 1939–1940 och levererar 6–7 kWh miljövänlig el per år till Slottsmöllan. Det som blir över går till det lokala kommunala energibolaget HEM. Egen elproduktion, som just nu är en het fråga i fastighetsbranschen, har man alltså erfarenhet av här sedan 70 år tillbaka. Kraftstationen används till viss del i marknadsföringen.
– Det är alltid kul att peka tvärs över Nissan och berätta för hyresgästen att deras el produceras där.

Hållbarhetsarbetet  är viktigt. Bolaget försöker återvända så mycket material som möjligt.
– Vi har ett lager med saker som kanske kan användas i framtiden. Om en dörr ska bytas ut målar vi hellre om en gammal från lagret än köper en ny. Det är också ett sätt att ta hand om miljön, men inte alltid det billigaste alternativet.

– Pappa brukade säga att vi skapat den här miljön tillsammans. ”Med rötterna i historien och siktet på framtiden skapar vi tillsammans nåt mer än bara lokaler”. Jag tror hyresgästerna känner vårt engagemang. Vi har fler hyresgäster som hellre expanderar sina lokaler än som flyttar härifrån. Vi försöker ändra på lokalerna efter företagens behov. Det är viktigt att behandla alla hyresgäster likadant. Oavsett hur stora eller små företagen är.

94 procent av fastighets­ytan är uthyrd. Men utmed Nissan finns en fastighet med två våningar som står tom. Det är ren råyta och har använts av en del reklamfotografer som upptäckt det charmiga med historiens frysta ögonblick, dammet som virvlar runt i solstrålarna och textilindustrins gamla markeringar mellan takbalkarna där ullagret förvarades.

Viktigt för Kajsa Rautenberg och hennes medarbetare är att inte bara skapa ett företagshotell utan att Slottsmöllan är en mötesplats.
– Vår ambition är att ha en bra mix av företag inom skiftande områden, där vi kan utnyttja varandras kompetenser.

– Vi vill att området ska vara öppet för allmänheten. Vi har inte bara vanliga företag här utan även judoklubben, Friskis & Svettis, en skateboardpark, Arosfortet, Laserdome och Gocartbanan. På så vis fostrar vi nästa generation. En tonåring som kör gocart på Slottsmöllan kanske väljer att driva sitt företag härifrån om några år, säger Kajsa Rautenberg.

–?Jobbet är väldigt roligt. Jag känner glädje varje dag när jag går hit. Fast ibland tänker jag – tänk om pappa levt, vilken bra kombination vi hade blivit, vilket team!

Kajsa Rautenberg hann inte med den utbildning hon hade tänkt sig innan hon fick gå in som vd. Hon läste lite juridik, men planerar att skräddarsy en utbildning som hon känner att hon behöver för att driva företaget så bra som möjligt.
– Svårigheter skapar också ett driv som gör att man tar sig igenom saker. Jag försöker ta lärdom av pappa som tänkte utanför boxen. Att skapa något och tro på det. Jag tror faktiskt att pappa hade varit stolt över mig idag. I pappas fotspår men i mina egna skor, säger hon.

Tio frågor/ Kajsa Rautenberg

Vackraste huset: För mig är det sommarhuset i Östergötland, nära Eksjö. Men det är inte huset i sig. Det är miljön som skapar det vackra i enkelheten.
Min bästa egenskap: Positiv och driftig.
Min sämsta egenskap: Inte tillräckligt stresstålig.
Dold talang: Skapar vackra blomsterarrangemang och duktig på att texta.
Senaste läst bok: Många påbörjade.
Favoritpryl: Pappas ärvda slalomskidor.
Plats jag gärna åter­vänder till: Sommar­huset i Östergötland.
Person jag beundrar: Min pappa, men jag har också flera andra förebilder här på Slottsmöllan.
Finaste hästen: Min C-ponny Take That.

Fakta/Kajsa Rautenberg

Ålder: 23 år
Verksam: vd för Slottsmöllan.
Född: i Halmstad
Bor: på Slottsmöllan
Familj: sambo Mikael Eriksson, lillasyster Moa, 20, mamma Pia.
Intressen: Ridning, elittränat i många år och har vallacken Lordanos.

FAKTA/Slottsmöllan

Fastighetsbolaget består av 50?000 kvm lokaler och inhyser cirka 120 företag. Omsättningen är drygt 35 miljoner kronor.
Äger även marken runt omkring, Laxön (en ö mitt i Nissan), jordbruksmarker, vattenrätten ända ner till Halmstad samt kraftstationen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]