[ Annons ]

Publicerat 7 december, 2018

När temperaturen stiger

Sommaren 2018 gick till historien. Den extrema värmen skapade odrägliga förhållanden för många hyresgäster. Om kommande somrar blir lika varma kan krav på kyla leda till ökade behov av avancerad service och underhåll.

Enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer ska det vara högst 24–26 grader inomhus. Men samtidigt säger man att de allmänna råden inte gäller vid extrema väderförhållanden.

[ Annons ]

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, menar att branschen nu får avvakta kommande år för att se om årets värmebölja var en enskild händelse eller början på en ny tid.

– Om värmen kommer tillbaka nästa år och året efter det, blir det här en hälsofråga. Hur mycket värme klarar en människa av under en längre period, och då kommer förmodligen Folkhälsomyndigheten och Boverket tvingas komma med ett nytt regelverk, säger han.

Om skarpare regler införs lär landets fastighetsägare behöva titta på tekniska lösningar som kan lösa situationen och erbjuda de boende en svalare livsmiljö. Till att börja med enklare produkter som solfilm på fönstren och persienner, men även mer avancerad teknik.

– Vad vi vill undvika är att de boende själva går och köper egna luftkonditioneringsanläggningar och pluggar in dem i eluttaget hemma, för då ökar vi ju förbrukningen av icke förnybar el, vilket leder till ökat utsläpp, säger Rikard Silverfur.

Enligt Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska kyl & värmepumpföreningen är bergvärmepumpar en bra lösning.

– Dagens bergvärmepumpar har möjlighet att använda den kyla som finns i brunnen. Och då skulle man kunna installera aggregat i husen som sänker temperaturen i lägenheterna med hjälp av kyla från brunnen, säger han.

Denna lösningen skulle enligt Jan-Erik Nowacki inte heller innebära någon större energiåtgång.

Vad vi vill undvika är att de boende själva går och köper egna luftkonditioneringsanläggningar.

– På sommaren har vi normalt sett ett överskott på energi. Och om vi bygger ut våra solceller som vi har tänkt göra i det här landet så kommer de kunna dra in tillräckligt med energi för att driva de här bergvärmepumparna, säger han.

Rikard Silverfur är övertygad om att de boende kommer att vända sig till fastighetsägaren och kräva att något görs, om vi får en bestående temperaturhöjning. Om inte med begäran om egna kylaggregat, så kanske med krav på hyresnedsättning eller liknande.

– Vi har börjat förbereda oss på den här diskussionen, men det är svårt att säga vart den tar vägen. Den kommer inte att landa i att fastighetsägaren installerar fjärrkyla åt alla, eller att man säger ”Tyvärr, vi har drabbats av global uppvärmning och ni får leva med det.” I Sverige har vi en tradition att mötas någonstans på halva vägen, en gyllene medelväg. Jag tror att det är där vi kommer att hamna även i den här diskussionen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]