Vakansgraden minskar i centrala Stockholm när hyresgästerna lämnar Kista och andra mindre attraktiva lägen. Foto: Shutterstock.
Publicerat 3 mars, 2025

Kontor Stockholm: Stark rörelse in mot city

Läge, läge, läge, är mantrat nu på kontorsmarknaden i Stockholm. Hyresgästerna, senast IBM i Kista, söker sig från ytterområden in till city.

För Kista blev nyheten om IBM:s flytt ännu ett bakslag för kontorsområdets image.  Det amerikanska databolaget var en av pionjärerna för det som kallats ”Sveriges Silicon Valley”. Men efter snart 50 år i Kista lämnar IBM 6 500 kvadratmeter hos Atrium Ljungberg för en flytt till centrala Stockholm, exakt var är inte kommunicerat.

”Det är i linje med vad som efterfrågas av våra medarbetare”, sade IBM:s Sverige-vd Vahid Zohali till Dagens Industri. Samma tongångar kom från PwC när de nyligen aviserade en flytt från Bonnierhuset till Tegelbacken. ”Vi tror starkt på värdet av en hållbar och attraktiv fysisk arbetsplats där både medarbetare och kunder kan inspireras, mötas och arbeta effektivt”, sade Sofia Götmar-Blomstedt, vd för PwC Sverige.

[ Annons ]

– För PwC rör det sig om en flytt på bara någon kilometer i stan men bevisligen ändå betydelsefull vilket visar hur marknaden idag resonerar, säger Johan Signer, vd för Set Up, ett bolag som sysslar med hyresgästrådgivning och projektledning.

Han konstaterar att många av kunderna eftersöker lokaler som känns mer attraktiva för personalen, inte minst för att de vill locka fler tillbaka från hemarbetet.

– Det är en trend som vi känt av efter pandemin och som har accentuerats.  Just nu resonerar man att det är bättre att gå ner i yta och få färre arbetsplatser mot att man får bättre läge, säger Johan Signer.

Det som skulle tala emot den trenden är om arbetsgivare sätter hårdare krav på att personalen ska vara på kontoren i princip hela arbetstiden, något som bland annat Ericsson och Pensionsmyndigheten aviserat. I en rapport från KPMG svarar hela 83 procent av cheferna att de föreställer sig en återgång till full kontorsnärvaro inom tre år.

Men att ha kvar stora ytor i ytterområden där alla får plats kan bli en svår balansgång för arbetsgivarna. In en intressant enkätundersökning ”Framtidens arbetsliv – en årlig rapport om kontorstrender” som Castellum snart kommer att presentera, svarar 92 procent av kontorsmedarbetare mellan 25 och 34 år att kontorets läge är viktigt vid val av arbetsgivare.

Vakansgraden i Kista var i oktober 2024 hela 36 procent, enligt Cushman & Wakefield (enligt Citymark är den 27 procent) För hela norrort (med Solna, Sundbyberg och Sollentuna) var vakansgraden 17 procent sista kvartalet 2024 enligt Citymark. Det kan jämföras med 8,4 procent för Stockholm Stockholm City – Hufvudstaden med stor andel centrala lokaler redovisade 7,1 procents vakanser under 2024, ner från Hufvudstaden ner från 8,8 procent året innan. Hur kan då fastighetsbolagen i ytterområden möta den utvecklingen?

– Bolag med mindre attraktiva kontor, som i Kista, får räkna med att konkurrensen hårdnar och då kommer skillnaderna i hyror även öka mellan det som ligger nära tunnelbana och pendeltåg och det som är längre ut och dessutom inte har så bra förvaltning. säger Johan Signer.

Skillnaden i hyra mellan Kista och Stockholm city bedömer han till 7 000 kronor per kvadrat.

– En klart högre kostnad, men då ska man också ta i beräkningen att personal som arbetar långt från stan har högre förväntningar på att lokalerna ska vara rymliga, att det finns utrymmen för gym och annan rekreation och att det är gratis lunch och så vidare. De som sitter i city har inte samma behov av det, påpekar Johan Signer.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]